Турніри

ЄВРО-2024

ЄВРО-2024. Турнірні розклади перед третім туром

На ЄВРО-2024 розпочинаються заключні матчі групового етапу. Розповідаємо, кому що потрібно для виходу до 1/8 фіналу.

«Футбольний клуб»

2024-06-23 11:30

Нагадаємо, в плей-офф виходять володарі двох перших місць у кожній групі, а також чотири найкращі володарі третіх місць.

УЖЕ ВІДОМО

Вийшли в 1/8 фіналу: Німеччина, Іспанія*, Португалія*
Втратили шанси на вихід до 1/8 фіналу: Польща

* переможці груп

ГРУПА A

23 червня: Швейцарія (4 очки) – Німеччина (6), Шотландія (1) – Угорщина (0)

Німеччина вже вийшла до 1/8 фіналу й точно буде серед двох найкращих команд у групі. Вона виграє групу, якщо уникне поразки в матчі зі Швейцарією.

Швейцарія вийде до 1/8 фіналу, якщо не програє Німеччині або якщо Шотландія не зможе перемогти Угорщину. Якщо Швейцарія програє, а Шотландія переможе, то піде підрахунок загальної різниці м'ячів, потім – кількості голів, дисциплінарних очок, а в разі рівності за всіма показниками суперників розсудить рейтинг Європейської кваліфікації. Швейцарія посяде перше місце в групі в разі перемоги над Німеччиною.

Шотландія пройде в 1/8 фіналу з другого місця, якщо переможе Угорщину, а Швейцарія поступиться Німеччині (й за умови, що Шотландія обійде Швейцарію за вказаними вище показниками). У разі поразки Шотландія втратить шанси на вихід із групи.

Угорщина втратила шанси на два перші місця й втратить навіть теоретичні шанси на 1/8 фіналу, якщо не обіграє Шотландію.

ГРУПА B

24 червня: Албанія (1) – Іспанія (6), Хорватія (1) – Італія (3)

Іспанія вже вийшла в плей-офф з першого місця в групі.

Італія пройде далі з другого місця, якщо не програє Хорватії. Італія втратить шанси на плей-офф, якщо програє, а Албанія переможе Іспанію.

Албанія вийде з другого місця, якщо обіграє Іспанію, а Хорватія переможе Італію, але разом із цим їй треба обійти Хорватію за загальною різницею м'ячів (далі враховують забиті голи, дисциплінарні показники та рейтинг Європейської кваліфікації). Албанія втратить усі шанси, якщо програє, або зіграє внічию, а Хорватія переможе Італію.

Хорватія пройде з другого місця, якщо обіграє Італію, а Албанія не зможе перемогти Іспанію. (Якщо переможе й Албанія, то становище Хорватії й Албанії – друге чи третє місце – визначать додаткові показники, описані вище). Хорватія вилетить, якщо програє, або зіграє внічию, а Албанія уникне поразки в своєму матчі.

ГРУПА C

25 червня: Англія (4) – Словенія (2), Данія (2) – Сербія (1)

Англія пройде в 1/8 фіналу, якщо уникне поразки від Словенії, або якщо Данія не зможе обіграти Сербію. Англія виграє групу, якщо переможе Словенію. Для перемоги в групі буде достатньо й варіанту, за якого сама Англія зіграє внічию, а Данія не переможе у паралельному матчі. Якщо Англія зіграє внічию, а Данія переможе, то в суперечці за перше місце на допомогу прийдуть додаткові показники. Англія точно фінішує не нижче третього місця в групі.

Данія точно пройде в плей-офф у разі перемоги над Сербією. Якщо і Данія, і Словенія зіграють унічию, їхнє становище – друге чи третє місце – визначать додаткові показники. Ті ж показники можуть стати вирішальними в суперечці Данії та Словенії за перший щабель, що буде можливо, якщо переможуть обидві команди. Та ж суперечка за перше місце можлива й із Англією, якщо Данія переможе, а Англія зіграє внічию. Не виключено й суперечку за третє місце між Данією та Словенією, якщо обидві ці команди програють у третьому турі. Данія точно не вийде з групи, якщо вона програє, а Словенія уникне поразки в паралельному матчі.

