Турніри

Молодь

5 лідерів юнацького чемпіонату України-2023/24, які заслужили на шанс в УПЛ

Чергова спроба «заглянути за обрій» і виділити нову «порцію» молодих талантів юнацького чемпіонату України сезону-2023/24, котрим час зробити впевнений крок у кар'єрі та спробувати сили в УПЛ – можливо, вже навесні...

Олексій СЛИВЧЕНКО, Sport.ua

2024-01-12 09:30

Віктор ДОЛГИЙ
Вік:
20 років
Громадянство: Україна
Амплуа: голкіпер
Клуб: «Олександрія»
Показники в ЮЧУ-2023/24: 15 матчів, 15 пропущених м'ячів


Віктор Долгий, який народився в 2004 році в Донецьку, вже зараз формально є гравцем першої команди «Олександрії». Принаймні, на офіційному сайті «жовто-чорних» цей голкіпер значиться саме у відповідному списку футболістів клубу. Більше того, в заявці «Олександрії» на сезон Віктор отримав досить престижний серед воротарів перший ігровий номер. Щоправда, поки це аж ніяк не просунуло Долгого до реального футболу елітного рівня. Голкіпер не зіграв жодного матчу за першу команду «Олександрії», як не має на рахунку ані хвилини ігрового часу в УПЛ.

До «Олександрії» Долгий на юнацькому рівні виступав за низку київських команд, у тому числі «Динамо». В лютому 2022 року перебрався до «Дніпра-1», а в березні минулого року оформив перехід до «Олександрії» на правах вільного агента. «Жовто-чорні» підписали з Долгим контракт на чотири з половиною роки, продемонструвавши свою віру в потенціал і здатність цього голкіпера через певний час стати беззаперечним № 1 у команді, причому не лише виходячи з цифри на спині, а й за ігровими заслугами.

Прямо зараз Долгий є одним із найкращих, якщо не найкращим, воротарів юнацького чемпіонату України-2023/24. Він провів за «Олександрію» U-19 15 поєдинків, в яких пропустив 15 м'ячів. У двох матчах, які команда провела без Долгого у воротах, вона пропустила ще 5... Варто зауважувати, що по воротах Віктора суперники завдали 80 ударів, і він зробив 65 сейвів, будучи за цим показником другим у рамках юнацької першості. Також другим Долгий є й за голами, яких вдалося запобігти та котрі вираховує Wyscout (4,94).

Очевидно, що виграти конкуренцію в першій команді в Микити Шевченка в найближчі місяці Долгому навряд чи вдасться, проте стати як мінімум його дублером, «відсунувши» у воротарській клубній ієрархії Георгія Єрмакова, Віктору цілком під силу. Так само як і нарешті дебютувати в УПЛ навесні. Зрештою, якщо вже й не в «Олександрії», то, можливо, в оренді в іншій команді елітного дивізіону – над цим «жовто-чорним» варто добряче замислитися, аби не сповільнити темпи розвитку молодого футболіста, й не кусати лікті згодом.

Артем ГУСОЛ
Вік:
18 років
Громадянство: Україна
Амплуа: лівий / правий вінгер
Клуб: «Колос»
Показники в ЮЧУ-2023/24: 17 матчів, 6 голів, 1 асист


Артем Гусол є вихованцем академій столичного «Арсеналу» та ковалівського «Колосу», в структурі якого перебуває з 2021 року. Це правоногий фланговий атакувальний півзахисник, який здатний зіграти як праворуч, так і ліворуч, причому без особливих втрат в якості та гостроті. Гусол як мінімум на тлі однолітків виділяється пристойною швидкістю та відмінною технікою. В юнацькому чемпіонаті України вінгер має один із найкращих показників за обведеннями в перерахунку на 90 хвилин (9,16), причому їх ефективність також дуже висока (майже 56%).

Після початку повномасштабної фази російсько-української війни Гусол на кілька місяців виїхав до Італії, де виступав за місцеву команду «Камізано», але восени 2022 року повернувся до України та продовжив виступати в структурі «Колосу», де має не лише заслужений авторитет, а й довіру з боку тренерського штабу, причому навіть першої команди.

Головний тренер «Колосу» Ярослав Вишняк дав можливість Гусолу дебютувати в УПЛ ще в квітні минулого року – в матчі проти «Шахтаря» (1:3), причому на момент виходу на поле Артему було лишень 17 років 3 місяці та 23 дні. Після цього вінгер зіграв ще кілька поєдинків в УПЛ наприкінці минулого сезону, виходячи в кінцівках матчів. А ось у поточному розіграші елітного дивізіону Вишняк поки що Гусолу можливостей зіграти в першій команді не надавав, хоча Артем видав абсолютно видатний поєдинок у рамках юнацького чемпіонату проти «Динамо» U-19, забивши три м'ячі, й дозволивши своїй команді відсвяткувати вольову та сенсаційну перемогу з рахунком 4:3.

