Турніри

Ліга чемпіонів

Баварія – Манчестер Сіті 1:1 (заг. 1:4). ЛЧ, 1/4 фіналу. Голанн є Голанн

Попри передчасну смерть інтриги пристрасті в Мюнхені кипіли до фінального свистка.

2023-04-19 23:56

Господарі підходили до матчу-відповіді з катастрофічним рахунком – «містяни» у себе вдома винесли підопічних Томаса Тухеля з рахунком 3:0. Пеп Гвардіола намагався підтримати колегу, заявляючи, що навіть бійка лідерів Баварії допоможе супернику створити камбек, однак всі все розуміли.

Попри розгромну поразку, футбол «рекордмайстера» був не таким і жахливим. Очікувалось, що німці внесуть лишень косметичні зміни у свою тактику й почнуть матч-відповідь із агресивного натиску. Лише він міг врятувати Баварію від вильоту.

Пеп Гвардіола не став вносити до свого стартового складу якісь корективи. На поле вийшли ті ж футболісти, що і в першому матчі проти Баварії. Не змінилися навіть схеми – це були все ті ж 3-2-2-3 на м'ячі та 4-2-4 у пресингу. З точно тими ж паттернами, що і в останні 30 хвилин на Етіхаді, коли вінгери тиснули на центрбеків Мюнхена.

Томас Тухель в цілому зберіг структуру з виїзного поєдинку, адже вона непогано працювала. Як і очікувалось, були проведені лишень косметичні заміни – замість Гнабрі на вістрі атаки вийшов Шупо-Мотінг, який відновився від травми, а позицію лівого фулбека замість Девіса закрив Канселу.

Відповідно, трішечки змінилась конфігурація гри на лівому фланзі. Замість проривів на дриблінгу, характерних для Альфонсо на Етіхаді, португалець активно заходив у центр. Взагалі, мюнхенці у першому таймі здивували спробами проривати пресинг Манчестер Сіті саме через центральну зону.

Змінилася і гра без м'яча. Якщо в Англії команда активно падала у низький блок, то тепер Баварія намагалася зустрічати «містян» у середньому блоці.  

Очікувалось, що підопічні Томаса Тухеля одразу зі стартовим свистком підуть вперед всіма силами, наважившись на великі ризики. Реальність виявилась протилежною. За перші 15 хвилин «рекордмайстери» не завдали жодного удару, а загальна картина зустрічі не змінювалась до самої перерви.

Баварія намагалася розтягувати Манчестер Сіті, довго розкатувала м'яч, боролася з пресингом гостей, але не створювала серйозного тиску на оборону. Поступово господарі намацали вразливість на фланзі Аке, часто запускаючи вінгерів у ривки. Тим не менш, загальне враження від гри розчаровувало – на полі точилась позиційна боротьба. Німці у ній виглядали краще, але ж треба було відігравати три голи!

Баварія у першому таймі створили кілька гольових моментів, ледь не відродивши інтригу. Найкращий шанс змарнував Сане, який на 17-й хвилині прийняв пас на хід від Мусіала й вилетів на рандеву з Едерсоном. Лерой перекинув голкіпера – втім, м'яч пролетів повз дальню стійку.

Ще за кілька хвилин Сане закрутив м'яч зі штрафного у ближній кут, змусивши Едерсона виконувати сейв. На 42-й хвилині він же влетів у карний майданчик, зібрав на собі кількох захисників і скинув під удар Коману – Едерсон витягнув м'яч з-під поперечки! У компенсований же час Мусіала увірвався в цю ж зону й віддав на Шупо-Мотінгу, а той п'яткою пробивав з лінії воротарського. Удар накрили.

У першому матчі Упамекано привіз другий гол, помилившись під пресингом Манчестер Сіті. Виявилось, що це був лишень пролог до фантастичного перформансу француза. У домашній зустрічі віце-чемпіон світу розігнався на повну.

Вже на 18-й хвилині розрізний пас з глибини вивів Голанна віч-на-віч, а Упамекано відважився на фол останньої надії. Клеман Тюрпен одразу дістав червону картку, але швидко прибрав її назад – центрбека врятував офсайд.

На 35-й хвилині Упамекано привіз пенальті, причому досить дотепно. Гріліш пробив з-за меж штрафного, Дайо опинився на шляху м'яча із руками за спиною, але в останню мить однак кінцівка «відклеїлась» – і м'яч поцілив саме в неї. Голанн підійшов до позначки й готовий був закривати гру, але його постріл пройшов над воротами!  

За кілька хвилин почубились Гюндоган з Кімміхом, а Упамекано пішов розбиратись. Маючи жовту картку в активі. На щастя для Баварії, Клеман Тюрпен не став вилучати француза.

Відпочивати команди відправились за нулів на табло, однак за 11 хвилин по перерві Упамекано таки досяг свого. І знову це було смішно – Голанн опинився у ситуації 1-в-1 на лінії штрафного й почав обігравати француза, а той дотепно впав на рівному місці. Після цього Ерлінг переправив м'яч у сітку. 0:1!

У захист центрбека можна сказати, що агрономи Альянц Арени перестарались із заливкою газону. Мюнхенці часто ковзали по газону – зокрема, останній момент першого тайму міг завершитись значно гостріше, якби Мусіала не втратив рівновагу.

На старті другого тайму мюнхенці спробували розкритись. Це досить швидко вилилось у контратаку 3-в-3, яку в завершальній фазі запоров Голанн. Ще за дві хвилини «рекордмайстер» забив гол – і після цього гості остаточно заспокоїлись. Вочевидь, вони берегли сили на матч з Арсеналом, який відбудеться наступної середи.

Баварія ж спробувала поборотись хоча б за честь. Німці домінували в останні півгодини – і хоча моментів створили небагато, підопічні Томаса Тухеля забили два голи. Один з них на 75-й хвилині провів Тель, але з офсайду. Інший прилетів з пенальті який на 79-й заробив свіжий Мане (він влучив у руку Аканджі). Кімміх впевнено його реалізував, зрівнявши рахунок.

На більше команди не вистачило. Фінальний свисток зафіксував результативну нічию та прохід Манчестер Сіті у півфінал (сумарний рахунок – 4:1). Суперником «містян» буде мадридський Реал.

БАВАРІЯ – МАНЧЕСТЕР СІТІ 1:1
Гол:
 Кімміх (83, з пенальті) – Голанн (57).
На 38-й хвилині Голанн не реалізував пенальті (вище).
Баварія: Соммер, Павар (Станишич, 77), Упамекано, де Лігт, Жоау Канселу (Девіс, 63), Кімміх, Горецка, Сане (Мане, 63), Мусіала (Мюллер, 71), Коман, Шупо-Мотінг (Тель, 71).
Манчестер Сіті: Едерсон, Аканджі, Рубен Діаш, Аке (Ляпорт, 66), Стоунз, Родрі, Бернарду Сілва, де Брейне (Вокер, 88), Гюндоган, Гріліш, Голанн (Альварес, 84).
Попередження: Жоау Канселу (11), Упомекано (35), Кімміх (45+2), Павар (60) – Едерсон (44), Гюндоган (45+2), Аке (54), Ляпорт (86).
Арбітр – Клеман Тюрпен (Франція).
19 квітня. Мюнхен. Альянц Арена. +4’C.

football24.ua