Турніри

Ліга чемпіонів

Інтриги другого тижня в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Попереду друга половина перших матчів 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА, серед яких виділяється зустріч «Ліверпуля» та «Реала», які грали у минулорічному фіналі. Розповідаємо про найцікавіше.

«Футбольний клуб»

2023-02-21 09:30

РОЗКЛАД

21 лютого
«ЛІВЕРПУЛЬ» – «РЕАЛ»
«АЙНТРАХТ» – «НАПОЛІ»

22 лютого
«ЛЕЙПЦИГ» – «МАНЧЕСТЕР СІТІ»
«ІНТЕР» – «ПОРТУ»

Усі матчі розпочинаються о 22:00 за київським часом.

ПОВТОРЕННЯ ФІНАЛУ ВІД «ЛІВЕРПУЛЯ» ТА «РЕАЛА»

Футбольна Бомба! «Ліверпуль» та «Реал» зустрінуться знову. В фіналі минулого розіграшу мадридці перемогли мерсисайдців із рахунком 1:0 на «Стад-де-Франс» завдяки голу Вінісіуса Жуніора, а 2018-го, коли в Києві «вибухнув» Гарет Бейл, «Реал» переміг із результатом 3:1. «Це протистояння говорить саме за себе, – зауважив тренер «Ліверпуля» Юрген Клопп, який також поступився з червоними «Реалу» в чвертьфіналі-2020/21. – Пам'ятаю, що ми зустрічалися з «Реалом» у двох недавніх фіналів, але у двоматчевих протистояннях грали один проти одного не так часто».

У сезоні-2014/15 «Реал» і «Ліверпуль» опинилися в одній групі, й мадридці здобули дві перемоги. Разом із цим Карім Бензема відзначився дублем у першому матчі (3:0) і забив єдиний гол на «Сантьяго Бернабеу». В активі французького снайпера 16 голів у 23 поєдинках Ліги чемпіонів проти англійських клубів (частіше він не забивав нікому), зокрема сім м'ячів у минулому розіграші. «Ліверпулю» безперечно слід звернути на Бензема підвищену увагу.

«НАПОЛІ» У ФРАНКФУРТІ

«Наполі» й «Айнтрахт» різними шляхами дісталися 1/8 фіналу. Лідери Серії А здобули п'ять перемог у групі поспіль і всі питання вирішили достроково, а франкфуртці забили два м'ячі в другому таймі заключного матчу проти «Спортинга» та застрибнули на друге місце в своєму квартеті. Цього сезону «Айнтрахт» чудово виглядає й на внутрішній арені – багато в чому завдяки Рандалю Коло-Муані, який яскраво відіграв за збірну Франції на чемпіонаті світу в Катарі.

У «Наполі» свій снайпер на піку форми – Віктор Осімхен, але це не єдина причина побоюватися італійського клубу. Питання з першим для клубу з 1990 року чемпіонством багато хто вважає вирішеним уже зараз, але тренер неаполітанців Лучано Спаллетті заглядати так далеко не поспішає та концентрується на найближчих завданнях. «Айнтрахт» – чинний переможець Ліги Європи, ця команда на підйомі, – застерігає він. – Легко точно не буде».

ЧИ ЗАСВОЇВ «СІТІ» УРОК ІЗ МАТЧІВ ІЗ «ЛЕЙПЦИГОМ» МИНУЛОГО СЕЗОНУ?

Як і «Наполі», «Манчестер Сіті» вважається беззаперечним фаворитом у своїй парі, а перемога в Лізі чемпіонів залишається для манкуніанців справжньою ідеєю фікс. Пеп Гвардіола має знайти спосіб мотивувати команду, тим більше, що минулого сезону «Сіті» поступився в Лейпцигу (1:2), нехай навіть питання з виходом у плей-офф на той момент було вже вирішено.

«У «Лейпцига» дуже хороша команда, ми знали це ще до групового етапу, – підкреслив Гвардіола після тієї поразки. – На жаль, ми припустилися кількох помилок, і суперник нас покарав. У другому таймі почали грати агресивніше, хотіли перемогти, але поступилися». Цього сезону «Лейпциг» за допомогою Крістофера Нкунку встиг обіграти «Реал» (3:2), але наразі француз, який оформив хет-трик у ворота «Сіті» у минулому розіграші, тільки-но повернувся до ладу після серйозної травми. Й усе ж таки чемпіонам Англії треба бути дуже акуратними.

«ПОРТУ» З ПЕПЕ ПРОТИ «ІНТЕРА» ЧЕРЕЗ 17 РОКІВ

Востаннє ці команди зустрічалися 17 років тому, але ті матчі дають привід для роздумів і сьогодні. «Інтер» вибив «Порту» – тодішнього переможця Ліги чемпіонів у 1/8 фіналу сезону-2004/05. «Нерадзуррі» виграли матч-відповідь на «Сан-Сіро» з рахунком 3:1 після нічиєї 1:1 у першому матчі. Проте наступного сезону португальці відігралися, перемігши вдома 2:0 на груповому етапі. Зв'язок між тими та нинішніми часами? Один легендарний захисник!

В останньому матчі цих команд 22-річний Пепе провів на полі всі 90 хвилин і допоміг «Порту» обіграти міланців, хоча у двох зустрічах попереднього сезону відіграв лише 10 хвилин. У цьому розіграші 39-річний центрбек більше воює з травмами, але коли він у формі – це важлива частина механізму Сержіу Консейсау. Після відносно вдалого для Пепе чемпіонату світу президент клубу Жорж Нуну Пінту да Кошта сказав: «Думаю, що він гратиме ще п'ять-шість років. Це монстр». Тож не варто недооцінювати «Порту», поки там є Пепе!

ЩО ДАЛІ?

• «Ман Сіті», «Лейпциг», «Порту» й «Інтер» проведуть матчі-відповіді 14 березня, «Реал», «Ліверпуль», «Наполі» й «Айнтрахт» – через день.

• Переможці в перших чотирьох парах визначаться за тиждень до цього. «Бенфіка» з «Брюгге» та «Челсі» з «Боруссією» Д зіграють 7 березня, «Тоттенгем» із «Міланом» і «Баварія» з «Парі Сен-Жермен» – наступного дня.

• Жеребкування 1/4, 1/2 та фіналу пройде 17 березня. Це буде «сліпе» жеребкування без посіву та розведення клубів із однієї асоціації.

ДЕ ПРОЙДЕ ФІНАЛ 2023 РОКУ?

Фінал Ліги чемпіонів УЄФА-2022/23 пройде 10 червня на стадіоні «Ататюрк» у Стамбулі.

Стадіон, збудований для підтримки заявки Туреччини на проведення літніх Олімпійських ігор 2008 року, відкрився у 2002-му. На цій арені свої домашні матчі проводить збірна Туреччини. Розташований у районі Башакшехір, на захід від Босфору, стадіон вміщує понад 75 000 глядачів.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua