Турніри

Молодь

Юрій Мороз: «Усе було злагоджено – як в обороні, так і в атаці»

Юнацька збірна України (футболісти не старші 2007 року народження) тріумфально виступила в еліт-раунді відбору Євро-2024 (U-17). Синьо-жовті посіли перше місце у своїй групі, здобувши три перемоги в трьох матчах. Після повернення команди з Греції, де проходили змагання, її головний тренер Юрій Мороз відповів на запитання офіційного сайту УАФ.

2024-03-14 22:47

– Пане Юрію, що для вас як для тренера було найскладнішим напередодні турніру?
– Донести до футболістів ті вимоги, які ми до них висували, щоб у команди вийшла цілісна гра. Не приховую, були переживання, оскільки перед турніром було проведено величезну роботу, і я боявся, що хлопці можуть неадекватно це сприйняти, але вони молодці. Намагалися виконувати всі завдання до дрібниць, і в матчах це дало результат.

– У тренера завжди є питання до своїх підопічних, проте команда в трьох поєдинках забила вісім м'ячів і жодного не пропустила…
– Скажу так: усе було злагоджено – як в обороні, так і в атаці.

– Що ви сказали своїм підопічним після гри зі Словаччиною в роздягальні?
– Сказав їм велике спасибі за те, що вони намагалися робити все так, як ми й домовлялися.

– Найкращим бомбардиром збірної України на цьому турнірі став нападник Артем Степанов…
– Майже вся наша група атаки забивала м'ячі. Хтось – більше, хтось – менше. У цій ситуації мене тішило те, що вони були націлені на ворота суперників.

– Чи відчувається, що той самий Степанов проходить європейську школу футболу?
– Так. Більше того, цей нападник підключається до тренувань із першою командою «Байєру». Артем старається, але він ще молодий, тому йому ще багато треба працювати над собою.

– Із тією грою, яку ваші підопічні показали в еліт-раунді, у фінальній частині Євро можна розраховувати на щось серйозне?
– Кожен наступний турнір – це новий виклик. І цей виклик стає більшим, суперник щоразу агресивніший, швидший, сильніший. Нам ще потрібно покращувати як командні дії, так і індивідуальні.

– До фінальної частини чемпіонату Європи два місяці. Наступний збір буде безпосередньо перед турніром, чи вдасться знайти ще вікно для підготовки?
– На сьогодні є пропозиція від Кіпру, господаря чемпіонату Європи, зіграти з ним два контрольні поєдинки в першій-другій декаді квітня. Такий план є, але як усе складеться, поки що сказати не можу. Ну а потім команда збереться в травні безпосередньо перед фінальним турніром. Але знову ж таки – якого числа почнеться збір, невідомо, оскільки багато що залежатиме від клубів. Запитань багато, але, сподіваюся, усе вирішуватиметься лише на краще.

Євро-2024 (U-17). Еліт-раунд відбору. Група 4

06.03.2024
Словаччина – Швейцарія – 2:1
Греція – Україна – 0:2

09.03.2024
Швейцарія – Україна – 0:3
Греція – Словаччина – 0:1

12.03.2024
Україна – Словаччина – 3:0
Швейцарія – Греція – 2:0

Підсумкова таблиця

 

І

В

Н

П

М

О

1. Україна

3

3

0

0

8–0

9

2. Словаччина

3

2

0

1

3–4

6

3. Швейцарія

3

1

0

2

3–5

3

4. Греція

3

0

0

3

0–5

0

Фінальний турнір за участі 16-ти збірних проходитиме з 20 травня до 5 червня 2024 року на Кіпрі – на шести стадіонах Ахни, Ларнаки, Паралімні та Лімасола. У фінальну стадію, куди одразу потрапила країна-господар, за підсумками березневих матчів вийдуть вісім переможців груп еліт-раунду відбору та сім володарів других місць із найкращими результатами. 

uaf.com