Важко сказати, чи має Вишняк якісь плани на Гусола в першій команді вже весною, проте цей молодий вінгер, якщо зуміє успішно подолати фазу переходу в дорослий футбол, здатний додати опціональних можливостей для «Колосу». Насамперед, за рахунок свого вміння просувати м'яч уперед за допомогою ривків. У цьому компоненті Артем прямо зараз найкращий у ЮЧУ-2023/24, й подібний скіл може стати в нагоді команді Вишняка, яка переважно діє на контратаках і не прагне довго контролювати м'яч (середній показник володіння в «Колосу» становить 44,6% – третій знизу серед усіх колективів УПЛ).

Матвій ПОНОМАРЕНКО
Вік:
17 років
Громадянство: Україна
Амплуа: центрфорвард
Клуб: «Динамо»
Показники в ЮЧУ-2023/24: 16 матчів, 16 голів, 2 асисти


17-річний центрфорвард «Динамо» U-19 Матвій Пономаренко, який відсвяткує повноліття вже 11 січня, є беззаперечним лідером у бомбардирських перегонах юнацького чемпіонату України. Пономаренко має фантастичний показник у 16 ??забитих м'ячів у 16 ??поєдинках. Лише в 6 матчах він йшов із поля без забитого м'яча, натомість по два рази оформляв хет-трик і дубль.

Саме Пономаренко є лідером ЮЧУ-2023/24 за показником очікуваних голів – 12,21xG. При цьому Матвій забиває значно більше, аніж міг би, якщо керуватися цим теоретичним розрахунковим показником. Також Пономаренко займає перші місця в юнацькій першості за кількістю завданих ударів по воротах суперника (84), дотиків у штрафному майданчику суперника (87) й офсайдів (20). Це типовий центрфорвард із відмінним інстинктом хижака, який здатний опинятися на м'ячі в найкращий для цього момент, що приносить безліч проблем захисникам команд-суперниць.

Визначну результативність Пономаренко демонструє не лише за юніорів «Динамо», а й у юнацьких збірних України. Прямо зараз на рахунку Матвія 8 голів у 6 поєдинках за Україну U-17, 2 голи в 3 матчах за Україну U-18 та 4 голи в 5 матчах за Україну U-19. За рахунок відмінної антропометрії (зріст Пономаренка – 188 сантиметрів) молодий форвард юніорської команди «Динамо» чудово почувається в повітрі й несе небезпеку з «другого поверху», завдяки чому важливою зброєю «біло-синіх» U-19 є навіси.

Варто зазначити, що Матвій Пономаренко вже дебютував в українській Прем'єр-лізі, щоправда провів на полі тільки дві хвилини в рамках одного поєдинку. Прем'єрною для молодого форварда на елітному рівні стала гра проти «Шахтаря» (0:1), що відбулася 3 листопада минулого року й виявилася останньою на тренерському містку «біло-синіх» для Мірчі Луческу. Досвідчений румунський наставник дав Пономаренку можливість дебютувати, випустивши на заміну на 88-й хвилині замість Назара Волошина. Можливо, тим самим Луческу відкрив для Матвія довгий й успішний шлях у професійному футболі. Принаймні, затримуватися на рівні юніорів із такими задатками та талантом Пономаренку навряд чи варто, й якщо вже не у «Динамо», то треба проситися в оренду в інший колектив заради шансу конкурувати за місце в першій команді.

Андрій КІТЕЛА
Вік:
19 років
Громадянство: Україна
Амплуа: правий захисник
Клуб: «Рух»
Показники в ЮЧУ-2023/24: 15 матчів, 3 голи, 2 асисти


Правий захисник Андрій Кітела є одним із багатьох вихованців академії «Карпат», які після початку проблемних процесів у львівському клубі перебралися до лав «Руху». За майже три роки в цьому клубі Кітела доріс до статусу капітана команди U-19, проте замахнутися на щось більше для нього поки що досить проблематично. Й справа не в статистичних показниках чи ігрових характеристиках Андрія (тут якраз повний порядок, про що поговоримо трохи нижче), а в неймовірній конкуренції на позиції правого бека в «Руху». Прямо зараз для Кітели буде дуже важко витіснити вже значно більш досвідченіших на рівні дорослого футболу Олексія Сича та Віталія Романа.

