Моніторинг

Аналітика

Огляд ЗМІ. Європейські перегони

Минулого тижня у футбольних матеріалах очікувано домінувала єврокубкова тема, проте і доволі яскравому старту національної першості вітчизняні ЗМІ приділили достатньо уваги.  

Орест ЛЕЛЕКА, «ПРЕСИНГ»

2023-08-07 19:25

Відразу для двох представників нашої Прем’єр-ліги перші міжнародні бар’єри поточного сезону виявилися нездоланими перепонами. Втім, якщо «Дніпро-1», опустившись з Ліги чемпіонів до Ліги Європи, продовжуватиме боротьбу на континентальній арені, то «Ворскла», яку вибили з другого кваліфікаційного раунду Ліги конференцій, тепер концентруватиметься виключно на внутрішніх змаганнях.

ВОРСКЛА. НЕПІД’ЄМНІСТЬ ДРУГОГО ФРОНТУ

Після перемоги полтавців над грузинською «Ділою» (2:1) у першій, умовно домашній зустрічі, наставник української команди Віктор Скрипник констатував, що для закріплення успіху доведеться докласти чимало зусиль:

«Кожна гра – це нова гра. Як ти не провів першу гру, у другій все розпочинається спочатку. Ти маєш додавати, напружувати, терпіти. Для цього потрібні не лише досвідчені хлопці, а й молоді, які мають енергію, щоб ці завдання виконувати» (Sport.ua, 03.08.23).

Ось тільки журналісти вважають, що не всі футболісти «Ворскли» почули свого тренера.

«Після першого матчу, коли полтавцям вдалося не тільки відігратися, але і вирвати перемогу на останніх хвилинах, багато хто повірив у команду. У багатьох була надія, що «Ворскла», яка за рівнем мала бути значно вище скромного грузинського колективу, пройде в наступний раунд кваліфікації. Схоже, повірили в це і в самій «Ворсклі». І це була головна помилка…» (Footboom1.com, 03.08.23), – зокрема припускає Андрій Фесун.

Варто погодитись, у Грузії атакувальний потенціал гостей послабила травма новачка Феліпе Родрігеса, котрий у першому матчі забив м’яч і взяв участь у другій результативній комбінації. Як би там не було, на початку гри «Ворсклі» довелося набагато більше часу проводити в обороні.

«До перерви більшість думок і зусиль підопічних Скрипника спрямовувалися на захист власних володінь. «Діла» діяла «першим номером», уперто й досить організовано шукаючи шляхів до чужих воріт» (Footclub.com.ua, 03.08.23), – констатує Сергій Воронюк.

І все ж таки, попри перевагу «Діли», полтавці напевне б зуміли завершити перший тайм за нічийного рахунку, якщо б не помилка їхнього 20-річного воротаря Павла Ісенка, яка і призвела до першого пропущеного гола.

Вочевидь, футболістів «Ворскли» підвело хвилювання. Саме такої точки зори дотримується колишній хавбек «Дніпра» та збірної України Андрій Полунін:

«У діях господарів були елементи сумбуру, навали, але це спрацювало. Запам’ятав один епізод, як досвідчений Пердута заспокоював своїх молодих партнерів. Плюс нервозність молодого воротаря Ісенка не пішла у плюс «Ворсклі». На виходах він невпевнено діяв, не дістаючись м’яча. Польові гравці все це відчувають та бачать» (Sportarena.com, 04.08.23).

Що ж, Ісенко розпочинає лише перший сезон у якості основного кіпера «Ворскли», і хочеться вірити, що у цього талановитого хлопця – все попереду. І навіть грузинський негативний досвід піде на користь.

Між тим, вже за рахунку 0:1 Павло врятував свою команду у небезпечній ситуації, а сама «Ворскла» могла відновити рівновагу, якщо б рефері поставив пенальті за фол проти Ібрахіма Кане. Сумнівний епізод, але відсутність VAR не давала змогу відмотати події назад.

Тим часом підопічні Скрипника пропустили знову, однак майже відразу забили у відповідь завдяки активності Руслана Степанюка. Все  йшло до додаткового часу, і напевне, це був би справедливий розвиток ситуації, проте ще одна прикра помилка у захисті поставила хрест на надіях гостей: Гейл вискочив за спини наших оборонців та переграв Ісенка – 3:1. «Ворскла» втретє поспіль завершила виступи в Лізі конференцій після першого ж протистояння у кваліфікації.

