Турніри

ЄВРО-2024

Іспанія – Німеччина 2:1 (дод. час). ЄВРО-2024, 1/4 фіналу. Звіт

Господарі ЄВРО-2024 за підсумками матчу, гідного фіналу, залишають домашній турнір. Бій за чемпіонський титул вийшов на найвищий рівень.

2024-07-05 21:55

Команда Юліан Нагельсманна врятувалась в основний час, але іспанці все одно дотиснули господарів турніру.
Команда де ла Фуенте дотисла господарів турніру завдяки голу Меріно (2:1).

Юліан Нагельсманн адаптувався під «Фурію»

Тренерський штаб збірної Німеччини не став змінювати свою атакувальну структуру зі схемою 3-1-5-1, з трьома «десятками» під нападником і фулбеками в широких позиціях. Це неабияк тривожило прихильників Бундестім, адже модель називають занадто відкритою й вразливою до контратак. Юліан Нагельсманн обмежився тільки двома кадровими перестановками.

Та повернувся після дискваліфікації й замінив привізного Шлоттербека в центрі оборони. Крім того, в опорній зоні замість Андріха вийшов Джан. Рішення інтригувало – якби не хвороба Павловича, Емре не потрапив би до заявки збірної на ЄВРО-2024. На всіх інших позиціях вийшли ті ж футболісти, що і проти Данії.

І в цьому була логіка. Швидкісний фулбек Раум на лівому фланзі був хорошою противагою Ямалу. Сане ж зі своєю швидкістю міг допомогти зі стримуванням реактивного Вільямса. При цьому Лерой в атаці працював у ролі «десятки», залишаючи фланг Кімміху.

Луїс де ла Фуенте виставив ту ж «одинадцятку», що і в матчі проти Грузії, однак вже на 3-й хвилині довелося проводити заміни. Педрі травмувався у стику з Кроосом – хавбек спробував повернутись, але на 8-й хвилині довелося випускати Ольмо.

Стартовий план Німеччини створив проблеми для Іспанії, але Бундестім не скористалась перевагами

Перше, що впадало в очі у грі німців – високий персональний пресинг. Він був дуже ефективним. Підопічні Юліана Нагельсманна щільно перекривали просування через опорників, але і на флангах тиснули високо – як наслідок, піренейці постійно виконували виноси. Білд-ап «Фурії» зламався.

Другою родзинкою стало зламування флангів Іспанії. Цього очікували – навіть Грузія легко розкривала фланг, користуючись недопрацюваннями Ямала й Вільямса, стягуючи Кукурелью/Карвахаля в центр і запускаючи в звільнену зону швидкісних футболістів. Німеччина з Мусіала, Сане, Раумом і Кімміхом була зобов'язана розтягувати оборонну структуру суперника.

Відсутність підготовки до цієї вразливості з боку Луїса де ла Фуенте здивувала. Його виручила відсутність фіналізації атак у суперника – лише одного разу Бундестім наситила зони завершення трьома футболістами, що одразу ж призвело до замикання у виконанні Гаверца. Вийшло занадто м'яко.

По суті, це був єдиний момент господарів до перерви. Бундестім доводила своє володіння до 59%, ламала білд-ап і притискала в пресингу, однак завдала всього три удари по воротах. Сумарна гострота не дотягнула навіть до 0,3 очікуваних голів.

Також варто зазначити, що німці частенько ігнорували перспективні забігання за спину, які пропонував той же Гаверц (майстер баражування на лінії офсайду). Та і руху між лініями бракувало, а в останній 15-хвилинці першого тайму Німеччина взагалі збавили оберти.

Іспанія все одно користувалась своїми плюсами


Попри хороший пресинг з боку суперника, становище «Фурії Рохи» не можна було назвати критичним. Так чи інакше гості виходили на другу третину й проводили свої атаки. Особливо великі сподівання тренерський штаб покладав на рейди центрбека Ляпорта – іспанський Забарний тягав м'яч на дриблінгу аж до чужого штрафного. Очевидної протидії цим рухам Юліан Нагельсманн не вигадав.

Крім того, у піренейців все одно проходили звичні флангові прориви, в яких вінгери накручували або відрізали захисників. У німців є проблеми в контролі простору при позиційній обороні, та і в цілому закрити настільки потужних виконавців повністю було нереально. Особливо з урахуванням своєї ставки на флангові атаки.