З цієї причини Кітела продовжує виступати в ЮЧУ, й у сезоні-2023/24 є лідером турніру за кількістю виконаних передач урозріз (34) і навісів (91), другим – за розумними передачами (12) та третім – за пасами у фінальну третину (146) і пасами з просуванням (186). Так, безпосередньо при виконанні оборонних функцій в Кітели трапляються прикрі промахи та помилки, але тут все можна виправити – набагато важливіше, що Андрій розуміє принципи сучасного футболу та здатен працювати по всій «бровці», забезпечуючи ефективний перехід своєї команди з оборони в атаку.

В українській Прем'єр-лізі Кітела дебютував ще у жовтні 2022 року, коли наставником «Руху» був Леонід Кучук. На момент виходу на поле Андрію було 17 років 10 місяців та 6 днів, проте з того часу він зіграв за першу команду львів'ян ще тільки 4 матчі. Більше того, цього сезону Кітела за «Рух» не грав, і лише двічі потрапляв у заявку на матчі УПЛ, так і залишившись у підсумку на лаві запасних.

Очевидно, що Кітела – футболіст із вельми непоганим потенціалом, однак за ситуації, що склалася в «Руху», керівництву цього клубу варто як слід подумати, що та як вони планують робити щодо Андрія. Залишати такого футболіста надовго в юнацькій команді – означає штучно обмежувати його можливість для зростання та прогресу, й за нездатності прямо зараз вигравати конкуренцію в Сича та Романа, Кітелу, ймовірно, краще просто відпустити в оренду в інший клуб, аби там він мав повноцінну можливість грати на рівні елітного дивізіону. Інакше через рік ми констатуватимемо, що «хура й досі там», тобто Кітела, як і раніше, в «Руху» U-19.

Тарас МИХАВКО
Вік:
18 років
Громадянство: Україна
Амплуа: центральний захисник
Клуб: «Динамо»
Показники в ЮЧУ-2023/24: 16 матчів, 1 гол, 1 асист


У травні минулого року вже фактично в безнадійній для його тодішньої команди ситуації Тарас Михавко дебютував в українській Прем'єр-лізі в складі «Львова» – клубу, академію якого цей центральний захисник пройшов до цього. До завершення сезону-2022/23 Михавко встиг зіграти ще три поєдинки в елітному дивізіоні вітчизняного футболу, а потім «Львів» вилетів і фактично припинив існування як професійний клуб.

Після відходу зі «Львова» Михавко мав щонайменше один дуже цікавий варіант для продовження кар'єри. В послугах талановитого українця був зацікавлений клуб англійського Чемпіоншипу «Сандерленд». «Чорні коти» були готові підписати Тараса без попереднього перегляду з прицілом на виступи за молодіжну команду, проте Михавко відмовився летіти до Англії й зрештою прийняв запрошення від «Динамо».

У Києві Михавко поки що виключно грає за команду U-19, де виглядає дуже й дуже переконливо. Тарас виконує величезний обсяг роботи на полі (в середньому 98 техніко-тактичних дій за 90 хвилин за їх успішності в 73%), чудово проявляє себе в єдиноборствах (61% виграних дуелей), а ще є представником досить рідкісного в європейському футболі амплуа – Михавко лівоногий центральний захисник, а класних центрбеків із робочою лівою на топ-рівні набагато менше, аніж їхніх колег із робочою ногою-правицею.

В ЮЧУ-2023/24 Михавко є лідером турніру за загальною кількістю виконаних пасів (1123), причому з великим відривом від другого місця (984 в Авраменка з «Дніпра-1»). Також Тарас № 1 у першості за довгими передачами (213), пасами у фінальну третину (218) і пасами з просуванням (237). Безпосередньо в захисній роботі Михавко цього сезону має можливість проявити себе в усій красі не так часто, проте він все одно в топі ЮЧУ-2023/24 за ефективністю ведення верхової боротьби (74,29% виграних дуелей).

Безумовно, шлях до першої команди «Динамо» для Михавка поки що бачиться досить непростим, проте з огляду на перманентні проблеми «біло-синіх» у цій ланці, а також зміну головного тренера, не варто виключати випадок, коли Тарасу дадуть шанс показати себе на зимових зборах, і він ним скористається, як зумів це з ходу зробити після трансферу в «Динамо» U-19. Принаймні, п'ять разів у заявці на матчі УПЛ-2023/24 Михавко вже опинявся, з них двічі – в Олександра Шовковського.

sport.ua