Турніри

ЄВРО-2024

Роналду: «Пишаюся тим, що першим зіграю на шести чемпіонатах Європи»

Кріштіану Роналду переписав безліч рекордів. П'ятиразовий володар «Золотого м'яча», який лідирує за кількістю проведених матчів (25) і забитих м'ячів (14) у фінальних стадіях чемпіонату Європи, підкорить нову вершину й стане першим футболістом, який взяв участь у шести ЄВРО, якщо зіграє за збірну Португалії на турнірі у Німеччини.

«Футбольний клуб»

2024-06-12 09:00

Але головною метою 39-річного португальця, безперечно, стане другий титул чемпіона Європи після перемоги у 2016 році. В інтерв’ю офіційному сайту УЄФА Роналду розповів про свої лідерські якості, очікування від майбутнього турніру й про те, як, незважаючи на його майже надприродні здібності, він, як і раніше, може вдосконалюватися.

Про прагнення вдосконалюватися
Ми намагаємося вдосконалюватися з року в рік. Завжди можна стати кращим. Я думаю, що маю багато сильних якостей, але завжди будуть речі, які можна покращити. З віком деякі якості втрачаються, тому важливо адаптуватись.

Якщо хочеш грати довго, потрібно мати бажання адаптуватися й якостями, необхідні для цього. Я завжди намагався це робити. Невипадково я вже 20 років граю на найвищому рівні. Підтримувати цей рівень дуже важко. Тільки доклавши максимум зусиль і попрацювавши добре, можна досягти таких показників.

Про свої лідерські якості
Кожен професійний гравець має свій стиль. Я думаю, що лідерство засноване на тому, ким ми є, як ми почуваємося та чому ми навчилися на своєму професійному шляху. Я хочу бути гравцем, який допомагає іншим, кимось, на кого можуть рівнятися мої партнери, вважати прикладом для наслідування, й бути хорошим професіоналом.

Мені подобається бути прикладом, я часто це говорю. Я не з тих, хто багато каже, але мені подобається демонструвати партнерам, ким я є. Якщо ситуація складається погано, якщо все йде не так, як хотілося б, треба розуміти, як заспокоїти чи підтримати гравців. Коли все йде вдало, треба просто бути поруч і працювати разом на благо команди.

Кожен лідер має свої особливості. Але в нашій команді багато гравців, яких можна назвати лідерами. Думаю, що це одна з причин, чому в нас така класна команда.

Про можливість зіграти на шостому ЄВРО
Пишаюся, що стану першим, хто зіграє на шести чемпіонатах Європи. Я високо оцінюю це досягнення, оскільки воно демонструє, як довго граю на високому рівні. Однак це лише один розділ серед усіх моїх досягнень у футболі. Я радий, що тут і можу допомогти збірній у досягненні своїх цілей. Це великий привілей. Звичайно, ми намагатимемося пройти якнайдалі й перемогти, адже це наша головна мета.

Про португальських уболівальників
Наші вболівальники дуже важливі для нас. Навіть ті, хто дивитиметься матчі по телевізору. Ми відчуватимемо їхню енергію в Німеччині. Хочеться, щоб вони продовжували робити те, що вони завжди робили: підтримували гравців і команду. Ми, футболісти, відчуваємо цю підтримку й разом із уболівальниками станемо ще сильнішими.

Про клас своєї збірної
Я вірю, що ця команда принесе багато радості португальським уболівальникам, починаючи з цього ЄВРО. І все ж я вважаю, що найкраще покоління гравців – це те покоління, яке виграє трофеї. Сподіваюся, що ця збірна переможе, оскільки ми маємо неймовірно талановиту команду.

Як ми знаємо, одного таланту замало для перемоги. Щоб виграти такий великий турнір, потрібно багато чого. В нас є все необхідне, але ми рухатимемося до своєї мети крок за кроком, гра за грою, не перестаючи вірити в успіх. Перемога у 2016 році стала історичною як для португальського, так і світового футболу. Тепер ми твердо стоїмо на землі, але думаємо про високе, знаючи, що можемо виграти ЄВРО.

Нагадаємо, збірна Португалії зіграє на ЄВРО-2024 у групі F. Її суперниками стануть Чехія (18 червня), Туреччина (22 червня) та Грузія (26 червня).

footclub.com.ua