Турніри

ЄВРО-2024

Хорватія – Італія 1:1. ЄВРО-2024, група B. Звіт

Італія вирвала нічию наприкінці компенсованого часу, позбавивши Луку Модрича звання героя матчу і вирвавши путівку до плей-офф.

«Футбольний клуб»

2024-06-25 00:21

Провальний старт на ЄВРО-2024 (0:3 від Іспанії) та непереконливий другий матч (2:2 з Албанією) поставили підопічних Златко Далича спиною до стінки: відступати бронзовим призерам ЧС-2022 у понеділок було нема куди. Будь-який результат, окрім перемоги, фактично залишав їх поза 1/8 фіналу.

Італії ж, аби залишитися на другій позиції, було достатньо не програти. Теоретичні шанси давала навіть поразка, проте чинні чемпіони Європи, напевне, вірогідність такого пожежного варіанту подумки відкидали.

Перша половина зустрічі вийшла напрочуд напруженою і достатньо видовищною. Команда Лучано Спаллетті не збиралася окопуватися біля карного майданчика Джіджі Доннарумми, намагаючись тримати суперника якомога далі від свого голкіпера.

Проте першим своїх партнерів рятувати довелося таки італійському гіганту: воротар «ПСЖ» у красивому стрибку витягнув м‘яч із кута після дальнього і потужного «пострілу» Луки Сучича.

Ну а вже потім прийшла черга Доминика Ливаковича демонструвати свою майстерність. 29-річний страж воріт кілька разів вступав у гру, але найкращий момент з його участю стався на 27-й хвилині. Це Ніколо Барелла з правого флангу класно вирізав м’яч на протилежний бік карного майданчика, де потужна повітряна атака вдалася Аллессандро Бастоні. Як Ливакович зреагував на удар з кількох метрів – загадка.

undefined

  
Як би там не було, до перерви кіпери зберегли нулі на табло. Напруження зростало.         

На другий тайм кожен з тренерів випустив по атакувальному гравцю, і обидва «джокери» згодом суттєво вплинули на перебіг подій. Вибух, до якого все йшло, пролунав на 53-й хвилині: свіжий Давіде Фраттезі рукою заблокував удар Андрея Крамарича, і арбітр після контрольного перегляду повтору призначив справедливий пенальті.

Неймовірний Доннарумма примудрився вкотре витягнутися струною і відбити м’яч, спрямований з «точки» 38-річним Лукою Модричем! Здалося, очами ветерана на оточуючих дивився сам розпач…

undefined

  
Проте ще за хвилину відбулося неймовірне. Чарівний Доннарумма знову сотворив диво, зреагувавши на удар Анте Будимира, проте першим на добивання встиг той таки Модрич! Незламний. Невгамовний. Його «цвях» під поперечину не в змозі були б витягнути і два італійські кіпери.

undefined

 
Ну а потім ми побачили, як може пресувати і прасувати ворожу оборону Скуадра Адзурра. Немає сенсу описувати моменти біля воріт Ливаковича, але тиск був просто нереальним. Як, власне, і відчайдушність, з якою відбивалися хорвати. Їм везло, а чинним чемпіонам – ні. Моменти були, але – тільки моменти.

Спаллетті кинув у бій всіх можливих футболістів, які мали відношення до атаки, проте «картаті» стояли стіною. Стояли майже до кінця. Майже.

Розв’язка прийшла на 8-й компенсованій хвилині, коли захисник Ріккардо Калафьорі дотягнув м’яч до чужого карного майданчика і віддав наліво – на Маттіа Дзакканьї. А вже той все зробив як слід, фактично «вбивши» суперників… Це була перша в історії перемога Італії над Хорватією, перший гол Дзакканьї за збірну.

undefined

  
Хорватія залишається третьою в квартеті B і навряд продовжить боротьбу у плей-офф. Ну а італійці найближчої неділі, 29 червня, у Берліні зіграють в 1/8 фіналу з другою командою групи A – Швейцарією. Що ж, буде цікаво.

ХОРВАТІЯ – ІТАЛІЯ 1:1
Гол:
 Модрич (55) – Дзакканьї (90+8).
На 54-й хвилині Модрич не реалізував пенальті (воротар).
Хорватія: Ливакович, Станишич, Шутало, Понграчич, Гвардіол, Брозович, Модрич (Майєр, 80), Ковачич (Іванушець, 70), Сучич (Перишич, 70), Маріо Пашалич (Будимир, 46), Крамарич (Юранович, 90).
Італія: Доннарумма, Ді Лоренцо, Бастоні, Дарміан (Дзакканьї, 81), Калафьорі, Барелла, Жоржиньо (Фаджолі, 81), Дімарко (К’єза, 57), Распадорі (Скамакка, 75), Пеллегріні (Фраттезі, 46), Ретегі.
Попередження: Сучич (24), Модрич (60), Іванушець (73), Понграчич (78), Станишич (82), Брозович (90+1) – Калафьорі (90+3), Фаджолі (90+6).
Арбітр – Данні Маккелі (Нідерланди).
24 червня. Лейпциг. «Ред Булл Арена». +23’C.

footclub.com.ua