Турніри

Ліга чемпіонів

Мілан – Наполі 1:0. ЛЧ, 1/4 фіналу. Звіт про перший матч

В італійському чвертьфіналі сильнішим виявився чинний чемпіон Серії А, але все вирішиться у другому матчі. 

2023-04-13 00:17

«Наполі» в цьому сезоні прекрасний – заслужене Скудетто нікуди не втече. Але неаполітанці мають одного суперника, який постійно їх переграє. В першому колі чемпіонату Італії «Мілан» був кращим на полі, однак програв за цифрами на табло (1:2), а в другому колі «россонері» вже розірвали Неаполь за всіма параметрами (4:0). Це підігрівало інтригу на Лігу чемпіонів.

Спалетті відповів на провал, але забракло швидкого гола

Стефано Піолі повністю скопіював стартовий склад з тріумфального матчу, в якому «Мілан» обмежив «Наполі» персональним пресингом. Найважливіше завдання тоді виконав Беннасер – вимкнув з гри неаполітанського диригента Лоботку. Сьогодні був аналогічний план зі щільною опікою та ставкою на проворні ноги Діаса та Леау.

Лучано Спаллетті спробував підготуватися до розвитку таких подій. В дебюті зустрічі «Наполі» повністю перевів гру на чужу половину поля. Гості високо зустрічали «Мілан», перекушували атаки в початковій стадії та створювали власні моменти. Лоботка на цьому етапі не був критично важливим, адже гра розгорталася вище.

Задум спрацював – у першій чверті зустрічі «Наполі» тотально домінував. 0:9 за ударами на користь Неаполя до 25 хвилини. Потужно працювали фланги: зліва Хвіча Кварацхелія обігрував на дриблінгу, справа гостро підключався Ді Лоренцо. Вже на старті матчу пройшла атака, в якій могли забивати Кварацхелія та Маріу Руй. Замбо-Ангісса та Зеліньски прицільно пробили здалеку (Меньяну довелося витягати м'яч з-під поперечини).

Діас та Леау знову прибили «Наполі»

«Мілан» вистояв під цим тиском і зумів змінити картину матчу. Леау та Діас почали допомагати проходити пресинг, опускаючись глибше за м'ячем. Це мало два наслідки: «Наполі» рідше відбирав на чужій половині (жодного удару до кінця тайму), а «Мілан» отримав варіанти для власних атак. Моменти виникали тоді, коли Діас і Леау завдяки дриблінгу чи швидкості проскакували опонентів.

Португалець в центрі поля прокинув м'яч між Ррахмані та Замбо-Ангісса, вирвався сам на сам з голкіпером і неточно пробив у дальній кут. Згодом схожий трюк вдався іспанцю – Браїм обіграв Лоботку та Руя (як і 10 днів тому!), протягнув м'яч через пів поля та викотив на гол Беннасеру. «Мілан» повів у рахунку, а міг і подвоїти перевагу до перерви, коли К'яєр після кутового пальнув головою в поперечину.

Без Осімхена команда не чемпіонська

У другому таймі історія повторилася. «Наполі» знову підняв темп і посилив тиск. Господарі банально не встигали доправити м'яч Діасу чи Леау через неаполітанський пресинг. Втім, команді Спаллетті знову не вдалося конвертувати територіальну перевагу в голи. Потрібно говорити про кадровий голод на вістрі атаки.

Найкращий бомбардир Осімхен травмований, його дублер Сімеоне також має пошкодження, а третій форвард Распадорі не встиг нормально відновитися. Довелося випускати на позицію дев'ятки номінального хавбека Ельмаса.

Македонець активними переміщеннями дав динаміку попереду, але не забезпечив присутності в зонах завершення. Осімхен вміє виконувати подвійні функції, Ельмас – ні. Еліф завдав лише одного удару (головою після закидання Кварацхелії). Хвіча безуспішно старався щось придумати індивідуальними діями.

Ще дві болючі втрати «Наполі»

Запал «Наполі» знову з часом згас, а після вилучення Замбо-Ангісса шанси зрівняти рахунок ще зменшилися. Втім, наприкінці зустрічі Політано та Олівера мали шикарні нагоди. «Наполі» все ж програв. І не лише програв перший поєдинок, а й ускладнив собі життя на матч-відповідь.

Через тиждень неаполітанці не зможуть розраховувати на Замбо-Ангісса та Кім Мін Дже. Кореєць різко відреагував на свисток арбітра та отримав жовту, яка означає дискваліфікацію. Навряд чи встигне відновитися Осімхен. Мінус три гравці основи, а для Спаллетті кожен футболіст критично важливий – тренер майже не проводить ротацію.

МІЛАН – НАПОЛІ – 1:0
Гол:
Беннасер (40).
Мілан: Меньян, Калабрія, К'яєр, Томорі, Тео Єрнанденс, Крунич, Тоналі, Браїм Діас (Ребич, 80), Беннасер (Салемакерс, 67), Леау, Жиру.
Наполі: Мерет, Ді Лоренцо, Ррахмані, Кім Мін Дже, Маріу Руй (Олівера, 83), Замбо-Ангісса, Лоботка, Зеліньски (Ндомбеле, 83), Кварацхелія (Політано, 83), Лосано (Распадорі, 69), Ельмас.
Попередження: Беннасер (60), Салемакерс (90+3) – Зеліньски(38), Ді Лоренцо (70), Замбо-Ангісса (71), Кім Мін Дже (78), Ррахмані (90+3).
Вилучення: Замбо-Ангісса (74, друге попередження).

football24.ua