Втім, довести справу до логічного завершення Іспанії не вдавалося. Команда мала дві проблеми. Перша – Мората сповільнював темп, зміщуючись у неправильні зони або зависаючи в офсайдах. Його рухи більше заважали партнерам, ніж допомагали.

Друга проблема – Іспанії бракувало динаміки. Так, у них виникали небезпечні підходи до воріт, але атаки були повільними й починались зі статичного положення. Німеччина встигала перебудовуватись. Як наслідок, 8 ударів «Фурії Рохи» потягнули всього на 0,29 очікуваних голів.

У команди було всього півтора небезпечних моменти до перерви. В одному з епізодів Гаверц обрізався у центрі, дозволивши Ольмо пробігти до лінії півкола та пробити – Ноєр парирував. Мората міг добити, якби не залишився у офсайді.

Інший епізод організував Вільямс, який відкрився під передачу на хід від Ольмо й хитнув Рюдігера в штрафному. Ніко пробив у ближній, але Ноєр парирував – а потім лайнсмен підняв прапорець. До речі, Мануеля треба відзначити за дуже хороше страхування своїх захисників. Без його високих позицій Німеччина могла б нахапатись кілька виходів віч-на-віч.

Німеччина провалила першу половину другого тайму. Спрацювали козирі Іспанії

Обидва тренери провели заміни в роздягальні. Юліан Нагельсманн повернув Андріха, а Вірц вийшов замість Сане а Луїс де ла Фуенте замість ле Нормана (сів на жовту) випустив Начо. Рішення були грамотними, але дивувала віра піренейців у Морату.

Досить несподівано «Фурія» забрала початок другого тайму. Команда увімкнула доволі агресивний пресинг, чого не вистачало до перерви. Що найбільш важливо, у гостей з'явилась динаміка, яка одразу ж позначилась на флангах оборони. І одразу ж згадалось, навіщо Мората потрібен цій збірній.

Всього за хвилину після відновлення гри Німеччина мала пропускати гол. Ніко Вільямс відкрився на лівому краю штрафного й виконав переведення на протилежний, а Ямал прострілив вздовж лінії воротарського. Мората протиснув Та й зіграв на замиканні – над поперечкою!

Бундестім натяку не зрозуміла, за що й поплатилась на 51-й хвилині. Мората спустився в глибину, прийняв м'яч і запустив пас на хід Ямалу. Ламін влетів до карного майданчика та покотив на 11 метрів – туди влетів Ольмо. Удар у дотик, лівий нижній кут, гол! 0:1. «Фурія Роха» вийшла вперед.

Юліан Нагельсманн відповів черговою порцією замін, знявши Гюндогана й випустивши Фюллькруга, а також освіживши позицію лівого латераля. Гаверц опускався на позицію десятки. Луїс де ла Фуенте, своєю чергою, замінив Ямала на 62-й хвилині – на полі з'явився Торрес.

Перестановки особливого зиску не приносили. До 70-х хвилин Німеччина організувала тільки два заблокованих дальніх постріли + неточний удар головою у виконанні Фюллькруга. Іспанія не була гострішою, але гості явно контролювали хід зустрічі.

Іспанія провалює фінал другого тайму. Спрацювали заміни Нагельсманна

У останній 20-хвилинці основного часу малюнок гри почав змінюватись. Німеччина йшла вперед великими силами, активно залучаючи опорника Андріха до дій на чужій третині. «Фурії» при цьому не вдавалося спіймати суперника на контратаці. Два топ-моменти, які створили господарі на 70-х хвилинах, вдарили і по психології піренейців – Іспанія стала притискатись, а це найгірший сценарій для підопічних Луїса де ла Фуенте.

Бундестім могла зрівняти рахунок на 70-й хвилині. Міттельштадт виконав класний навіс на дальню стійку, Гаверц звідти скинув у центр штрафного, а Фюллькруг прийняв м'яч та відкотив під удар Андріху. Роберт пробив метрів з 20-ти у правий нижній – Сімон виручив «Фурію»!

