Турніри

Ліга чемпіонів

Наполі – Мілан 1:1 (заг. 1:2). ЛЧ, 1/4 фіналу. Звіт

Міланці вперше з 2007 року прорвалися у квартет найсильніших команд Ліги чемпіонів. Головним героєм зустрічі став Олів'є Жиру, який цілком міг стати і антигероєм.

2023-04-19 00:37

Мілан в цьому сезоні щоразу створює Наполі великі проблеми. Перший матч у Серії А «россонері» не пощастило програти, але в другому колі вони взяли розгромний реванш. Після чого здолали майбутніх чемпіонів Італії в домашньому чвертьфіналі Ліги чемпіонів.

Стефано Піолі знайшов оптимальне поєднання футболістів, тому виставив той же склад з тим же планом. З одного боку – логічне рішення, з іншого – ризиковане, адже минулого тижня Мілан провалив старт зустрічі. Наполі тоді знайшов протидію, домінував і дивом не забив швидкий гол.

Від тренера Мілана вимагалися нові ідеї на матч-відповідь. Нових ідей не було, а Наполі знову розривав у дебюті. 4:0 за ударами, 4:0 за кутовими, 73% на 27% за володінням за перші 10 хвилин. Господарям бракувало останнього штриха в атаках.

У попередніх дуелях Наполі страждав без Осімхена. Сьогодні нігерієць повернувся після травми, додав гостроти біля чужих воріт, але не знайшов свій момент. Багато атак Наполі завершувалися негострими дальніми ударами, інші – взагалі без ударів. Осімхен забив, однак перед тим підіграв собі рукою.

Мілан традиційно зробив ставку на контратаки, використовуючи швидкість Леау та дриблінг Діаса. Іспанець у цей вечір не мав тої ефективності, а от португалець був у вогні. Рафаел створив вирішальний гол: підхопив м'яч біля власного штрафного, проскочив трьох суперників (Ндомбеле, Ді Лоренцо, Ррахмані) і викотив на порожні ворота для Жиру.

Олів'є забив, але перед тим змарнував два супершанси. Спершу не забив пенальті (Мерет ідеально парирував), зароблений Леау. А потім пробив у голкіпера з вигідної позиції, коли партнери розіграли класну комбінацію через центр. Всі ці моменти потягнули на 1.9xG. Мілан глибоко оборонявся і рідко вибігав на чужу половину. Але кожна атака завдяки Леау ставала гострою.

Запорука успіху Мілана – хороший рівень інтенсивності. На відміну від першого матчу, сьогодні навіть в невдалі відрізки «россонері» не допускали 100-відсоткові шанси на ворота Меньяна. Мілан витримував темп Наполі: передня лінія встигала і пресингувати, і повертатися в позиційну оборону, а захисники забезпечували один одному підстраховку, зберігаючи компактність.

Господарі змушували Наполі бити з поганих позицій. Кварацхелія та Політано (потім Лосано) постійно мали опонента на нозі – доводилося пробивати здалеку. Тому статистика ударів зовсім не показова. Наполі в чотири рази частіше бив, але з 23 пострілів 9 були заблоковані. Хвіча назбирав 10 вдалих обіграшів, але яка користь, якщо його дриблінг не конвертувався в гол.

Наполі отримав шанс повернути інтригу, коли Томорі у власному штрафному рукою зупинив пас Ді Лоренцо. Втім, Кварацхелія не переграв Меньяна з пенальті. Майк наприкінці зустрічі здійснив кілька важливих сейвів. Фінальний штурм господарів допоміг вродити один гол – Осімхен у компенсований час забив головою. Нічия, яка не має жодного значення.

Мілан вперше з сезону-2006/07 вийшов у півфінал Ліги чемпіонів. Тоді був і фінал, і виграний трофей. Зараз на таке розраховувати важко, але шанси є. В 1/2 «россонері» зіграють або з Інтером або з Бенфікою.

НАПОЛІ – МІЛАН – 1:1 (заг. 1:2)
Гол: Осімхен (90+3) – Жиру (43).
На 22-й хвилині Жиру не забив пенальті (воротар)
На 82-й хвилині Кварацхелія не забив пенальті (воротар)
Наполі: Мерет, Ді Лоренцо, Жезус, Ррахмані (Естігор, 74), Маріу Руй (Олівера, 34), Лоботка, Зеліньскі (Распадори, 74), Ндомбеле (Елмаз, 63), Політано (Лосано, 34), Кварацхвелія, Осімхен.
Мілан: Меньян, Калабрія, К'єр, Томорі, Ернандес, Круніч, Беннасер, Браїм Діас (Жуніор Мессіас, 59), Тоналі, Рафаел Леау (Салемакерс, 84), Жиру (Орігі, 68).
Попередження: Ді Лоренцо (45), Олівера (90) – Ернандес (45), Меньян (45)

football24.ua