Турніри

Ліга чемпіонів

Селтик – Шахтар 1:1. ЛЧ, група F. Стрибок із Глазго у весну

«Шахтар» міг як програти, так і перемогти. Проте на одне очко у Глазго він точно награв.

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»

2022-10-26 00:05

Господарі вийшли на переповнений вщент 60-тисячний «Селтик Парк» без права на помилку. Або ти перемагаєш і продовжуєш битися за єврокубкову весну, або втрачаєш очки і змотуєш вудочки. Навіть подвиг на «Сантьяго Бернабеу» в останньому турі нічим  не допоможе. Звідси й низка невимушених помилок з боку шотландців: не відчувати потужний тиск результату вони не могли.

Натомість «Шахтар» виглядав впевненіше. Вдалі ігри з «Реалом» однозначно далися взнаки – після зустрічей з Бензема й компанією кельти точно не могли нагнати страху на хлопців Ігоря Йовичевича. Синиця у вигляді перепустки в Лігу Європи була зовсім рядом – не пропусти у Глазго, і вона твоя. Проте впоратися з напором «зелено-білих» виявилося дуже непросто.

Гірники лише іноді розташовувалися на чужій половині поля – здебільшого концентрувалися на руйнуванні й спробах упіймати свій шанс. А ось лідери шотландської Прем’єр-ліги, чия переможна серія на внутрішній арені вже досягла чотирьох матчів, зупинятися відмовлялися, тримаючи оборону гостей в постійній напрузі. І врешті-решт напругу цю гірники не витримали.

Після гострого прострілу з лівого флангу захисники «Шахтаря» не розібралися в ситуації, двоє з них кинулися накривати удар Ліеля Абади, і коли м’яч від ноги Миколи Матвієнка відскочив до Гіоргоса Якумакіса, завадити греку було нікому.
Все, чим зуміли відповісти гірники до перерви – дещо авантюрний прохід Михайла Мудрика, якого зрештою господарі зупинили. Час невгамовного вінгера настав по перерві.

Утім, ще до того, як наш 21-річний діамант змусив на кілька секунд замовкнути трибуни, реальний шанс відзначитися втратив Олександр Зубков. Так, після пасу від Лассіни Траоре він пробивав з гострого кута, але все одно футболіст такого рівня був зобов’язаний влучати у ціль.

Однак про марнотратство Зубкова все скоро забули. Мудрик нарешті ввімкнув свій двигун на повну. Здійснивши рейд від центрального кола до карного майданчика «Селтика», найдорожчий виконавець «Шахтаря» розхитав Йосипа Юрановича і метрів з 17 жахнув під поперечину! Шедевр, та ще й який важливий шедевр!

Не вдовольнившись цим, Михайло за 15 хвилин мав вносити до свого активу вже шосту результативну дію в поточній Лізі чемпіонів. Після чергового стрімкого ривка він не пожалів м’яча для Данили Сікана, який вже звично опинився перед порожніми воротами. Нападник міг бити відразу, мав час на обробку передачі, але як він примудрився одним незграбним дотиком поставити хрест на стовідсотковому моменті, пояснити важко…

Звісно, «Селтик» не притискався до власних володінь. Нічия йому нічого не давала, а отже підопічні Ангелоса Постекоглу наполегливо йшли вперед. Дякуємо Анатолію Трубіну, який насправді виручав, Богдану Михайличенку, який перервав кілька небезпечних прострілів, не забуваймо і Фортуну. З урахуванням затемнення Сікана прихильність останньої гірники заслужили.

Підсумковим 1:1 Йовичевич щиро радів: щонайменше стики Ліги Європи, а отже й продовження міжнародних пригод навесні його команді гарантовані.

СЕЛТИК – ШАХТАР 1:1
Голи: 
Якумакіс (30) – Мудрик (58).
Селтик: Гарт, Юранович, Картер-Вікерс, Єнц, Тейлор, О'Райлі, Хатате (Тернбулл, 84), Абада (Форрест, 65), Хакшабанович (Маеда, 65), Якумакіс, Фурухасі (Муй, 65).
Шахтар: Трубін, Лукас Тейлор, Бондар, Матвієнко, Михайличенко, Степаненко, Бондаренко, Судаков (Кривцов, 90), Зубков, Мудрик (Петряк, 90), Траоре (Сікан, 57).
Попередження: Матвієнко (30), Бондар (50), Степаненко (56), Зубков (90).
Арбітр – Сердар Гезюбююк (Туреччина).
26 жовтня. Глазго. Селтик Парк. +12’C.

footclub.com.ua