Турніри

ЄВРО-2024

Англія – Словаччина 2:1. ЄВРО-2024, 1/8 фіналу. Звіт

Словаки, як і обіцяли, створили фавориту купу проблем. І були близькі до сенсаційної перемоги, довго ведучи в рахунку після голу Івана Шранца. Віце-чемпіони Європи врятувалися на п'ятій компенсованій хвилині основного часу – завдяки Джуду Беллінгему. А потім узяв слово Гаррі Кейн, який приніс британцям перемогу.

2024-06-30 22:01

Команда Гарета Саутгейта провела просто жахливий груповий турнір і нехай результат та підсумковий вихід з першого місця не вводить вас всіх в оману. Безідейний, боягузливий і банально пісний футбол у виконанні збірної «трьох левів» вже давно став візитівкою цієї збірної, але коли у твоєму складі є безліч зірок світового футболу, грати таким чином — це злочин проти нашого улюбленого виду спорту.

Вихід до 1/8 був очікуваним для англійців, проте для команди Франческо Кальцони це вже стало непоганим досягненням, все завдяки їхній перемозі над Бельгією ще у першому турі групового етапу. Незважаючи на те, що вийшли в плей-офф словаки зі скрипом, їхній стиль та сильні якості були очевидними. Було питання, чи не зрадять вони своєму стилю у матчі проти такого іменитого суперника? Ні, як виявилось, не зрадили.

Саутгейт вже вкотре обійшовся без значних змін у своєму складі, всі ті самі люди і чудовий Коббі Мейну в центрі поля, який якісно виділяється на фоні всіх партнерів по команді, незважаючи на те, що широкий загал дізнався про таке ім'я лиш кілька місяців тому.

Перший тайм став справжньою катастрофою для Англії. Все те, що ми бачили раніше, всі помилки і невдачі цієї команди в минулих матчах возвелись до абсолюту на цьому відрізку. Словаччина не боялась свого суперника і це було найважливіше: вони стрімко вилітали у власні атаки, не боялись обігрувати навіть один в один і за рахунок розумних забігань розривали оборону «трьох левів». Кілька моментів завершились невдалими ударами, деякі були заблоковані, але те, що вони створили на 25-й хвилині, спинити було неможливо.

Просте закидання вперед і боротьбу за верховий м'яч виграв Юрай Куцка, який скинув круглого на Стрелеца, який витримав гросмейстерську паузу і дочекався відкривання Шранца, чітка передача на Івана і це 1:0. У кого повернеться язик сказати, що це несправедливо?

Так, до кінця тайму словаки перестали такими силами летіти в атаки, адже рахунок їм дозволяв, а що ж у цей час ми побачили від Англії? Та нічого. От буквально нічого, жодного удару в площину воріт за тайм, безідейні подачі і навіть стандарти їм не допомагали, адже у складі немає МаГуайра. Здавалось, що на зміни варто очікувати у другому таймі, але і перед його стартом ми не побачили жодних змін від головного наставника Англії.

На початку другої половини зустрічі англійці все ж знайшли свій момент, коли суперники відверто втратили Тріпп'єра і його забігання та точний пас на пусті ворота Фодену приніс результат. Ну все, зрівняли? Ні, вінгер «Манчестер Сіті» був у офсайді і тут хочеться його покритикувати за це, адже відчувати момент потрібно, це була його помилка.

Згодом ми побачили заміну від збірної Англії і на поле вийшов Коул Палмер, який непогано проявив себе в кінці минулого матчу зі словенцями. Це означало, що Сака піде на позицію лівого вінг-бека, адже поле покинув Тріпп'єр. Чи стала команда виглядати якось цікавіше в атаці? Можливо, трішки. Але це не стало переворотом всієї гри. Найнебезпечніший шанс від збірної «трьох левів» стався на 78-й хвилині, коли Кейн після подачі зі штрафного від Фодена не зумів поцілити у площину воріт Дубравки. Згодом був ще один класний момент після удару з-за меж штрафного майданчика від Райса, на добиванні Кейн зіграв невдало.

Що цікаво, словаки не відходили у відвертий автобус і не скупчувались перед власними воротами, вони завжди грали збалансовано, хоч і з прицілом на відстоювання результату. Команда Кальцони була готова вилетіти у контратаку за першої нагоди.

Час спливав, атаки англійців мали все менше ідей та послідовностей і коли здавалось, що їх нарешті заслужено викидають з цього турніру, свою команду врятував Джуд Беллінгем. Вкидання з ауту, виграв повітря у штрафному майданчика Марк Гейї, він скинув його далі в ударом боковими ножицями півзахисник мадридського «Реалу» відправив м'яч у кут воріт Дубравки. 1:1 за хвилину до кінця компенсованого часу. У той момент стало відверто шкода словаків.

А на екстра-тайми словаків просто вже не вистачило, в основному у фізичному плані, гравці банально втомились і вже на першій хвилині пропустили гол від Кейна. Спочатку Езе намагався пробити по м'ячу, який винесли подалі від штрафного майданчику після кутового, круглого перевів далі Айвен Тоуні і Кейн в кількох метрах від воріт перевів його у сітку воріт. 2:1.

До кінця гри словаки намагались відігратись, але не вистачило свіжості в ногах, а збірна «трьох левів» довела справу до логічного завершення. Скрип, з яким головний фаворит Євро пройшов скромну Словаччину, чули і на Туманному Альбіоні. Чергова порція критики для Саутгейта вже готова.

АНГЛІЯ – СЛОВАЧЧИНА – 2:1
Гол:
 Белінгем (90+5), Кейн (91) – Шранц (25).
Англія: Пікфорд, Вокер, Стоунз, Ґейї, Тріпп'єр (Палмер, 66), Мейну (Езе, 84), Райс, Сака, Беллінгем (Конса, 106), Фоден (Тоуні, 90+4), Кейн (Галлахер, 106).
Словаччина: Дубравка, Пекарік (Тупта, 109), Вавро, Шкріньяр, Ганцко, Куцка (Беро, 82), Лоботка, Дуда (Бенеш, 82), Шранц (Дьомбер, 90+3), Стрелец (Боженік, 61), Гараслін (Суслов, 61).
Попередження: Ґейї (3), Мейну (7), Беллінгем (17) – Куцка (13), Шкріньяр (45+1), Пекарік (77), Вавро (108), Дьомбер (114).




footclub.com.ua