Турніри

ЄВРО-2024

Шотландія – Швейцарія 1:1. ЄВРО-2024, група А. Звіт

Кожна з команд мала шанс вирвати до перемоги, проте Фортуна так і не обрала свого фаворита.

«Футбольний клуб»

2024-06-20 00:05

Після нищівної поразки від господарів ЄВРО в першому турі шотландці мали шукати щастя біля чужих воріт. Та «стерильність», яку вони продемонстрували в атаці в попередній зустрічі, тепер загрожувала їм достроковою втратою шансів на продовження боротьби. Тож не дивно, що хоча м’яч контролювала Швейцарія, британська пружина була готова в будь-який момент вибухнути гострою контратакою.

Зрештою такий випад і приніс успіх хлопцям Стіва Кларка. Після перехоплення, до якого призвів невдало розіграний Джерданом Шакірі кутовий, номінальні господарі організували миттєву вилазку. Скотт Мактоміней отримав зручну передачу з лівого флангу, завдав удару з близької відстані, а все інше зробив захисник суперників Фабін Шер. 32-річний футболіст «Ньюкасла» намагався перекрити шлях м’ячу, але замість цього переправив його у верхній кут воріт, унеможлививши місію голкіпера Яна Соммера. Утім, гол вже під кінець гри організатори все-таки вирішили записати на представника «МЮ» – Шер не заперечував.

undefined

Такого «віражу» швейцарці не очікували, одначе на неприємність зреагували належним чином і доволі оперативно відновили рівновагу. І знову голу передував технічний брак. Цього разу незграбний пас у бік власного карного майданчика віддав правий захисник Ентоні Ролстон. Досвідчений Шакірі, який, здавалося, очікував щось подібне від опонентів, немов той шуліка кинувся на м’яч і першим дотиком з лівої метрів з 20 спрямував його у самісіньку «дев’ять». 32-річний вінгер забивав на трьох попередніх чемпіонатах світу, а тепер відзначається вже на третьому поспіль чемпіонаті Європи!

undefined

  
Упіймавши кураж, підопічні Мурата Якіна продовжили і невдовзі вдруге пробили Енгуса Ганна. Щоправда, радість Дана Ндоя, що він гарно зіграв на випередження, перервав здійнятий лайнсменом прапорець, а лігітимність цього жесту за кілька секунд підтвердив VAR.

Той таки Ндой вже у другому таймі мав ще одну нагоду вивести свою команду вперед, але вигравши силову боротьбу у «каноніра» Кіран Тірні, не влучив у ворота з дуже перспективної позиції. Привід жалітися на долю згодом з’явився і у Шотландії: після шикарно виконаного стандарту Енді Робертсоном добре пробивав головою Грант Генлі, проте його старання перекреслила стійка, яка й прийняла удар на себе.

undefined

  
Команди продовжували відповідати атакою на атаку, демонструючи бажання вичавити із ситуації максимум. Швейцарці, чий гол (забитий Брелем Емболо) знову було скасовано через офсайд, були ближчі до успіху, але врешті-решт суперники поділили очки. Для обох все вирішуватиметься в останньому турі – найближчої неділі.          

ШОТЛАНДІЯ – ШВЕЙЦАРІЯ 1:1
Голи:
 Мактоміней (13) – Шакірі (26).
Шотландія: Ганн, Гендрі, Генлі, Тірні (Маккенна, 61), Ролстон, Робертсон, Гілмор, Макгрегор, Мактоміней, Макгінн, Адамс.
Швейцарія: Соммер, Шер, Аканджі, Родрігес, Джака, Фройлер (Сьєрро, 75), Відмер (Стергіу, 86), Шакірі (Емболо, 60), Ебішер, Варгас (Рідер, 75), Ндой (Амдуні, 86).
Попередження: Мактоміней (51), Маккенна (68), Макгінн (71) – Родрігес (31), Сьєрро (86).
Арбітр – Іван Кружляк (Словаччина).
19 червня. Кельн. «Рейн Енергі Штадіон». +22’C.

footclub.com.ua