Турніри

Глобус

Ліга націй. Ліга B. Група 1. Україна – Албанія 1:2. Звіт

«Синьо-жовті» провели неоднозначний матч, і хоча забили першими, залишилися без очок.

Костянтин ПАТКЕВИЧ, «Футбольний клуб»

2024-09-07 23:55

Через півтора місяці після закінчення ЄВРО-2024 збірна України знову протистоїть трьом його учасниками. Тепер – в рамках групи B1 четвертої за ліком Ліги націй.

Своїм складом на Албанію Сергій Ребров мало чим здивував. Він поставив на тих, хто перебуває в тонусі і наразі демонструє відповідні якості. Саме тому, зокрема, замість відсутнього Михайла Мудрика на лівий фланг атаки вийшов дебютант-динамівець Владислав Кабаєв, який дуже потужно провів початок поточного сезону. Можливо, трохи несподівано на правій бровці оборони опинився гірник Юхим Конопля, якого на тому таки ЄВРО успішно витіснив зі «старту» киянин Олександр Тимчик. Проте, повторимося, обійшлося без відчутних сюрпризів.

З перших хвилин наша команда взяла м’яч під контроль, підтримуючи непоганий темп і за рахунок використання всієї ширини поля намагаючись знайти шпарину в надзвичайно щільних захисних порядках суперника.

Проте рідкі відповіді Албанії виглядали набагато небезпечнішими за українські спроби. Не можна не згадати два моменти, які прийшли як раз з флангу Коноплі і закінчилися гострими передачами на Казіма Лячі. Добре, що півзахисник «Спарти», який відповідно виступав на майже рідному для себе стадіоні, виявився не на висоті. Спочатку не влучив у дальній кут, потім – «махнув» повз м’яч.

Коли ж «синьо-жовті» взяли паузу, підопічні Сілвіньо додали тиску і отримали ще два гарні шанси – Ясір Асані, забутий Віталієм Миколенком, невдало пробив головою із перспективної позиції, а Крістіан Аслані  «пострілом» з гострого кута випробував на міць Анатолія Трубіна.

Номінальні господарі в цей період виглядали дещо розгубленими, часто помилялися під пресингом, проте кінцівка тайму все-таки налаштовувала на оптимізм. Мова про щільний удар Романа Яремчука, три поспіль кутові і повітряну атаку від Володимира Бражка, яка цілком могла завершитися голом.

Зате по перерві чекати на гол довго не довелося. Наче виправдовуючи і захищаючи вибір Реброва, Конопля добре відгукнувся на крос з лівого флангу Миколенка і з правої вгатив м’яч у ближній кут. 1:0! Більше того, українці виглядали набагато впевненіше і, здавалося, цілком зможуть розвинути успіх.

Можливо, так би і сталося, якщо б не прикра обрізка в центрі поля, яка спочатку змусила Трубіна демонструвати реакцію, а потім, вже після подачі корнера, в підсумку призвела до голу у відповідь. В потрібному місці опинився Ардіан Ісмайлі.

Кілька хвилин потому захисник «Емполі» знову виступив у ролі героя для своїх вболівальників, коли примудрився головою заблокувати могутній удар Віктора Циганкова, якому дуже зручно асистував Микола Шапаренко. А потім були дуже непогані дальні спроби від Володимира Бражка і Георгія Судакова, і коли з’явилося відчуття, що шальки терезів знову схиляються на український бік, Албанія забила вдруге.

Наслідком низки тактичних помилок і недопрацювань «синьо-жовтих» під час контрвипаду гостей став влучний удар Асані, який перебував наодинці і спокійно вразив нижній кут. І ось ми вже програємо.

Наш тренер з реакцією не забарився і упродовж десяти хвилин зробив п’ять замін, повністю оновивши крила атаки, центральний трикутник і випустивши другого форварда. Гравці збірної України збільшили швидкості, провели кілька багатообіцяючих атак, завдали кілька ударів, в одному з епізодів навіть вимагали пенальті, але свого не досягли.

Перший млинець «синьо-жовтих» у поточній Лізі націй виявився гливким. Шанс покращити турнірну ситуацію у них буде за три дні – так само в Чехії. І цього разу вже в матчі проти реальних господарів.

УКРАЇНА – АЛБАНІЯ 1:2
Голи: 
Конопля (49) – Ісмайлі (54), Асані (66).
Україна: Трубін, Конопля, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Бражко (Малиновський, 81), Судаков (Ярмоленко, 72), Шапаренко (Ванат, 72), Циганков (Зінченко, 81), Кабаєв (Піхальонок, 72), Яремчук.
Албанія: Стракоша, Хюсай, Ісмайлі, Кумбула, Митай, Аслані, Рамадані, Н.Байрамі (Ходжа, 77), Лячі (Беріша, 73), Асані, Манай.
Попередження: Асані (68).
Арбітр – Луїш Годинью (Португалія).
7 вересня. Прага (Чехія). Ст-н «Лєтна». +26’C.

footclub.com.ua