Турніри

ЄВРО-2024

Відбір на Євро-2024. На що звернути увагу у восьмому турі

Відбір на Євро-2024 продовжиться недільними матчами, які відкривають програму восьмого туру. Нідерланди проведуть найважливіший матч у Греції, Англія зіграє з Італією, а Фінляндія та Казахстан зійдуться у битві за топ-2. Розповідаємо про найцікавіше.

«Футбольний клуб»

2023-10-15 10:30

ТУР 8

15 жовтня
Група A:
Грузія – Кіпр (16:00), Норвегія – Іспанія
Група D: Туреччина – Латвія, Вельс – Хорватія
Група E: Чехія – Фарерські острови (19:00), Польща – Молдова
Група I:* Швейцарія – Білорусь (19:00), Румунія – Андорра

*Матч Косово – Ізраїль відкладено

16 жовтня
Група B:
Гібралтар – Ірландія, Греція – Нідерланди
Група F: Азербайджан – Австрія (19:00), Бельгія – Швеція
Група J: Боснія та Герцеговина – Португалія, Ісландія – Ліхтенштейн, Люксембург – Словаччина

17 жовтня
Група C:
Англія – Італія, Мальта – УКРАЇНА
Група G: Литва – Угорщина, Сербія – Чорногорія
Група H: Фінляндія – Казахстан (19:00), Північна Ірландія – Словенія, Сан-Марино – Данія

Початок матчів о 21:45 за київським часом, якщо не вказано інакше

Нідерланди у небезпечній зоні
Нідерланди після поразки від Франції 1:2 відстають від Греції на три очки, хоч і мають матч у запасі. Таким чином, майбутня гра в Афінах має для помаранчевих найважливіше значення. В команді Рональда Кумана багато травмованих, а протистояти їй буде колектив у чудовій формі, який у п'ятницю обіграв Ірландію 2:0.

«Гравці розуміють, що для виходу на Євро їм необхідно зробити ще один крок уперед, – зазначив наставник греків Густаво Пойєт після перемоги в Дубліні. – Тому матч у понеділок украй важливий. Потрібно буде добре попрацювати, щоб у підсумку потрапити до фінального турніру».

Чи знаєте ви?
В останніх 18 домашніх матчах у Греції лише одна поразка – 0:1 від Іспанії в листопаді 2021 року.

Матч грандів у групі C
Мабуть, найочікуваніший матч восьмого туру – це нова зустріч фіналістів ЄВРО-2020 збірних Англії та Італії на «Вемблі». В першому турі в Неаполі англійці перемогли 2:1, а зараз перемога виведе їх у фінальну частину чемпіонату Європи вдев'яте за 10 останніх розіграшів.

«Ми задоволені винятковим настроєм гравців. Тим, що вони намагаються ставати кращими та кращими, – підкреслив головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт. – Ми не можемо зупинятися на досягнутому, треба далі вдосконалюватися як команда».

Чи знаєте ви?
Перемога збірної Англії над Італією в березні стала першою для «трьох левів» в історії протистояння зі «скуадрою адзуррою» в турнірах УЄФА. Раніше команди зустрічалися між собою п'ять разів, чотири рази перемогла Італія, одного разу було зафіксовано нічию.

Матч надії для Фінляндії та Казахстану
Фінляндія та Казахстан у сьомому турі програли й тепер украй потребують перемоги, яка може відродити їхні надії на одне з двох перших місць у групі Н. Наразі на рахунку суперників по 12 очок, що на чотири менше, ніж у Словенії та Данії, котрі ще мають зіграти одна з одною.

Збірна Фінляндії єдиного разу була представлена ??у фінальному турнірі на Євро-2020, коли не змогла подолати бар'єр групового етапу. Казахстан ніколи не виступав на великих турнірах, тому путівка до Німеччини, безумовно, стане великим успіхом для обох збірних.

Чи знаєте ви?
Фінляндія обіграла Казахстан у всіх п'яти попередніх зустрічах, пропустивши лише один м'яч.

На що ще звернути увагу
– Норвежець Ерлінг Голанн двічі відзначився в останньому матчі з Кіпром і тепер має намір поповнити свій бомбардирський рахунок (нині має шість голів) у зустрічі з Іспанією. Але зробити це буде вкрай складно – іспанці не пропустили в трьох із чотирьох останніх матчів у всіх турнірах.

– Захисник збірної Данії Сімон К'єр може стати рекордсменом національної команди за зіграними матчами. Зараз у нього 128 – стільки ж у видатного воротаря Петера Шмейхеля.

– Люксембург ніколи не пробивався у фінальні стадії чемпіонатів світу й Європи та не вигравав чотири матчі у відбірній кампанії. Однак потенційна перемога над Словаччиною в понеділок стане для команди саме четвертою в поточній кваліфікації, а також дозволить вийти на друге місце в групі за два тури до фінішу.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua