Турніри

Ліга чемпіонів

ЛЧ, 1/8 фіналу. Лейпциг – Манчестер Сіті 1:1. Відсіч фавориту

Потужний другий тайм дозволив господарям відігратись і уникнути поразки.

2023-02-23 00:23

«Манчестер Сіті» їхав у Німеччину в статусі явного фаворита. Навіть без де Брюйне та Ляпорта клас «містян» в декілька разів вищий, ніж клас суперника. Марко Розе вирішив додати Лейпцигу надійності та випустив на флангах оборони більш захисних виконавців – Клостерманн і Хальстенберг мали стримувати Гріліша та Мареза. А Пеп Гвардіола обрав асиметричну схему, в якій правий фулбек значно активніше підключався до атак.

Гості відразу взяли м'яч під контроль і будували затяжні атаки. Володіння доходило до 85%. Однак дивідендів це не приносило, адже «Лейпциг» дуже грамотно захищався. «Манчестер Сіті2 просто впирався в стіну. Щільні редути саксонців обмежували варіанти розвитку атак, тому підопічним Гвардіоли доводилося гальмувати та перетримувати м'яч. Одностороння гра без моментів – такою була перша чверть зустрічі.

Ключ до воріт «Лейпцига» виявився простим – потрібно було віддати м'яч саксонцям. Вони чітко знали, що робити в позиційній обороні, але страшно губилися з м'ячем. Шлагер обрізав всю команду перед штрафним майданчиком, подарувавши Сіті легкий гол. Гріліш зіграв на перехопленні, а Марез розстріляв ворота.

Після цього гості відкотилися ближче до власних воріт і не особливо форсували події. У «Лейпцига» ж моментів взагалі не було, навіть підходів не було (два дотики в чужому штрафному за весь перший тайм). Єдиний удар Вернера гострим не назвеш – Родрі та Гріліш були ближчими до того, аби подвоїти рахунок.

Марко Розе у перерві вніс необхідні корективи та вирівняв гру. По-перше, його команда отримала підказки та почала більш-менш непогано розпоряджатися м'ячем. Зникла паніка, «бики» взялися карати Сіті за розбитий пресинг. Результат миттєвий – 65% на 35% за володінням і 4:1 за ударами в перші 20 хвилин.

По-друге, тренер РБ ідеально вгадав з заміною. На правий фланг вийшов Хенрікс, який несподівано став наконечником саксонських атак. Партнери стягували «містян» на протилежний фланг і виводили Бена на удар. Після навісу Хенрікс пробив над поперечиною, а після тонкого пасу Собослая трішки не влучив у дальній кут.

На іншій бровці Вернер і Собослай карали Вокера за високу позицію та успішно йшли в дриблінг. А потім з'явився лідер Нкунку, який тільки-тільки відновився від пошкодження. Це означало ще більше складних завдань для захисту «містян». Гвардіола затягнув з реакцію (0 замін) та просто дивився, як його команду возять.

Гол у відповідь став справою часу. Точний удар Собослая з «дев'ятки» витягнув Едерсон, але вже в наступній атаці бразильському голкіперу довелося витягати м'яч з сітки. Гвардіол виграв повітря під час подачі кутового та головою забив. Хорват засмутив, можливо, свій майбутній клуб. Сіті посилено цікавиться Йошком.

Лише тоді «Сіті» прокинувся та вперше за довгий час побіг в атаку. Ініціативу взяв Гріліш, який намагався обігрувати та створив момент для Гюндогана. Німці спокійно втримали нічию та зберегли непогані шанси на чвертьфінал. А Пеп близький до чергового фіаско в Лізі чемпіонів. Матч-відповідь відбудеться 14 березня в Манчестері.

ЛЕЙПЦИГ – МАНЧЕСТЕР СІТІ  1:1
Голи:
 Гвардіол (70) – Марез (27).
Лейпциг: Бласвіх, Клостерманн (Генрікс, 46), Орбан, Гвардіол, Гельстенберг (Раум, 89), Лаймер, К.Шлагер (Айдара, 82), Собослаї, Форсберг (Нкунку, 66), Вернер, Андре Сілва (Поульсен, 82).
Манчестер Сіті: Едерсон, Вокер, Аканджі, Діаш, Аке, родрі, Гюндоган, Бернарду Сілва, Марез, Гріліш, Голанн.
Попередження: Генрікс (89).
Арбітр – Сердар Гезюбююк (Нідерланди).
22 лютого. Лейпциг. РБ Арена. +8
’С.

football24.ua