Словенія точно пройде в плей-офф, якщо обіграє Англію. Словенія посяде перше місце в групі, якщо вона переможе, а Данія в своєму матчі – ні. Якщо переможуть і Словенія, і Данія, то вони будуть сперечатися за перший рядок за додатковими показниками. Ця ж суперечка можлива за другу сходинку (якщо обидві зіграють внічию) або за третє місце (якщо обидві програють). Можливо, що за третій щабель будуть сперечатися (за додатковими показниками) Словенія та Сербія – якщо Словенія програє, а Сербія в паралельному матчі візьме одне очко.

Сербія точно продовжить боротьбу в плей-офф, якщо обіграє Данію, а Словенія не зможе перемогти Англію. Якщо переможуть Сербія та Словенія, то Сербія поступиться другим місцем Англії за результатом особистої зустрічі. Якщо Сербія зіграє внічию, а Словенія поступиться в своєму матчі, то їм доведеться вести суперечку за третій рядок за додатковими показниками. Сербія вирушить додому, якщо програє, або зіграє внічию, а Словенія не поступиться в своєму матчі.

ГРУПА D

25 червня: Нідерланди (4) – Австрія (3), Франція (4) – Польща (0)

Нідерланди вийдуть до 1/8 фіналу (з першого чи другого місця), якщо не програють Австрії. Нідерланди вийдуть із групи з першого місця, якщо виграють, а Франція втратить очки, або якщо зіграють унічию, а Франція програє. Нідерланди посядуть друге місце в групі, якщо зіграють унічию, а Франція виграє. Якщо Нідерланди та Франція виграють або одночасно зіграють унічию, вони визначать володаря першого місця в групі за загальною різницею м'ячів (далі враховують забиті голи, дисциплінарні показники та рейтинг Європейської кваліфікації). Аналогічним чином, якщо Нідерланди та Франція програють, вони поділять друге та третє місця за критеріями, зазначеними вище.

Франція вийде до 1/8 фіналу (з першого чи другого місця), якщо не програє Польщі, або якщо Австрія не обіграє Нідерланди. Франція вийде з групи з першого місця, якщо виграє, а Нідерланди втратять очки. Якщо Франція та Нідерланди одночасно виграють або зіграють внічию, вони поділять перше та друге місця за додатковими показниками, зазначеними вище. У разі поразок вони аналогічно розподілять друге та третє місця.

Австрія вийде до 1/8 фіналу (з першого чи другого місця), якщо обіграє Нідерланди. Австрія вийде з групи з першого місця, якщо виграє, а Франція втратить очки. Якщо Австрія зіграє внічию, а Франція програє, Австрія посяде третє місце після Франції за особистими зустрічами.

Польща не може вийти до 1/8 фіналу та фінішує на четвертому місці у групі.

ГРУПА E

26 червня : Словаччина (3) – Румунія (3), УКРАЇНА (3) – Бельгія (3)

Румунія посяде одне з двох перших місць і вийде до 1/8 фіналу, якщо не програє Словаччині. Румунія посяде перше місце, якщо переможе, а Бельгія втратить очки з Україною. У випадку нічиїх в обох матчах Румунія стане першою, якщо нічия в матчі з Бельгією не буде результативнішою. Румунія не вийде до 1/8 фіналу, якщо програє, а Україна уникне поразки.

Бельгія посяде одне з двох перших місць і вийде до 1/8 фіналу, якщо не програє Україні. Бельгія посяде перше місце, якщо переможе, а Словаччина втратить очки з Румунією, або якщо обидві зустрічі завершаться внічию та нічия Бельгії буде результативнішою. Бельгія не вийде до 1/8 фіналу, якщо програє, а Румунія уникне поразки.

