Турніри

Ліга чемпіонів

Матчі у відповідь. Інтриги тижня в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Стадія 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА завершується поєдинками, що визначать останніх чвертьфіналістів турніру. Знайомимо з головними сюжетами заключних зустрічей.

«Футбольний клуб»

2023-03-14 09:00

МАТЧІ 1/8 ФІНАЛУ, ЩО ЗАЛИШИЛИСЯ

14 березня
«Манчестер Сіті» – «Лейпциг» (перший матч – 1:1)
«Порту» – «Інтер» (перший матч – 0:1)

15 березня
«Реал» – «Ліверпуль» (перший матч – 5:2)
«Наполі» – «Айнтрахт» (перший матч – 2:0)

Усі поєдинки розпочинаються о 22:00 за київським часом

Неприступна фортеця «Сіті»?
Після 1:1 у Німеччині наставник «Лейпцига» Марко Розе захопливе відгукнувся щодо гри своєї команди в другому таймі. Ось тільки, чи не доведеться німцям гірко шкодувати про втрачені після перерви моменти? Тим більше, що «Сіті» не програє вдома в Лізі чемпіонів аж з вересня 2018 року, коли «городяни» поступилися «Ліону» 1:2. Із того часу вони виграли 21 із 23 матчів у Манчестері.

Серед них була й розгромна перемога над «Лейпцигом» Джессі Марша у вересні 2021-го – 6:3. Той матч запам'ятався хет-триком лідера гостей Крістофера Нкунку. Француз не зіграє у матчі-відповіді через травму, що тільки ускладнює завдання німецького клубу.

Статистика свідчить на користь «Порту»
В останні роки в «Порту» чудова статистика проти італійців у 1/8 фіналу – в сезонах 2018/19 та 2020/21 відповідно «дракони» зіштовхували зі шляху «Рому» та «Ювентус». Як й у випадку з «джаллороссі» чотири роки тому (1:2), «Порту» необхідно відіграватися після поразки в Італії (0:1) із різницею в один м'яч. У разі успіху «дракони» вийдуть до чвертьфіналу втретє за п'ять років.

Команди зустрічалися в 1/8 фіналу ЛЧ-2004/05, і тоді переміг «Інтер». Однак через сім місяців (останній візит «нерадзуррі» на «Драгау») португальський гранд узяв реванш уже в рамках групового етапу. Перемогу з рахунком 2:0 «драконам» забезпечили автогол Марко Матерацці та влучний удар Бенні Маккарті. Наставник «Порту» Сержіу Консейсау – півфіналіст ЛЧ-2002/03 у складі «Інтера» – сповнений рішучості завершити євросезон свого колишнього роботодавця вже 14 березня.

«Ліверпуль»: місія нездійсненна?
Після найгіршої за результатом домашньої поразки «Ліверпуля» в єврокубках (2:5) Юрген Клопп заявив: «Думаю, Карло Анчелотті вважає, що результат протистояння вирішено наперед. Зараз так здається й мені». Розклад для англійців справді поганий. Ніхто ще не відігравався в Лізі чемпіонів після поразки на своєму полі з різницею в три м'ячі (тільки «МЮ» здійснив камбек після дефіциту в два голи).

Утім, Анчелотті з Клоппом не згоден. «Нажаль, ніщо ще не вирішено. Ні», – сказав тренер «Реала», який напевно дивився нещодавній матч «Ліверпуля» проти «Манчестер Юнайтед», що завершився з рахунком 7:0 на користь мерсисайдців. У семи останніх матчах із «Ліверпулем» мадридці здобули шість перемог за однієї нічиєї, але в складі суперника все ще виступає Мохамед Салах – найкращий бомбардир поточного розіграшу. Мерсисайдці можуть черпати натхнення з подвигу «Аякса», який у сезоні-2018/19 програв удома «Реалу» 1:2, але здобув у відповідь розгромну перемогу на «Сантьяго Бернабеу» 4:1.

Неаполь за крок від першого чвертьфіналу
У 1989 році «Наполі» виграв Кубок УЄФА, а через рік став чемпіоном Італії. Цього сезону команда одночасно вирішує завдання як уСсерії А, так і в Європі. Неаполітанці переконливо перемогли «Айнтрахт» у першому матчі у Франкфурті, а головний форвард німців Рандаль Коло-Муані заробив червону картку.

Здається, лише катастрофа завадить тепер «Наполі» вперше пробитися до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Разом із цим на стадії 1/8 фіналу команда грає вчетверте. Після гостьового матчу газета Corriere dello Sport вийшла з заголовком «Galattici!» («Галактично!»), і все ж тренер італійців Лучано Спаллетті вважає за краще не бігти попереду паровозу: «Потрібно зберігати спокій, повний спокій. Наш головний ворог – думки про те, що справа вже зроблена».

ЩО ДАЛІ?
• Жеребкування 1/4 та 1/2 фіналу відбудеться 17 березня у швейцарському Ньйоні. Вона буде прозорою: без посіву та розведення клубів із однієї асоціації з різних пар.

ДЕ ПРОЙДЕ ФІНАЛ 2023 РОКУ?

Фінал Ліги чемпіонів УЄФА-2022/23 пройде 10 червня на стадіоні «Ататюрк» у Стамбулі.

Стадіон, збудований для підтримки заявки Туреччини на проведення літніх Олімпійських ігор-2008, відкрився в 2002 році. На цій арені свої домашні матчі проводить збірна Туреччини. Розташований у районі Башакшехір, на захід від Босфору, стадіон вміщує понад 75 000 глядачів.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua