Турніри

ЄВРО-2016

Фоменко: «Когда игроки отдают максимум, есть на что посмотреть»

В Экс-ан-Провансе состоялась пресс-конференция, посвященная прибытию национальной сборной Украины на ЕВРО-2016. С журналистами пообщались президент ФФУ Андрей Павелко, главный тренер Михаил Фоменко и один из лидеров команды Евгений Коноплянка. 

Пресс-служба ФФУ

2016-06-08 20:39

Павелко очікує максимальну самовіддачу

Спочатку слово взяв керманич національної асоціації, який подякував французькій стороні за гостинність та високий рівень безпеки, а також розповів, який результат збірної України, на його думку, буде задовільним на поточній європейській першості.

«Дуже раді тому, як команду зустріли у Марселі. Ми вже другий день бачимо, наскільки прекрасне місто і привітливі люди. Відчуваємо, наскільки серйозна тут увага до безпеки навколо команди і делегації. Ніяких відчуттів, що щось заважає збірній, немає. У світі це питання одне першочергових, з цим треба рахуватися і розуміти роботу людей, що відповідають за безпеку під час великих спортивних змагань.

Який результат задовольнить мене, як президента ФФУ та вболівальника збірної? Той, який дозволить нашій команді ставити подальші завдання. Красива гра, максимальна самовіддача і віра в те, що кожен матч буде приносити радість уболівальникам», – зазначив Андрій Павелко.

Краще гольова передача, аніж ефектний обіграш

У чудовому настрої на прес-конференцію прийшов один з лідерів «синьо-жовтих», півзахисник іспанської «Севільї» Євген Коноплянка, який не цурався жартів із представниками мас-медіа. «Десятка» збірної України славиться своїм дріблінгом на фланзі, але, як визнав сам Коноплянка, він буде набагато щасливішим, якщо не обіграє у черговий раз захисника суперників, а віддасть гольову передачу на Романа Зозулю чи Євгена Селезньова. «Ви тільки спробуйте обіграти Євгена Хачеріді на тренуванні! У нього ж ноги – немов шлагбаум!», – презентував Євген свого партнера по збірній німецьким журналістам.

Повага до Німеччини, але без остраху

Як тільки справа дійшла до оцінки суперників по груповій стадії, Євген вже був самою серйозністю і визнав, що складною для «синьо-жовтих» буде кожна гра: «Не боїмося і поважаємо Німеччину. Вивчаємо цього суперника, буде цікавий матч. Точно не будемо так легко їм поступатися на полі, як дехто, можливо, вважає. Загалом, усі матчі будуть складними. Іспанія ось програла Грузії у товариському поєдинку. Кожна команда вміє грати. Потрібно готуватися до всіх суперників на 100 відсотків. Якщо не буде боротьби, тактики, не варто і на поле виходити».

Усьому виною – блискавка

За словами головного тренера Михайла Фоменка, тренерський штаб відмовився від ідеї проведення першого тренування на французькій землі учора не лише через негоду. Першочерговою причиною такого рішення стала блискавка над Екс-ан-Провансом, яка становила потенціальну небезпеку для життя гравців.

«Позавчора у нас була двостороння гра. Планували зіграти три контрольні матчі перед Євро. Але рівень суперників нас не зацікавив, тому відмовилися від третього товариського матчу. Вчора за великим рахунком було заняття відновного характеру», – розповів Фоменко, як триває підготовка команди до старту чемпіонату Європи у Франції.

Боротьба виходить на перший план

Коуч визнав, що перший матч «синьо-жовтих» на Євро-2016 із командою Німеччини буде надскладним, але запевнив, що штаб вже має усю необхідну інформацію про чемпіонів світу, яку футболісти отримають протягом наступних днів. «Як здобути позитивний результат у матчі з Німеччиною? Суперник грає так, як йому дозволяють. Боротьба – перш за все. Якщо будь-якому супернику дозволити грати і програти йому боротьбу, буде багато проблем», – охарактеризував майбутню гру з «манншафтом» наставник збірної України.

Головне – взаємоповага у збірній

Михайло Фоменко запевнив присутніх, що усі клубні питання футболістів збірної залишилися за межами табору національної команди. Відтепер збірна України, як єдина футбольна родина, має чудову атмосферу у роздягальні. Хлопці розуміють, що вирішувати завдання, які ставляться перед збірною на Євро-2016, без взаєморозуміння і взаємоповаги неможливо, впевнений український спеціаліст.

Рухаємося у бік видовища

Під час товариських матчів, які українська збірна проводила протягом 2016 року, чимало вболівальників критикували тренерський штаб за блідий зміст футболу, незважаючи на підсумкові перемоги над суперниками. Михайло Фоменко, у свою чергу, пояснив, чому у грі «синьо-жовтих» була відсутня видовищність. «Результат – перш за все, а все інше потім. Хлопці приїжджають з клубів, де вони грають поряд з іншими партнерами, мають інші тактичні побудови. Час проходить, футболісти беруть участь в спільних тренуваннях, проводять спаринги у збірній. І саме у цей момент вони рухаються в сторону видовища. Коли гравці віддають максимум на полі, завжди є на що подивитися.

Наприкінці першої прес-конференції Євген Коноплянка завітав до місця, де працюватимуть журналісти, що висвітлюватимуть матчі чемпіонату Європи 2016 року. «Серйозно облаштували український Медіа-центр. За рівнем організації, як мінімум, до півфіналу!», – посміхнувся вінгер національної команди перед від’їздом на тренування.

euro2016.ffu.org.ua