Турніри

ЄВРО-2024

Нідерланди – Туреччина 2:1. ЄВРО-2024, 1/4 фіналу. Звіт

Збірна Нідерландів здійснила камбек у матчі проти Туреччини і вийшла до 1/2 фіналу ЄВРО-2024.

2024-07-07 00:10

Найцікавішим чвертьфіналом ЄВРО-2024 повинен був стати і став матч Німеччина – Іспанія. А ось другим всі шанси мав стати матч Нідерланди – Туреччина. Обидві до зустрічі вже встигли чимало забити (7:7) та пропустити (4:6) на цьому турнірі, обидві грають жваво, динамічно, але нерівно, що дуже добре для нейтрального вболівальника. І ми справді побачили цікавий матч.

Голландці страждали після поразки від Австрії, визнавали, що витримати критику було важко, навіть повідомляли, що вимикали у себе Інтернет. 3:0 над Румунією в 1/8 фіналу звільнив їх, повернув посмішки, впевненість в собі. Турки страждали після 0:3 від Португалії, але дотиснули чехів і в 1/8 взяли реванш у австрійців за 1:6 у товариському матчі в березні. Вони перебували в ейфорії.

Турецька збірна не грала у чвертьфіналі великого турніру з 2008-го року. Тоді ж на Євро вийшла до півфіналу, і нині в країні відчували шанс на повторення. Ще й заявляли, що грають вдома завдяки своїй діаспорі в Німеччині. Хотіли ще один реванш за 1:6, адже саме з таким рахунком програли голландцям у попередньому очному матчі. І вони боролися. Але трохи не вистачило.

В першому таймі якраз вистачило. Хоча Нідерланди і почали непогано, закидали небезпечні м'ячі до штрафного, не дозволяли супернику атакувати. Але в площину воріт до перерви так і не влучили. А хвилині на 20-ій втратили важелі гри, і вже Туреччина домінувала. Її удари блокували або спокійно відбивав воротар, Бардакчі замкнув кутовий трохи неточно. І все ж таки вдалося забити.

Також втрутився кутовий. Точніше, повторний навіс з нього. В 1/8 фіналу дубль з них зробив Меріх Деміраль, цього разу дискваліфікований за політичний жест. Але його наступник Акайдин, який саме відбув дискваліфікацію, пробив головою впритул. Асист на рахунку Гюлера навісом з правого флангу.

В другому таймі голландці знову почали небезпечні закидання. Які знову трохи не діставали. Хоча б вперше пробили в площину, але Гакпо з 17-ти метрів влучив в центр зручно для Гюнока. А відповідь Гюлера прямим штрафним зачепила стійку. Удар здалеку Йилдиза Вербрюгген відбив погано, і довелося допомагати захисникам. Вегхорст з кута воротарського пробив слабко, і Гюнок відбив.

І все ж свого підопічні Рональда Кумана досягли. Причому тим самим шляхом, що й суперник. Кутовий, повторний навіс з правого флангу (Депай), центральний захисник (Де Врей) б'є без шансів для воротаря. Нехай й з більш далекої відстані, ніж Акайдин, зате з відскоком від газону.

Незабаром фаворит забив знову. Швидка атака, простріл з правого флангу, Гакпо бореться з Мюлдюром, виколупує м'яч, і той котиться у ворота. Коді, якого після матчу з Румунією іспанський AS назвав «Гакпіньо», цього разу зіграв в стилі Герда Мюллера. Видряпав гол. В підсумку взяття воріт навіть записали на Мюлдюра, тобто автогол.

Підопічні Вінченцо Монтелли кинулися в атаку. Один з прострілів Вербрюгген не перервав в падінні, і Челік бив у ворота без воротаря. Однак на лінії опинився захисник ван де Вен. У відповідь Гакпо вискочив на воротаря, але не пробив його. Актюркоглу головою замкнув трохи неточно. Бардакчі б'є головою впритул - Вербрюгген рятує відмінним сейвом!

Нідерланди у півфіналі. Вперше на ЄВРО з 2004-го року, а на великому турнірі – з 2014-го. Талант та досвід вони мають, мають й характер. Мають й атаку, небездоганну, але цілком помітну, на відміну від наступного суперника – Англії. Тож «Ораньє» здатні зробити чимало. А Туреччина отримує безліч компліментів за відмінний турнір та їде додому з високо піднятою головою.

НІДЕРЛАНДИ – ТУРЕЧЧИНА – 2:1
Голи:
Де Врей (71), Мюлдюр (76, автогол) - Акайдин (35).
Нідерланди: Вербрюгген, Де Врей, Аке (ван де Вен, 74), ван Дейк, Думфріс, Схутен, Рейндерс (Феєрман, 74), Бергвейн (Вегхорст, 46), Сімонс (Зіркзеє, 87), Гакпо, Депай (Фрімпонг, 87).
Туреччина: Гюнок, Мюлдюр (Челік, 82), Акайдин (Тосун, 82), Бардакчі, Кадіоглу, Айхан (Кілічсой, 89), Чалханоглу, Озджан (Йокуслу, 77), Гюлер, Йилмаз, Йилдиз (Актюркоглу, 77).
Попередження: Сімонс (30), Аке (54), ван Дейк (64) – Тосун (90+2).

ua-football.com