Турніри

ЄВРО-2024

Рахунок – на табло. Головні тенденції чвертьфіналів ЄВРО-2024

«Достроковий фінал» ЄВРО-2024 виграла Іспанія. Але чи слід так швидко коронувати її? Адже на цьому турнірі домінують команди з сірою, неприємною, але ефективною грою.

2024-07-07 16:26

 І у півфіналі всі – гранди, попри слабкість Топ-гравців, зірок. Та й, як і раніше, багато матчів вирішуються наприкінці, навіть у серії пенальті. Коли все може повернутися в будь-який бік.

Гранди проповзли

На ЄВРО-2020 у півфіналі грала Данія, на ЄВРО-2016 – Вельс, на ЄВРО-2008 – Туреччина та Росія, на ЄВРО-2004 – Чехія та Греція. На ЄВРО-1996 – Чехія, на ЄВРО-1992 – Данія та Швеція. А ось на ЄВРО-2000, -2012 та -2024 андердогів у півфіналах не було. Цікава періодичність. Кожні 12 років.

Плей-офф ЄВРО-2024 розпочався впевненою перемогою Швейцарії над Італією, що обіцяло прорив андердогів. Однак ця перемога так і залишилася єдиною для них. У чвертьфіналі Туреччина дуже добре поборолася з Нідерландами, вела в рахунку, мало не зрівняла на останніх хвилинах, Швейцарія вела в рахунку і довела Англію до серії пенальті. Обидві заслуговують лише на компліменти. Але обидві вилетіли.

Напевно, не надто розумно говорити про якусь тенденцію невдач андердогів на турнірі, зважаючи на те, що і швейцарці, і словенці вилетіли від грандів лише у серії пенальті, а словаки не дотягнули до перемоги над Англією лише кілька секунд. Та й в групі в багатьох матчах андердоги були дуже близькими до перемог над грандами. Але все ж таки підсумковий рахунок на табло.

Як це пояснити? Мабуть, можна прагненням грандів побудувати клубну атмосферу, згуртовану команду, а також грати від оборони, зібрано, не ризикувати. Та й характер грандів сильніший, і вже точно – їхня лава запасних. Гранди не поспішають, грають дуже обережно, сподіваючись, що їхні клас, якість, характер, фізична витривалість, довжина лави в результаті вирішать. І все це справді вирішує.



Знову кінцівки, знову заміни

Важкі, вимучені, але майже поголовні успіхи грандів проти андердогів перегукуються з іншими тенденціями чвертьфіналів та всього Євро. З голами наприкінці матчів, голами гравців, що вийшли на заміну, з сірою грою грандів і особливо їхніх зірок. Все це пов'язане та створює логічну картину нинішнього Євро.

15 голів на цьому турнірі відбулися після 84-ої хвилини в основний час плюс ще два – у додатковий. Зокрема, чвертьфінальні голи Віртца на 89-ій хвилині та Меріно – на 119-ій. Та й чвертьфінальні голи Емболо на 75-ій хвилині, Мюлдюра на 76-ій та Сака на 80-ій доволі пізні. Драма панує.

Заміни продовжували відігравати важливу роль у чвертьфіналі, як і на всьому Євро. До того ж, заміни на атаку і просто в атаці знову винагороджували команди.

У матчі Німеччина – Іспанія Віртц замінив Сане та забив, причому зробив це після виходу форварда Мюллера замість захисника Та. Ольмо замінив Педрі і зробив гол та асист. Іспанія забила вирішальний гол після виходу форварда Хоселу замість півзахисника Руїса. Форвард Фюллькруг замінив півзахисника Гюндогана і влучив у стійку. Німеччина пропустила після виходу захисника замість форварда Хавертца.

Винятком став вихід опорника Меріно замість вінгера Ніко Вільямса. Згідно з логікою турніру, за таку захисну заміну слід було карати. І покарання прийшло на 89-ій хвилині. Адже асистував голу Віртца в правій частині штрафного майданчика правий захисник Кімміх, якого і повинен був прикривати Вільямс. Але в підсумку саме Меріно забив переможний гол. Тобто навіть захисна заміна спрацювала на атаку.

Нідерланди влаштували камбек після заміни вінгера Бергвейна на справжнього центрфорварда Вегхорста. Туреччина після заміни захисника Акайдина на справжнього центрфорварда Тосуна влаштувала штурм воріт голландців і мало не забила.

У матчі Франція – Португалія сміливих замін не було. Змінювали лише за позицією. Тому й вийшла нудна гра аж до серії пенальті. Роберто Мартінес взагалі примудрився доволі швидко замінити єдиних гравців, які створили для нього небезпечний момент – Жоау Канселу та Бруну Фернандеша.

Нудна гра до серії пенальті була і в матчі Швейцарія – Англія, але все ж таки там було трохи жвавіше, були голи. Не в останню чергу – завдяки сміливим замінам Гарета Саутгейта. Опорника Майну замінив атакувальний півзахисник Езе, центрального захисника Конса – атакер Палмер. Через ці заміни Сака перейшов з позиції лівого латераля на позицію правого, і саме звідти забив, зрівняв рахунок.

