Турніри

Ліга чемпіонів

Динамо – Барселона 0:1. Гра – гідна, результат – невтішний...

Бабине літо на вихідних остаточно, здається, попрощалося з киянами. Й теплолюбним каталонцям належало доводити обґрунтованість своїх весняних єврокубкових амбіцій в умовах, значно більш звичних для господарів. На боці останніх також була підтримка рідних трибун – уболівальники мали стати справжнім дванадцятим гравцем у протистоянні з грізним опонентом.

Олексій КАЗАНОВ, «Футбольний клуб»

2021-11-03 00:00

Так, незважаючи на всі внутрішні проблеми та пертурбації, «Барселона» вважалася фаворитом дуелі з «Динамо». Для киян же матч-відповідь із синьо-гранатовими являв такий собі лакмусовий папірець. У ситуації, коли за свої очки в Лізі чемпіонів не лише треба, а й реально можна посперечатися, багато що залежало від характеру команди, що її ось уже понад сезон вибудовує в українській столиці Мірча Луческу.

Торік іще значно менш готовий до серйозних випробувань колектив саме проти «Барси» продемонстрував чи не найкращу свою гру в найпрестижнішому з турнірів. Та й другий тайм зустрічі двотижневої давнини на «Камп Ноу» вселяв певний оптимізм. Звісно ж, потребуючи продовження.

Тих, хто не бачив останнім часом гру «Барселони», міг би, напевно, налякати момент, створений уже на третій хвилині Депаєм і Фаті. Та активність цієї парочки кияни нейтралізували: спочатку Кендзьора пішов у сміливий підкат, а потім Забарний заблокував удар голландця.

До фінішу першої половини зустрічі ця невеличка «пожежа» залишалася, по суті, єдиним надбанням гостей. Щоправда, незадовго до свистка на перерву їм вдалося таки знову змусити понервувати Бущана і його партнерів по захисту. На щастя для киян, удар головою Ніко після навісу Мінгеси з правого флангу прийшовся в... ногу Депая, а Фаті дав себе випередити Забарному.

«Динамо», відчувши впевненість, залишило за собою середину тайму: не лише відсунуло гру від своїх володінь і виправило статистику володіння м’ячем, а й кілька разів довело атаки до справді загрозливих моментів. В одному з них тер Штеген якимось дивом зреагував на рикошет, що змінив траєкторію удару Караваєва. А ще два реальні шанси втратив Шапаренко.

Причому обидва рази Микола – знову один із найкращих у складі команди – опинявся на слушних для обстрілювання воріт позиціях у підсумку швидких і вправних атак киян. Але спочатку не скористався пасом Циганкова. А згодом трохи схибив, прагнувши поцілити в ближній кут після передачі Де Пени.

Одним словом, глядачам нудьгувати не доводилося. Чемпіон України однозначно прийняв виклик турнірної долі. Хлопці відпрацьовували кожен епізод, заслужено отримуючи оплески від заповнених згідно з карантинними нормами трибун. І другий тайм обіцяв змістовну та видовищну боротьбу.

У ній не обійшлося без втручання румунського рефері, котрий вважається «фартовим» для наших земляків. Хацеган спочатку побачив порушення проти Фаті в карному майданчику, але після перегляду ВАР свій вердикт поміняв: юний каталонець збив... сам себе.

А ось кількома хвилинами раніше, мабуть, допомоги гаджетів не знадобилося б, полети м’яч після удару Караваєва трохи нижче. Гол вийшов би – для футбольних гурманів. Як, утім, і атака, що йому передувала.

Звісно, темп, запропонований гостями, вимагав від динамівців величезних витрат енергії. А це, в свою чергу, оберталося втомою, помилками. «Обрізка» під час розіграшу м’яча біля чужого карного майданчика призвела до контратаки, яку цілком міг завершувати свіженький Дембеле. Але там – відбилися. А ось у наступному моменті – на жаль, ні.

Та слід віддати належне майстерності Фаті: надто вже добре упіймав він снаряд на убивчу праву ногу, в дотик вколотивши його під поперечину.

Для нинішньої «Барселони» 1:0 – це такий собі рахунок мрії. Досягає команда його важкувато, але коли вже забиває, то вміє цією матеріальною перевагою розпорядитися. Але «Динамо» не полишало надій принаймні відігратися. Й було близьким до успіху на 82-й хвилині. Гостей знову виручив тер Штеген, потягнувши фірмовий «постріл» Циганкова. А вже в компенсований час Забарний не влучив по м’ячу, прийшовши на розіграш кутового.

Отже, показавши гідну гру, кияни, на жаль, подовжили безрадісну серію без забитих м’ячів, яка в Лізі чемпіонів розтяглася вже на чотири матчі. Наші знову без очок, надії на єврокубкову весну тануть на очах. Залишається тішитися думкою, що надія вмирає останньою...

ДИНАМО – БАРСЕЛОНА – 0:1
Гол:
Фаті (70).
Динамо: Бущан, Кендзьора (Тимчик, 77), Забарний, Сирота, Караваєв, Сидорчук, Шапаренко (Шепелєв, 81), Циганков, Буяльський (Лєднєв, 81), Де Пена (Вербич, 77), Гармаш (Вітіньо, 71).
Барселона: тер Штеген, Мінгеса, Ерік Гарсія, Ланглє (Рональд Араухо, 79), Жорді Альба, Ф.де Йонг, Бускетс, Ніко Гонсалес, Гаві (Дембеле, 65), Депай, Фаті (Бальде, 87).
Арбітр – Хацеган (Румунія).
Попередження: Гармаш (41), Буяльський (45+1) – Ерік Гарсія (20), Гаві (46), Ланглє (50).

footclub.com.ua