Турніри

Ліга чемпіонів

Челсі – Боруссія Д 2:0 (заг. 2:1). ЛЧ, 1/8 финалу. Звіт

Уперше в 2023 році лондонці забили два голи в одному матчі, завдяки чому пробилися до наступного етапу.

2023-03-08 00:27

У першому матчі наставник «Челсі» Грем Поттер здивував, віддавши м'яч Дортмунду. Хоч все завершилося тоді поразкою, лондонці відіграли дуже непогано – команда Михайла Мудрика організовували атаки на просторі та проскакували оборону. Сьогодні «сині» вийшли на гру з тією ж тактикою. І спрацювала вона цього разу ідеально.

«Челсі» за стартові 10 хвилин організував три супермоменти на контратаках після помилок «Боруссії». Швидкий гол здавався обов'язковим, однак Рахім Стерлінг не реалізував вихід сам на сам з воротарем, а Жоау Фелікс і Кай Гаверц не влучили у площину з гострих кутів. «Челсі» легко використовував слабкі сторони наївного Дортмунда.

Господарі просто возили «джмелів». Гаверц і Жоау Фелікс розігрували шикарні комбінації в дотик, підключаючи Чілвелла. Дортмунд не встигав за переміщеннями партнерів Мудрика. Так Кай Гаверц виходив на ударну позицію, але пальнув у стійку, а м'яч дивом оминув ворота. Загалом статистика 11:2 на користь лондонців за ударами в першому таймі.

Псував картину тільки Стерлінг. Він програв дуелі Майєру. Зрештою Рахім забив. Коряво. Він намагався зіпсувати й цей момент після п'ятки Гаверца та прострілу Чілвелла, махнув ногою повз м'яч, але бездарний захист «Боруссії» дав другий шанс, яким і скористався вінгер.

Дортмунд вичерпав ліміт везіння

«Боруссія» поїхала в Лондон з 10-матчевою переможною серією. «Джмелі» виграли всі поєдинки після ЧС-2022. Результати компліментарні з огляду на якість футболу команди Едіна Терзіча. Не можна заперечувати, що тренер знайшов оптимальне поєднання футболістів, а Брандт, Джан і Вольф набрали розкішну форму. Але переоцінити значення удачі протягом цього періоду важко.

Рано чи пізно, ліміт везіння мав вичерпатися. Це сталося сьогодні. Розпочалося все з накопичення травм. Два найкращі гравці першого матчу – Кобель і Адейємі – не грали через проблеми зі здоров'ям, а лідер команди Брандт отримав пошкодження на перших хвилинах нинішньої зустрічі.

Дортмунд грав авантюрно: активний пресинг, висока лінія оборони, сміливі розрізні передачі під час володіння. І погано водночас: пресинг був розбитим, постійні помилки в передачах. До якогось моменту «Челсі» пробачав, однак розплата догнала Дортмунд. Поттер удосконалив тактику з першого матчу, а Терзіч просто сподівався на удачу.

На початку другого тайму арбітр призначив пенальті у ворота «Боруссії» – Чілвелл вдарив у руку Вольфу в штрафному майданчику. Гаверц з першої спроби не реалізував 11-метровий (стійка), але суддя дозволив Каю перебити, адже німецькі захисники забігли в карну зону до удару. З другої спроби Гаверц забив.

Відскочити можна було й тепер. Забий Ройс зі штрафного в дебюті зустрічі; не дай арбітр Гаверцу повторний пенальті; попади Беллінгем у порожній кут після хаосу в штрафному «Челсі» в другому таймі... Все могло трапитися. Однак це поодинокі епізоди. А загалом «Челсі» значно цілісніше виглядав і значно більше створив. Чого варті тільки офсайди та фейли Стерлінга.

Дуже погані новини для Мудрика

Мудрик слабко провів виїзний матч з «Боруссією», після чого його ігровий час поступово зменшувався: 70 хвилин, 27, 8... На вихідних Михайло вперше відсидів всю зустріч в запасі. «Челсі» без нього перервав затяжну невдалу серію (6 матчів без перемог), здолавши «Лідс». Грем Поттер перейшов на схему 3-4-3, в яку дійсно важко вписати українця.

Знайшовши оптимальне поєднання гравців і структуру, тренер вирішив все зберегти. Мудрик цей вечір знову відсидів на «банці», а групу атаки сформували Гаверц, Стерлінг і Жоау Фелікс. Саме португалець грав лівого інсайда – єдина позиція, на яку може претендувати у схемі Мудрик. І грав шикарно. Дуже сподобалися його комбінації з Гаверцом на вільному просторі, тонкі передачі та працездатність без м'яча.

Окремо потрібно відзначити взаємодію Жоау Фелікс та Челвелла на фланзі. Жоау зміщувався в центр, залишаючи всю бровку Бену (Михайло любить зберігати ширину) та підтримуючи його передачами на хід. Як наслідок – Чілвелл став найкращим на полі. Тривожний сигнал для українця. Мудрик не отримав навіть крихт у ролі джокера.

ЧЕЛСІ – БОРУССІЯ Д – 2:0 (заг. 2:1)
Голи:
Стерлінґ (43), Гавертц (53, з пенальті).
Челсі: Аррісабалага, Фофана, Кулібалі, Кукурелья, Джеймс, Енцо Фернандес (Закарія, 87), Ковачич (Пулісік, 83), Чілвелл, Жоау Фелікс (Ґаллахер, 67), Гавертц, Стерлінґ (Лофтус-Чік, 83).
Боруссія: Майєр, Вольф, Зюле, Шлоттербек, Геррейру, Джан, Брандт (Рейна, 5), Беллінґем, Селіх Езджан (Байно-Ґіттенс, 64), Ройс, Аллер (Мален, 77).
Попередження: Аррісабалага (65), Енцо Фернандес (77), Чілвелл (90+2), Кукурелья (90+6) – Зюле (41), Вольф (90+2), Беллінґем (90+8).

football24.ua