В наступні п'ять хвилин Фюллькруг прийняв ще три закидання, одне з яких завершилось скидкою на Гаверца (Карвахаль накрив постріл). Ще одну Ніколас замикав неточним ударом головою. На 77-й же форвард «Боруссії» протиснув Начо та замкнув простріл Вірца на ближню стійку – іспанців врятував каркас воріт!

На 82-й хвилині увімкнувся Гаверц, який скористався обрізкою Сімона й перегнав Ляпорта. Кай перекинув голкіпера, однак м'яч пролетів над поперечкою. Удар головою у виконанні Гаверца після стандарту на 85-й теж не був точним, але німець ще й сфолив проти Карвахаля.

Луїс де ла Фуенте на 80-й хвилині спробував засушити гру, випустивши замість Ніко Вільямса центрхава Меріно. Крім того, Оярсабаль замінив Морату – Нагельсманн одночасно з цим кинув у бій Мюллера замість центрбека Та. Німеччина йшла ва-банк.

І добилася свого! «Фурія» так нічого й не створила, а Бундестім на 89-й хвилині таки зрівняла рахунок! Пройшла комбінація, яку іспанці вже бачили – Міттельштадт подав на дальню, Кімміх скинув в район центру штрафного, а Вірц ударом з лінії прошив Сімона. 1:1! Саме з цим рахунком команди й відправились у овертайми.

Екстр-тайми – гойдалки

У основний час тренери провели багато тактичних ходів, міняючи малюнок гри, однак по його завершенні гра стала хаотичною. Обидві команди почали ловити один одного на контратаках – спочатку до моментів справа не доходила, однак поступово команди розігнались.

Так, на 103-й хвилині Меріно бахнув з-за меж штрафного у дальній нижній, а м'яч розминувся зі стійкою. Німеччина відповіла атакою з прострілом Мюллера на лінію карного майданчика – Вірц прийняв його та бахнув у праву «шістку». Трохи неточно!

На початку другого екстра-тайму стався скандальний епізод із заблокованим ударом Фюллькруга. М'яч поцілив у руку Кукурельї, однак Ентоні Тейлор промовчав. Можливо, це була компенсація іспанцям за ігнорування фолів Крооса – Тоні награв на червону.

Один із найкращих моментів німці змарнували на 117-й хвилині, коли Фюлькруг протиснув Начо й замкнув навіс Кімімха на лінію воротарського. М’яч летів під дальню стійку, однак Сімон врятував Іспанію. Взагалі, Бундестім наприкінці екстратаймів були активнішими.

Тим більш прикрим став гол на 119-й хвилині. Ольмо виконав навіс з лівого флангу й перекинув ним блискучого Рюдігера, який не встежив за Меріно – Мікель же покарав точним ударом головою в ближню дев'ятку. 2:1!

Німеччина відчайдушно намагалася врятуватись, а Іспанія так же відчайдушно відбивалась. Навала Бундестім призвела до вилучення Карвахаля, однак «Фурія» втримала необхідний результат. Підопічні Луїса де ла Фуенте крокують до півфіналу ЄВРО-2024!

ІСПАНІЯ – НІМЕЧЧИНА – 2:1
Голи:
Ольмо (51), Меріно (119) – Вірц (89).
Іспанія:
Сімон, Карвахаль, ле Норман (Начо, 46), Ляпорт, Кукурелья, Педрі (Ольмо, 8), Родрі, Фабіан Руїс (Хоселу, 102), Ямал (Ферран Торрес, 63), Мората (Оярсабаль, 80), Ніко Вільямс (Меріно, 80).
Німеччина: Ноєр, Раум (Міттельштедт, 57), Та (Мюллер, 80), Кімміх, Рюдігер, Кроос, Джан (Андріх, 46), Мусіала, Гюндоган (Фюллькруг, 57), Сане (Вірц, 46), Гаверц (Антон, 91).
Попередження: ле Норман (30), Ферран Торрес (75), Сімон (82), Карвахаль (100), Родрі (110), Фабіан Руїс (120, на лавці), Мората (120, на лавці) – Рюдігер (14), Раум (28), Андріх (56), Кроос (67), Міттельштедт (73), Вірц (94), Ундав (113, на лавці).
Вилучення: Карвахаль (120+6, повторне попередження).

football24.ua