Турніри

Глобус

Ключові аспекти арбітражу

Марк ЧАПЛІН, UEFA.com Центральною темою восьмих літніх зборів топ-арбітрів УЄФА в Любляні стало продовження експерименту на найближчі два сезони із залученням двох додаткових рефері на всіх клубних змаганнях під егідою Європейського футбольного союзу. Суддівський комітет керівного футбольного органу Європи проведе інструктаж, та нагадає …

ua.uefa.com

2010-09-01 15:10

... провідним рефері континенту про новітню систему арбітражу, що схвалена Міжнародною радою футбольних асоціацій (IFAB) на найближчі два роки. Відповідно до схваленої системи, до головного рефері, двох асистентів та четвертого арбітра приєднуються ще двоє суддів, які розташовуються позаду воріт кожної з команд. Зона їх відповідальності обмежується штрафним майданчиком.

Від додаткових арбітрів вимагається зосередженість на інцидентах, які відбуваються у штрафному майданчику. Таких, наприклад, як затримка або поштовх. «Ці помічники не повинні бути статичними», – розповідає офіцер арбітражу УЄФА Х’ю Даллас. – Вони мають бути активними, рухатися вздовж усієї лінії воріт, щоб забезпечити для себе найкращі місце або кут огляду будь-якого можливого інциденту».

Тим не менше, незалежно від сигналів додаткових рефері, остаточне рішення завжди буде за арбітром в полі. Також УЄФА заслухав думки суддів, які приймали участь в експерименті на груповому етапі Ліги Європи УЄФА-2009/10.

Разом із тим УЄФА продовжує вести боротьбу із договірними матчами та корупцією у футболі. Із цією метою Європейський футбольний союз проводить широку роз’яснювальну роботу, щоб попередити про небезпеки, які тягне за собою шахрайство. Представники підрозділу УЄФА з дисциплінарних питань уже провели зустрічі з учасниками чемпіонатів Європи серед юнаків до 17 і до 19 років, де розповіли молодим футболістам про незаконну гру на тоталізаторі та маніпуляції навколо результатів матчів. У столиці Словенії аналогічні бесіди були проведені з арбітрами.

Глава дисциплінарної служби УЄФА Петер Лімахер докладно розповів суддям про створену УЄФА Систему виявлення шахрайства у грі на тоталізаторі, яка веде спостереження за матчами всіх турнірів під егідою УЄФА, всіма іграми двох найсильніших дивізіонів і кубкового розіграшу кожної з 53 національних асоціацій УЄФА. Система дозволяє УЄФА надавати неоціненну допомогу владі у переслідуванні організованої злочинності в області договірних матчів. Лімахер закликав суддів повідомляти УЄФА про будь-які можливі правопорушення або злочинні пропозиції, з якими до них звертаються, і тим самим проявити пильність і турботу про соціальне середовище футболу.

Для рефері топ-категорій питанням першочергового значення залишається фізична готовність, тож УЄФА ретельно стежить за тим, аби арбітри зустріли новий сезон в оптимальному стані. Під пильним контролем експерта УЄФА з фізичної підготовки суддів Вернера Хельсена та його команди судді елітної і прем’єр-категорії здали тест на фізичну готовність і пройшли перевірку маси тіла.

З особливим закликом до рефері виступив видатний арбітр минулого, а нині – старший офіцер УЄФА у справах суддівства П’єрлуїджі Колліна. «Усі ви дуже відомі у світі люди і володієте почесним правом бути публічними особистостями, – заявив італієць. – Ми, зокрема, турбуємося про реноме суддівства в цілому. Вас впізнають, і тому на вас лежить велика відповідальність, як під час матчів, так і поза межами поля»

ua.uefa.com