 


Зірки заради команди

Вже зрозуміло, що нинішній турнір невдалий для зірок, Топ-гравців. Щоправда, у чвертьфіналі вони почали трохи прокидатися. Сака з першим голом на турнірі, Деклан Райс – з першим асистом. Юна зірка всієї Європи Віртц з голом, ще одна така Гюлер – з асистом. Депай записав на свій рахунок асист, гол Гакпо зрештою зарахували як автогол (головна зірка турніру), але Коді попрацював для нього.

І все ж таки головні Топ-гравці відіграли невдало. Всі французи, всі португальці, Кейн та Беллінгем. Тоні Кроос в останньому матчі в кар'єрі грав незвично грубо і повинен був отримати щонайменше одну червону картку.

При цьому Кіліан Мбаппе, Гаррі Кейн, Антуан Грізманн були замінені, попри всю свою зірковість. А ось Кріштіану Роналду не дозволено замінювати. Він провів огидний турнір, не забив, геть випадав з командної гри. Але відіграв всі хвилини на полі. Зокрема, зовсім непотрібні, тим більше в його віці, в третьому турі групового турніру проти Грузії.

За такого ставлення три матчі Португалії поспіль без забитих (крім серії пенальті) та виліт з турніру виглядають справедливими та логічними. В турнірі, який просто волає про провал зірок, настільки виокремлювати одну зірку, настільки перетворюватися на слуг її его виглядає абсолютно неправильним, шкідливим шляхом. За який у чвертьфіналі надійшло заслужене покарання.

Цікаво навести таку статистику. На великих турнірах в 2004-2020 роках Кріштіану торкався м'яча 45-61 разів за матч. На Чемпіонаті Світу-2022 – 39. На нинішньому Євро – 29, і це при тому, що відіграв два овертайми. Занадто велика розкіш в сучасному футболі тримати на полі гравця, який і не забиває (дев'ять матчів Чемпіонатів Світу та Євро поспіль без забитих), і настільки випадає з гри.

Рахунок – на табло

Поговоримо знову про сіру гру на турнірі, особливо – грандів. І після чвертьфіналів тримається середня кількість забитих 2.25 – друга знизу на Євро після 1996-го року. Півфіналіст (Франція) не забив самотужки з гри жодного разу. Такого в історії Євро ніколи не було. Лише пенальті та два автоголи. Португалія вперше на великих турнірах не забивала в трьох матчах поспіль.

В їхньому очному матчі було встановлено антирекорд турніру за xG в першому таймі – 0.15. Перший матч на Євро з 1984-го року без жодного удару з меж штрафного майданчика в першому таймі. Цей матч точно увійде до списку найгірших на останніх Євро. 0.34 в першому таймі матчу Швейцарія – Англія недалеко пішов.

Та навіть яскравий матч Німеччина – Іспанія міг запропонувати й більше. Адже «Фурія Роха» в першому таймі не пробивала з меж штрафного, між своїми двома голами за 68 хвилин не влучала в площину воріт. 39 фолів в матчі, 15 жовтих карток (друге місце в історії Євро за картками). Загальний xG лише 0.57 в першому таймі (порівняно з 0.15 це відмінно, але взагалі – слабко).



Втім, рахунок на табло. А Гарет Саутгейт ще й каже, що матч проти Швейцарії – найкращий для Англії на турнірі, і гравці були чудові. Хвалив суперника і був дуже задоволений тим, що завдав йому проблем. Задоволений характером своєї команди. Задоволений й Рональд Куман. Хоча й визнає, що його голландці втрачали важелі гри в другій половині першого тайму та наприкінці матчу.

Дідьє Дешам ж взагалі відкидає запитання про голи лише з пенальті та автоголів, заявляючи, що вони також зараховуються. «Нам не потрібно забивати багато голів, краще не пропускати». Заявляє, що футбол – командна гра, і він задоволений працею зірок на команду. Задоволений, що Мбаппе зізнався йому, що вже не може тягнути, чим призвів до його заміни.

Зрештою, Франція з Дешамом в четвертому півфіналі з п'яти останніх великих турнірів. Більше, ніж будь-яка інша збірна за цей час. Два півфінали великих турнірів поспіль за останні вісім років видали лише вона та Англія. Англія в третьому півфіналі з Саутгейтом з чотирьох. Ще й виграла серію пенальті на великому турнірі втретє в історії, причому дві з цих перемог – під орудою Саутгейта.

Нідерланди на першому великому турнірі з Куманом вийшли до першого півфіналу з 2014-го року.

Критика на адресу перших двох космічних масштабів, третього також чимало критикують. Забуваючи, що до Дешама Франція програвала Південній Африці, а Англія до Саутгейта та Голландія до Кумана – Ісландії. Задовго до півфіналів.

ua-football.com