Підводячи підсумки нетривалій кампанії «зелено-білих», їх колишній футболіст Дмитро Щербак підкреслив, що не варто говорити про провал:

«Це футбол, таке буває. «Барселона» ось два роки поспіль не може вийти з групи Ліги чемпіонів. «Ворскла» старалася, хлопці билися до останнього та виявили характер. Були епізоди, які вплинули на гру, тож вийшов такий невдалий результат» (Fanday.net, 04.08.23).

Конкретні причини, які завадили команді здолати грузинський бар’єр, назвав футбольний агент Ігор Кривенко. Він нагадав, що напередодні сезону «Ворсклу» залишили два найбільші її активи – голкіпер Дмитро Різник і албанський нападник Таулян Сефері:

«Якби вони залишилися, то «Ворскла» не залишила б шансів «Ділі». Також не забувайте, що наші клуби сьогодні живуть в умовах постійного стресу. Раніше можна було літати безпосередньо на матчі єврокубків, а зараз – лише з пересадками» (Fanday.net, 04.08.23).

Згодний з Кривенком і оглядач Ігор Юрич:

«Не можна порівнювати благополучні команди з учасниками чемпіонату, головне досягнення якого полягає в тому, що він взагалі відбувся. Сама по собі УПЛ є цілком самодостатньою, але конкуренцію з представниками мирних ліг її командам витримати надзвичайно складно. Ми граємо лише тому, що треба грати» (Ua-football.com, 04.08.23).

Але вже згаданий Дмитро Щербак дивиться у майбутнє з оптимізмом:

«Думаю, «Ворскла» ще розкочегариться. З цим складом вони можуть посісти шосте місце, а якщо ще посиляться, то їм цілком до снаги поборотися за четвірку» (Fanday.net, 04.08.23).

Коли саме «розкочегаряться» полтавці, сказати важко, але шансів зачепитися за очки у стартовому для себе матчі чемпіонату у команди було вкрай мало. Справа в тому, що дорога з Грузії до Львова, де на підопічних Скрипника чекав непоступливий і вмотивований «Рух», зайняла у «Ворскли» майже дві доби. До місця подій футболісти прибули зранку, в день гри – ані відновлення, ані підготовки. Які можуть бути питання до тренерів, до команди?..

І хоча на «Арені Львів» гості забили першими, по перерві, фактично зупинившись, вони дозволили «Руху» розчавити себе – 4:1.

«Ми грали, поки були сили» (Upl.tv, 06.08.23) – розводив руками після фінального свистка півзахисник «Ворскли» Владлен Юрченко.

І варто, напевне, погодитися з Ігорем Юричем, який припускає, що
виліт з єврокубків для «такої команди Скрипника» – на краще:

«Тягти горезвісні два фронти – це явно не для неї» (Ua-football.com, 04.08.23). Матч у Львові став тому доказом.

ДНІПРО-1. ІЗ АФІН – ДО ПРАГИ  

Як і «Ворскла», «Дніпро-1» розпочав чемпіонат країни лише 6 серпня, з великими труднощами здолавши новачка УПЛ і його потенційне відкриття – «Полісся» (2:1). Ці вирвані в компенсований час три очки, мають додати команді впевненості на тлі вильоту з Ліги чемпіонів і водночас напередодні старту в новому турнірі.
 
Після того, як дніпряни поступилися грецькому «Панатінаїкосу» в Кошице (1:3), мало хто вірив, що вони зможуть оживити інтригу в Афінах – на полі досвідченого суперника, якого зазвичай підтримують несамовиті місцеві фани. Хоча навіть серед прагматичних експертів знаходились свої оптимісти.

Наприклад, колишній півзахисник збірної України Олег Шелаєв, запевняв, що «Дніпро-1» в змозі нав’язати свою гру грекам. Головне, мовляв, встояти психологічно.
 
«У мене склалося таке враження, що в першій грі дніпряни переоцінили «Панатінаїкос». І, звісно ж, багато в чому на гру вплинув швидкий пропущений гол. Вже з десятої хвилини гри над дніпрянами навис ось цей вантаж, що потрібно будь-що відіграватися, а не думати про свою гру і більш помірковано вибудовувати атаки. А пропустивши вдруге, Дніпро-1 дещо «поплив»… Якщо ж у матчі-відповіді команда спіймає свою найкращу гру та нав’яже грекам швидкий темп, шанси будуть» (Ukrfootball.ua, 31.07.23).

У цьому сенсі дійсно прикро, що на стан гостей вплинули нефутбольні фактори. За інформацією головного редактора «Профутбол Digital» Володимира Звєрова, напередодні гри стало погано 15 представникам українського клубу:

«Усі вони відчували симптоми отруєння. Серед них – 8 футболістів!
Симптоми отруєння відчували навіть представники делегації клубу, які не вечеряли разом із командою в афінському готелі. А лише пили воду та їли банани, які сторона-організатор залишила для гостей у роздягальні.

