Турніри

Ліга Європи

Ліга Європи-2023/24: головні інтриги першого туру

«Аякс» та «Марсель» готові забезпечити вибуховий старт Лізі Європи, Роберто Де Дзербі виведе «Брайтон» на його перший матч в Європі, а «Ліверпуль» збирається в Австрії обіграти ЛАСК Максима Таловєрова. Розповідаємо про найцікавіше в першому турі.

«Футбольний клуб»

2023-09-21 09:50

21 вересня
«Юніон» – «Тулуза» (19:45)
ЛАСК – «Ліверпуль» (19:45)
«Ренн» – «Маккабі» Хайфа (19:45)
«Панатінаїкос» – «Вільяреал» (19:45)
«Серветт» – «Славія» Прага (19:45)
«Шериф» – «Рома» (19:45)
«Байєр» – «Гекен» (19:45)
«Карабах» – «Мольде» (19:45)
«Вест Гем» – ТСЦ Бачка-Топола (22:00)
«Олімпіакос» – «Фрайбург» (22:00)
«Аякс» – «Марсель» (22:00)
«Брайтон» – АЕК Афіни (22:00)
«Спарта» Прага – «Аріс» (22:00)
«Рейнджерс» – «Бетіс» (22:00)
«Аталанта» – «Ракув» (22:00)
«Штурм» – «Спортинг» (22:00)

Усюди вказаний київський час.

БИТВА ГРАНДІВ У ГРУПІ B

Два колишні переможці Ліги чемпіонів зустрінуться в Амстердамі, де «Аякс» прийматиме «Марсель». Найтитулованіший клуб Нідерландів завоював вісім трофеїв УЄФА, а його суперник знаменитий тим, що виграв першу оновлену Лігу чемпіонів у сезоні-1992/93 і тричі грав у фіналі Кубка УЄФА/Ліги Європи.

В іншому поєдинку дуже конкурентної групи зіграють «Брайтон» та афінський АЕК. «Важкий жереб, але також і гарний, – зазначив тренер «Аякса» Моріс Стейн. – Мені подобаються виклики, й ми будемо ставитись до цих матчів із повною віддачею. Нам потрібно розвивати цю команду, щоб ми могли грати в таких матчах».

НОВАЧКИ ГОТОВІ ДО БОЮ

Відразу шість команд готуються до перших у своїй історії матчів на груповому етапі Ліги Європи: ТСЦ Бачка-Топола, «Брайтон», «Аріс», «Ракув», «Серветт» і «Гекен». Але дебютанти абсолютно точно не задовольнятимуться однією лише участю й напевно захочуть замахнутися на вихід у плей-офф.

«У суперниках дуже хороші команди, але й у нас команда непогана, – сказав головний тренер «Брайтона» Роберто Де Дзербі. – Настав великий час для «Брайтона» в Європі. Можете уявити, з якою старанністю ми намагатимемося набирати очки, щоб пройти далі. Хочемо виграти групу. І неважливо, з якими клубами ми маємо зіграти».

ПОВЕРНЕННЯ «ЛІВЕРПУЛЯ»

«Ліверпуль» вісім років не грав на груповому етапі Ліги Європи. «Червоні» напевно намагатимуться пройти далі, ніж минулого разу, й здобути трофей, який вони не змогли взяти у базельському фіналі з «Севільєю» в 2016 році. Але англійці мають непростий старт у групі Е – у першому турі «Ліверпуль» вирушить до Австрії, де йому протистоятиме місцевий ЛАСК, кольори якого захищає український оборонець Максим Таловєров.

Болюча поразка від «Севільї» припала на перший сезон Юргена Клоппа на чолі мерсисайдського клубу. Німецький наставник залишився задоволений результатами жеребкування та прагне знову пройти весь шлях до кінця. «Я жодного разу не грав із командами з нашої групи. І це здорово. Я з нетерпінням чекаю на матчі, – сказав він. – Коли я побачив, з ким нам доведеться грати, то відразу ж переглянув склади та спробував зрозуміти, кого я знаю й що я знаю про ці команди, проте на даний момент цього явно недостатньо. Але ми добре підготуємося».

КОЛИ ПРОЙДУТЬ НАСТУПНІ МАТЧІ ГРУПОВОГО ЕТАПУ?

Тур 2: 5 жовтня 2023
Тур 3: 26 жовтня 2023
Тур 4: 9 листопада 2023
Тур 5: 30 листопада 2023
Тур 6: 14 грудня 2023

ЩО ДАЛІ?

• У другому турі також відбудеться чергове «сімейне» протистояння в єврокубках : «Ліверпуль» аргентинського півзахисника Алексіса Макалістера на «Енфілді» в рамках групи Е прийме «Юніон» – команду свого брата Кевіна.

• У групі А «Фрайбург» удома зіграє з переможцем Ліги конференцій «Вест Гемом». Лондонці мають намір взяти реванш за підсумками своєї поїздки до Німеччини, коли вони у 2022 році поступилися в півфіналі Ліги Європи «Айнтрахту».

• У цій же групі сербський ТСЦ проведе свій дебютний домашній двобій на груповому етапі єврокубків проти «Олімпіакоса». Грецький клуб минулого сезону не потрапив до плей-офф, посівши останнє місце в квартеті.

ХТО ВИХОДИТЬ У ПЛЕЙ-ОФФ?

Вісім переможців груп напряму виходять до 1/8 фіналу. Власники других місць потраплять у стикові матчі, де зіграють із вісьмома клубами, які посіли треті місця на груповому етапі Ліги чемпіонів.

Власники третіх місць вирушать у стикові матчі Ліги конференцій.

ДЕ ПРОЙДЕ ФІНАЛ?

Фінал Ліги Європи-2023/24 пройде на «Дублін Арені» в Ірландії 22 травня 2024 року.

«Дублін Арена» вміщує 50 000 глядачів і приймає домашні поєдинки збірних Ірландії з футболу та регбі. Стадіон було відкрито у 2010 році, а у 2011-му тут відбувся фінал Ліги Європи між португальськими клубами «Порту» та «Брагою», в якому єдиний гол забив нападник «драконів» Радамель Фалькао.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua