Турніри

ЄВРО-2024

ЄВРО-2024, 1-й тур. Головні інтриги матчів суботи

На другий день ЄВРО-2024 боротьбу розпочнуть ще шість збірних. У суботу буде зіграно другий матч групи А та обидві зустрічі першого туру в квартеті В. Особливо інтригуючим виглядає протистояння Іспанії та Хорватії. Італія тим часом розпочне захист титулу двобоєм із Албанією. Розповідаємо про зустрічі в Кельні, Берліні та Дортмунді.

«Футбольний клуб»

2024-06-15 12:00

Указаний київський час початку матчів.

16:00. УГОРЩИНА – ШВЕЙЦАРІЯ (ГРУПА A, КЕЛЬН)

Капітан збірної Угорщини Домінік Собослаї напередодні підкреслив: «Для кожної команди важливо добре стартувати. Збірній Швейцарії хороший старт здорово б допоміг. Подивимося, хто більше цього хоче».

Статистика на боці швейцарців: в останніх дев'яти очних зустрічах вони програли лише раз за шістьох перемог. Якщо Швейцарія має намір підтримати тенденцію їй, напевно, доведеться знайти протиотруту щодо «стандартів» збірної Угорщини, яка в кваліфікації забила найбільше м'ячів у подібних ситуаціях – сім.

Факт: Швейцарія пробилася у плей-офф на двох останніх ЄВРО, хоча на своїх трьох перших із групи не виходила.

19:00. ІСПАНІЯ – ХОРВАТІЯ (ГРУПА B, БЕРЛІН)

Іспанія та Хорватія зустрічаються у фінальному турнірі вчетверте поспіль. Іспанці здобули дві перемоги проти однієї у суперників, у тому числі взяли гору в одному із найбільш захоплюючих матчів ЄВРО-2020 – 5:3 за підсумками додаткового часу в 1/8 фіналу. В фіналі Ліги націй УЄФА-2023 Іспанія теж виявилася сильнішою, цього разу в серії пенальті.

Захисник Йошко Гвардіол усвідомлює масштаб завдання, яке стоїть перед командою Златка Далича. «Нам традиційно важко грати проти іспанців, – визнав він. – Вони відомі тим, що намагаються володіти м'ячем протягом усієї гри. Це буде чудовий матч. Ми маємо в своєму розпорядженні сильних центральних захисників, і я впевнений, що вони виконають відмінну роботу».

Факт: Альваро Мората (шість) – найкращий бомбардир збірної Іспанії на чемпіонатах Європи, а Лука Модрич (13) – лідер збірної Хорватії за проведеними на ЄВРО матчами.

22:00. ІТАЛІЯ – АЛБАНІЯ (ГРУПА B, ДОРТМУНД)

Збірна Італії прибула до Німеччини в ранзі чинного чемпіона, й, на думку захисника Джованні Ді Лоренцо, нинішня команда дуже схожа на ту, яка взяла трофей три роки тому: «У нас залишилося сім чи вісім гравців з тієї збірної, й душа тієї команди теж на місці. В нинішньому складі є чудові футболісти, а також великі особистості. Саме це об’єднує команди ЄВРО-2020 та ЄВРО-2024».

У збірної Албанії не такий багатий досвід виступів на чемпіонатах Європи, як у суперника (це лише другий вихід у фінальну стадію), але вона має цікавий козир – відразу десять гравців із заявки виступають в Італії. «Італійці мають свої страхи, які вони не показують, але я їх відчуваю, – каже захисник Ельсєїд Гюсай, який всю свою клубну кар'єру провів в Італії. – Вони переживають через те, що їм доведеться грати з нами».

Факт: Збірна Італії поступилася лише в одному зі своїх десяти стартових матчів ЄВРО – 0:3 від Нідерландів у 2008 році.

ЗАВТРА

16:00: Польща – Нідерланди (група B, Гамбург)
19:00: Словенія – Данія (група C, Штутгарт)
23:00: Сербія – Англія (група C, Гельзенкірген)

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua