Турніри

ЄВРО-2024

Роман Яремчук про Бельгію, віру в себе та головну мотивацію у збірній України

Нападник збірної України дав ексклюзивне інтерв’ю медіаресурсам УЄФА.

Богдан БУГА, UEFA.com

2024-06-24 16:24

Роман Яремчук останнім часом став справжнім джокером збірної України. Саме його вихід на заміну у півфінальному стиковому матчі з Боснією та Герцеговиною допоміг синьо-жовтим переламати ситуацію та виграти. Те саме він зробив і в поєдинку другого туру групи Е проти Словаччини, своїм чудовим голом принісши команді Сергія Реброва яскраву вольову перемогу.

Ми зустрілися з нападником синьо-жовтих на базі у Вісбадені перед вирішальним матчем з Бельгією – командою, яку він знає чи не найкраще у збірній Україні, адже з серпня 2022 року виступає у «Брюгге» (хоч і провів цей сезон в оренді у «Валенсії»), а також з 2017 по 2021 рік відіграв у «Генті».

Про перемогу над Словаччиною
На перший план вийшов командний дух. Дійсно гра складалась для нас дуже важко, особливо в першому таймі. Але згодом ми переломили ситуацію, і наша мотивація, наш характер – це було ключем до перемоги. Також в перерві ми поговорили про те, як правильніше пресингувати. Радий, що за ті 25 хвилин, які я був на полі, мені теж вдалось допомогти команді. Треба було діяти більш агресивно. Дякуючи богу, і забив, і взагалі гарно увійшов у гру. Можна занести цей матч в актив і з гарним настроєм готуватись до наступного.

Про свій гол словакам
Не знаю [чи цей гол найкращий в матчах за збірну]. Чи ви бачили мій м’яч в ворота Казахстану? Він теж вийшов досить гарним. Гол словакам – це гол нападника. Так, це важкий гол, але гарні нападники на хорошому рівні такі голи забивають, тому якщо ти представляєш свою країну, то маєш забивати такі м'ячі.

Про конкуренцію з Довбиком
Ми гарно дружимо. У нас хороші стосунки на полі та за його межами. Є здорова конкуренція, і я його дуже поважаю – це дуже сильний футболіст, завжди радію його голам в «Жироні» та збірній. Для збірної це краще, і для мене особисто це краще, тому що я росту завдяки такій конкуренції. Дякую йому, що він до цього теж ставиться нормально. Це показує, що він також знаходиться на високому рівні в психологічному плані. Є люди, які до конкуренції ставляться зовсім інакше, а у нас із ним гарні стосунки, і це дійсно підкупає. До таких людей і хочеться гарно ставитись.

Про матч із Бельгією
Це топ-збірна. Лукаку, де Брейне, Докю – всі футболісти світового класу. Нас чекає дуже складний матч. Ми повинні зробити щось неймовірне, щоб взяти очки з такою командою. Я дуже надіюсь, що це буде день України, а не Бельгії. Я дуже добре знаю бельгійський футбол, і ця збірна дійсно дуже високого рівня. У них сильна система гри, підкований тактично тренер. Думаю, вони зараз трішки перебувають під тиском, тому гратимуть з подвійним бажанням проти нас. Цей тиск може їх підштовхнути до більш агресивного і відкритого футболу.

Про свій розвиток у Бельгії
Приїхати в чемпіонат Бельгії – хороший крок для молодого футболіста. Там багато талантів росте. «Гент» зробив для мене дуже багато, вони довіряли мені. Я їм також віддячив, гарно працював, забивав голи, потім приніс кошти за трансфер в «Бенфіку». Дякуючи «Генту» я почав викликатись у збірну України, зіграв на ЄВРО-2020. Цей клуб завжди до мене відносився з великою повагою, і хочеться йому лише подякувати.

Про складнощі в останні роки
Останнім часом у мене було досить багато травм. Але я пройшов велику трансформацію як гравець, став більш досвідченим, краще готуюсь до матчів. Вважаю, що я зараз більш розумний футболіст, ніж був кілька сезонів тому. Звичайно, я переживав складні періоди, але таке футбольне життя.

Перші шість місяців у «Бенфіці» в мене були досить успішними, я гарно виступав, але зазнав травми, а потім почалась повномасштабна війна. Вона звичайно дуже вплинула на мене, я втратив багато ваги, фокус був загублений. Зараз про це важко говорити: думаю, не кожен футболіст таке проходить в своїй кар'єрі. Так, це був складний момент для мене. Але й не хочеться, щоб це було якимось виправданням в плані футболу. Ти маєш справлятись із цим тиском.

Віра в себе? Я її ніколи не губив. Знаю, що я хороший футболіст. Іноді просто треба потрапити в потрібне місце в потрібний час, і все піде так, як ти запланував. Тим життя футбольне і цікаве: трапляються труднощі, й ти починаєш пізнавати себе з іншої сторони. Я зараз повний сил, мені лише 28, відчуваю, що моє тіло гарно реагує. Побачимо, як буде далі складатись [кар'єра].

Про мотивацію в збірній
Хочеться, щоб мою мотивацію в збірній люди бачили не лише за словами в інтерв'ю, а на полі – завдяки голам, асистам і перемогам України. Це буде найкращий доказ, що я віддаюсь повністю в матчах за збірну – граю не за гроші чи статус, це все другорядне. В першу чергу представляти Україну – це велика гордість.

Цим часом у збірній я дуже дорожу, пишаюсь. У мене прекрасні партнери по збірній. Просто велика гордість бути тут, і ніяких виправдань не може бути тому, хто приїжджає у національну команду і не працює на сто відсотків.

footclub.com.ua