Єврo-2012

Міста

Довгий: «Передбачили навіть морг»

Ігор СВАЧІЙ, «Хрещатик» Заступник Київського міського голови – секретар Київради Олесь Довгий поспілкувався в телефонному режимі з читачами «Комсомольской правды». Кияни зверталися з різними запитаннями, хоча було заявлено тему підготовки столиці до Євро-2012. До вашої уваги декілька цікавих запитань щодо підготовки Києва до європейської першості.

kreschatic.kiev.ua

2008-02-14 06:00

– Читала, ніби Леонід Черновецький сказав, що Київ повністю готовий до чемпіонату, лишилося тільки побудувати стадіон, та й це можна зробити за рік. А як же готелі, дороги? – Ну, по-перше, я такого не чув. Євро-2012 – шанс для нашого міста, якого ми просто не маємо права проґавити. Для цього ми ухвалили програму підготовки до Євро-2012. І ті темпи, з якими розпочато підготовку, той уже напрацьований потенціал дають підстави стверджувати: якщо збережемо таку динаміку, то зустрінемо гостей чемпіонату в сучасному європейському місті. Сьогодні, безперечно, рано ще говорити про готовність. Адже, приміром, ті самі готелі – на сьогодні в Києві є лише один 5-зірковий та два 4-зіркових. До 2012 року, згідно з програмою, має працювати 7—10 5-зіркових та десятки 4- та 3-зіркових.

Бюджет цього року транспортно зорієнтований. На транспорт заплановано близько 6 млрд. грн., це стільки ж, як був бюджет усього міста два роки тому. Думаю, що з першого березня ми на 15 – 20% полегшимо навантаження та поліпшимо пропускну здатність за рахунок обмеженого в’їзду транзитного вантажного транспорту в Київ. Він рухатиметься лише вночі. Це дзеркальний указ, який ми підпишемо разом з керівництвом Київської області. Інший момент, якщо на сьогодні лише вулиці Горького та Саксаганського закільцьовані з одностороннім рухом, то до кінця року таких буде 32. Це теж на 10% розвантажить трафік.

Якщо говорити про паркінги, то тільки в центральній частині міста найближчими роками планується побудувати кілька десятків тисяч машиномісць як у підземних, так і в багатоповерхових паркінгах. На сьогодні є проблема з розв’язками, тому протягом минулого року спроектували 17 розв’язок, основних вузлів, кожен з яких коштує сотні мільйонів гривень, і цьогоріч буде розпочато роботи. Триває спорудження Подільсько-Воскресенського мосту. Обговорюють будівництво ще одного. Буде оновлено київський трамвай. Лише нинішнього року плануємо відкрити чотири станції метро. Не варто забувати про автоматизовану систему управління транспортними потоками. В Києві вона буде найсучаснішою в Європі. Запустимо систему спостереження за всіма дорогами Києва.

– Скільки грошей потрібно місту для підготовки до Євро-2012? Звідки їх братимуть? Що уже зроблено? – Загалом на підготовку до чемпіонату місто витратить приблизно 60 млрд. грн. Це, звичайно, резонансна цифра. Майже 20 млрд. грн. залучимо з міської скарбниці, близько 20 млрд. грн. є складовою загальнодержавного бюджету. І третя альтернатива – 18-25 млрд. грн. плануємо залучити з приватного сектору, головним чином для будівництва готелів, розважальних закладів, тобто об’єктів, що пов’язані з прийомом та дозвіллям гостей Києва. Що зроблено? Прийнято програму підготовки. Але якщо я вам сьогодні кажу, що заплановано звести певний готель, то це означає, що стосовно цього об’єкта півтора року вели розрахунки, розробляли проекти, отримували дозволи. Документація з усіх об’єктів програми займе, без перебільшення, кілька кімнат. Це колосальна робота сотень людей, і на цій базі тепер ми можемо розпочинати реалізацію програми.

– У програму підготовки до Євро-2012 включено будівництво нового моргу. Він потрібен, але чому в цій програмі його передбачили? Невже очікується, що туристи масово помиратимуть? – Програма розрахована не для іноземців. Головна її мета – готуючись до Євро-2012, думати про киян, яким повинно бути не соромно прийняти гостей, а потім і самим користуватися зробленим. А питання нового моргу на сьогодні є доволі серйозною проблемою. Для європейської столиці норма – 10 моргів, а в нас він лише один. Бракує приміщень, холодильних камер. Та й тарифи там високі. Сьогодні, коли помирає самотня старенька людина, нікого зазвичай не цікавить, як гідно провести її в останню дорогу. А це коштує грошей. Торік ми виділили кошти окремим пунктом бюджету саме на такі потреби для одиноких літніх людей. Дай Боже, щоб послугами моргу ні нам з вами, ні гостям столиці не довелося скористатися, але він місту вкрай потрібен.

www.kreschatic.kiev.ua