Словаччина посяде одне із двох перших місць і вийде до 1/8 фіналу, якщо обіграє Румунію. Словаччина фінішує третьою, якщо зіграє внічию. Словаччина посяде перше місце, якщо переможе, а Україна втратить очки з Бельгією. Словаччина не вийде до 1/8 фіналу, якщо програє, а Бельгія уникне поразки.

УКРАЇНА посяде одне з двох перших місць і вийде до 1/8 фіналу, якщо обіграє Бельгію. Україна посяде перше місце, якщо переможе, а Румунія втратить очки зі Словаччиною. Україна фінішує третьою, якщо зіграє внічию, а у паралельному матчі нічиї не буде. Україна не вийде до 1/8 фіналу, якщо програє, а Словаччина уникне поразки, або якщо обидва матчі завершаться внічию.

ГРУПА F

26 червня: Грузія (1) – Португалія (6), Чехія (1) – Туреччина (3)

Португалія вийшла в 1/8 фіналу з першого місця в групі.

Туреччина вийде в 1/8 фіналу з другого місця, якщо не програє Чехії. Туреччина не вийде в плей-офф, якщо зазнає поразки, а Грузія обіграє Португалію.

Чехія вийде в 1/8 фіналу з другого місця, якщо обіграє Туреччину, а Грузія втратить очки з Португалією. Якщо Чехія та Грузія виграють одночасно, під час розподілу другого та третього місць враховуватиметься загальна різниця забитих і пропущених м'ячів (далі в розрахунок йдуть забиті голи, дисциплінарні показники та рейтинг Європейської кваліфікації). Чехія фінішує третьою, якщо зіграє внічию, а Грузія не переможе. Чехія не вийде до 1/8 фіналу, якщо програє.

Грузія вийде в 1/8 фіналу з другого місця, якщо обіграє Португалію, а Чехія здолає Туреччину, й Грузія матиме перевагу за критеріями, описаними вище. Грузія не вийде в 1/8 фіналу, якщо програє, або зіграє внічию, а Чехія уникне поразки.

ЯК РОЗПОДІЛЯЮТЬСЯ МІСЦЯ В ГРУПАХ

Якщо дві або більше команд в групі набирають однакову кількість очок після завершення групового етапу, застосовуються такі критерії у наступній послідовності:

a) хто набрав більше очок у матчах між цими командами;
б) у кого краща різниця м'ячів у матчах між цими командами;
в) хто забив більше голів у матчах між цими командами;
г) якщо після врахування попередніх критеріїв неможливо визначити першість команд, ті ж критерії застосовують щодо матчів із іншими командами групи. Якщо й це не допомагає, застосовуються такі критерії у зазначеній послідовності:
д) у кого найкраща різниця м'ячів у всіх матчах групи;
е) хто забив більше голів у всіх матчах групи;
ж) хто отримав менше дисциплінарних очок у всіх матчах групи (червона картка – 3 очки, жовта картка – 1 очко, вилучення за дві жовті картки – 3 очки);
і) хто вище перебуває в рейтингу Європейської кваліфікації.

Якщо дві команди, які мають однакову кількість очок і голів, у третьому турі грають одна з одною внічию, проводиться серія пенальті. За умови, що в групі немає інших команд із такою ж кількістю очок. Якщо однакова кількість очок у більшої кількості команд, застосовуються критерії, перелічені у статті 20.01 регламенту.

ЯКІ КОМАНДИ ВИХОДЯТЬ ІЗ ТРЕТЬОГО МІСЦЯ

Відповідно до статті 21.03 регламенту турніру, результати команд, що посіли треті місця, на груповому етапі порівнюються за такими критеріями:

а) хто набрав більше очок;
б) у кого краща різниця м'ячів;
в) хто забив більше голів;
г) хто здобув більше перемог;
д) хто отримав менше дисциплінарних очок у всіх матчах групи (червона картка – 3 очки, жовта картка – 1 очко, вилучення за дві жовті картки – 3 очки);
е) хто перебуває вище в рейтингу Європейської кваліфікації.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua