Турніри

Ліга чемпіонів

Ліга чемпіонів, 1-й тур. Лейпциг – Шахтар. Представляємо суперника гірників

Груповий етап Ліги чемпіонів «Шахтар» відкриє матчем із німецьким «Лейпцигом». Представляємо суперника команди Ігора Йовичевича.

2022-09-06 10:55

ІСТОРІЯ ТА ШЛЯХ ДО ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ

«Лейпциг» – наймолодший клуб Ліги чемпіонів. Заснований 2009 року, він стрімко увірвався до еліти німецького та європейського футболу (дебют у бундеслізі датовано 2016 роком), і першого ж сезону «червоні бики» здобули перепустку до Ліги чемпіонів. Щоправда, далі групової стадії вони тоді не пройшли. Натомість сезон-2019/20 став проривним: під проводом Юліана Нагельсманна команда дісталася 1/2 фіналу ЛЧ.

Минулий рік став не менш успішним для колективу: півфінал Ліги Європи, завойований Кубок Німеччини та 4-те місце в чемпіонаті, що дозволило потрапити до основного раунду Ліги чемпіонів – у групу до «Шахтаря».

СКЛАД І ЛІДЕРИ

Трансферна політика «Лейпцига» заточена на вирощування й швидкий продаж молодих талановитих футболістів, яких знаходять у всьому світові завдяки програмі «Ред Булл». Найзнаковіші угоди клубу – переходи Набі Кейта (60 млн євро) та Ібраїма Конате (40 млн євро) до «Ліверпуля», Тімо Вернера (53 млн євро) до «Челсі», Дайо Упамекано (42,5 млн євро) до «Баварії».

Цього літнього міжсезоння «Лейпциг» брав кількістю угод і виручив 70 млн євро від трансферів 5 гравців – Тайлера Адамса в «Лідс», Хван Хі Чхана у «Вулвергемптон», Браяна Броббі в «Аякс», Норді Мукіелє в «ПСЖ» та Адемоли Лукмана в «Аталанту». При цьому під Лігу чемпіонів «бики» значно зміцнили склад: підписали лідера «Гоффенгайма» Давіда Раума за 26 млн євро, повернули Тімо Вернера з «Челсі» (20 млн євро), запросили півзахисника «Вольфсбурга» Ксавера Шлагера (12 млн євро) й воротаря «Гераклеса» Яніса Бласвіха (вільний агент).

Що ж до тактики, то головний тренер «Лейпцига» Доменіко Тедеско дотримується схеми 3–5–2 з різними формаціями в середині поля. На початку сезону оптимальний стартовий склад команди виглядає так: Гулачі – Сімакан, Орбан, Гальстенберг – Генрікс, Кампль, Раум, Лаймер, Ольмо – Вернер, Нкунку.

СТАРТ У СЕЗОНІ-2022/23

«Лейпциг» устиг провести вже 7 офіційних матчів. Почав із поразки від «Баварії» (3:5) у поєдинку за Суперкубок Німеччини, потім були нічиї в бундеслізі зі «Штутгартом» (1:1) і «Кельном» (2:2), поразка від «Уніона» (1:2), й лише в 4-му турі сталась перша перемога – над «Вольфсбургом» (2:0). В 1/32 фіналу Кубка Німеччини було розгромлено «Тевтонію» з четвертої ліги (8:0), а в останньому матчі перед стартом у Лізі чемпіонів підопічні Доменіко Тедеско провалилися з «Айнтрахтом» (0:4). Наразі «Лейпциг» посідає 11-те місце в чемпіонаті, у 5 турах набравши 5 очок.

ІСТОРІЯ ВЗАЄМИН

«Шахтар» і «Лейпциг» жодного разу не зустрічались у офіційних матчах. При цьому «бики» лише одного разу сходились у єврокубках із представником України: у серпні 2018-го у кваліфікації Ліги Європи вони насилу здолали луганську «Зорю» (3:2 і 0:0). «Гірники» ж мають великий досвід ігор з німецькими командами: у 26 матчах у донеччан 9 перемог, 8 нічиїх і 9 поразок.

shakhtar.com