Турніри

Євро-2008

Шеві дзвонив. У нього все добре

Гліб ВАКОЛЮК, «Львівська Газета» Цього тижня наставник національної збірної України Олег Блохін оприлюднив список футболістів, яких хоче залучити до товариського матчу з командою Узбекистану. Поєдинок відбудеться 22 серпня на київському стадіоні імені Валерія Лобановського. На запитання про двобій з Узбекистаном відповів тренер збірної Андрій Баль.

gazeta.lviv.ua

2007-08-17 13:15

 До списку Блохіна потрапили 20 виконавців – три воротарі та сімнадцять польових гравців. Серед них відсутні досвідчений «динамівець» Сергій Ребров, «гірник» Олексій Бєлік і півзахисник голландського «Гронінгена» Євген Левченко. Натомість збірна поповнилася трьома новими прізвищами – 19-річним форвардом «Шахтаря» Олександром Гладким, який у нинішній національній першості забив уже п’ять голів, і гравцями півзахисту: Сергієм Даниловським та Олександром Грицаєм. Наставники збірної також очікують приїзду «англійців» – Андрія Шевченка й Андрія Вороніна. Навчально-тренувальний збір розпочнеться за два дні до протистояння на базі в Конча-Заспі.

– Ми від початку чемпіонату спостерігали за багатьма футболістами, – розповів він. – У табір національної збірної викликали тих, хто найкраще підготовлений на цьому етапі. Хочемо перевірити їх у матчі з узбеками.

– Чому як спаринг-партнера обрали збірну Узбекистану? – Мали ще одного потенційного спаринг-партнера, але відмовилися від нього, оскільки він не міг стовідсотково гарантувати, що приїде в Київ. Пригадуєте, схожа ситуація була в червні цього року з Новою Зеландією. За збірну Узбекистану виступає чимало добрих футболістів, деякі з них – у російському чемпіонаті, українській першості, приміром, Денісов із «Дніпра» чи Швацьких із «Динамо». Тож у поєдинку з таким суперником справді можна перевірити своїх.

– Пригадую, декілька місяців тому сказали, що, можливо, до двобою з Узбекистаном залучите когось із «Карпат». Чому не склалося з львів’янами? – Якщо тренер «Карпат» висловлює невдоволення… На останній зустрічі львів’ян із донецьким «Металургом» побував наш Олексій Михайличенко. Сказав, що наразі ніхто з «Карпат» не заслуговує на запрошення в збірну. Той гравець, який нас цікавив і якого хотіли запросити, є нестабільним.

– Мабуть, ідеться про Ігоря Худоб’яка, якого після гри з ФК «Харків» розкритикував Олександр Іщенко… – Не хочу називати прізвище.

– Наступну офіційну зустріч українці проведуть на виїзді проти грузинів. Що можете сказати про цю збірну? – Загалом переконаний, що вересень буде дуже важливий для нас. Адже граємо з важким суперником. Із грузинами нам завжди непросто, там чимало добрих виконавців. Грузини грають у російському чемпіонаті, європейських першостях. Цей матч матиме велике значення. Цього ж дня італійці гратимуть із французами. А потім доведеться помірятися силами з італійцями.

– Тобто після цих поєдинків можна буде реально оцінювати шанси потрапити на чемпіонат Європи 2008 року? – (Сміється). Про наші шанси можна буде говорити лише перед останнім туром.

– Мабуть, спостерігали за Андрієм Вороніним у «Ліверпулі». Як гадаєте, процес адаптації форварда в новому клубі не затягнеться? – Бачив лише кілька матчів. Воронін – справжній професіонал, дуже старається справити гарне враження. В період міжсезоння бачив лише дві гри. У товариських зустрічах неможливо зробити висновки стосовно адаптації того чи іншого футболіста. Потрібно дочекатися, поки відбудеться декілька турів англійської Прем’єр-ліги, а тільки опісля говорити про те, як призвичаївся наш форвард до нової команди.

– Андрій Шевченко далі є популярним персонажем європейської періодики. Не потрапляє навіть у заявку на офіційні матчі «Челсі». Офіційне пояснення – незначна травма спини, неофіційна інформація – конфлікт із Моуріньо…  – З Андрієм спілкувався Олег Блохін, я теж телефонував йому. В Шеви все добре, у стартових поєдинках не брав участі через травму спини. 

– Минуло вже п’ять турів чемпіонату. Що найбільше вразило? – Мабуть, для всіх найбільшою несподіванкою є поганий старт київського «Динамо». Але про причини в мене не запитуйте. Щоб робити якісь висновки, необхідно знати ситуацію зсередини. А сидячи на стадіоні, важко давати адекватну оцінку такого старту «Динамо».

gazeta.lviv.ua