А ще у «Дніпрі-1» невдоволені організаційним прийомом, який влаштували греки. Наприклад, після тренування у роздягальні «Дніпра-1» не було рушників. А ще – автобус, який перевозив команду в готель, спізнився на 30 хвилин і замість прямої очевидної дороги в готель почав довго блукати манівцями…»
(Dynamomania.com, 01.08.23).

У футболі, як відомо, немає дрібниць, проте не будемо перебільшувати значення транспортної нестиковки. Неприємно, але не критично. Інша справа – отруєння. Серйозність його наслідків уже після гри підтвердив наставник «Дніпра-1» Олександр Кучер:

«Так, у нас минулої ночі отруїлися одразу вісім футболістів і семеро працівників з персоналу клуба. Вони не спали всю ніч. Деяким ще було погано в роздягальні, і вони виходили на другий тайм. Крім того, захиснику, котрого ми замінили у другому таймі, теж було погано. Він вже не міг грати далі. Сьогодні на полі було багато гравців, котрі були отруєні» (Scdnipro1.com.ua, 01.08.23).

Господарі, звісно, заперечили будь-яку свою причетність до прикрих подій, і хоча, за свідченням журналістів «ТаТоТаке», дніпряни подали скаргу делегату УЄФА на відсутність належної організації з боку грецької сторони, рахунок зустрічі це вже не змінить.

Визнаємо, попри всі негаразди і невтішні прогнози, гості в Афінах виглядали набагато впевненіше, ніж тиждень тому. Відповідно переваги, якою володіли футболісти «Панатінаїкоса» під час попереднього побачення, також не спостерігалося.

«Греки з відомих лише їм причин відмовилися від тиску на задню лінію дніпрян, і це, в купі із поверненням Піхальонка, зіграло проти них. «Дніпро-1» суттєво частіше заходив до фінальної третини, ніж в першій грі. Зміцнило дніпрян і переведення Мірошніченка із захисту вище. Хуанкар вже не здавався якимось топом проти Пасіча. Хоча, цілком можливо, що причини пасивності іспанця в загальній надмірній обережності «Панатінаікоса» (Ukrfootball.ua, 01.08.23), – ділився спостереженнями відомий блогер і ведучий «ТаТоТаке» Михайло Смоловий.

За наявності ігрового паритету на полі пропускати було особливо прикро, проте уникнути халепи вже у дебюті дніпрянам знову не вдалося.

«Суперники розпочали матч обережно. У підопічних Івана Йовановича сенсу форсувати події не було, гості ж прилаштовувалися до мокрого й важкого газону, ворожих, волаючих трибун. І тим більш безглуздим виглядав м’яч, який влетів у ворота Євгена Волинця. 30-річний новачок дніпрян, який замінив на останньому рубежі юного Якова Кінарейкіна, несподівано занервував, готуючись «загасити свічку» після простого виносу Тіна Єдвая зі своєї половини. Зробив кілька кроків уперед, потім позадкував, зрештою дозволив випередити і перекинути себе спритному Андражу Шпорару. Гол ні з чого…», – розкладає по полицях роковий епізод оглядач Олег Морозов  (Footclub.com.ua, 02.08.23).

Напередодні матчу ширилися чутки про перехід лідера «Дніпра-1» Артема Довбика до іспанської «Жирони». Мовляв, всі основні деталі контракту узгоджені, залишилися пусті формальності.  З урахуванням цього, можна було припустити, що нападник, сидячи на валізах, у грі не викладатиметься на всі 100%. 

«Якщо на кону стоїть продовження кар’єри в Європі, то він буде думати двічі, йти чи ні в жорстку боротьбу, наприклад. Віддача буде не максимальною. Гравець буде так чи інакше грати обережно. Кому потрібні травми перед потенційним і давноочікуваним трансфером?» (Ukrfootball.ua, 31.07.23), – висловлював сумніви той таки Шелаєв.

Але Довбик довів, що зроблений із іншого тіста. Саме він забив у відповідь, власними силами створивши і реалізувавши гольовий момент. Та і взагалі провів вельми якісний матч. 

«Переміщення Довбика створювали враження, що «Панатінаїкосу» потрібен другий опорник руйнівного плану» (02.08.23), – наводить Football24.ua цитату з грецького видання Insports.

Віддали належне Довбику і грецькі вболівальники. Висловлювання одного з них, із ніком Niovi, виглядає достатньо красномовним:

«Перший гол «Дніпра-1» – високий клас їхнього нападаючого. Він чудовий з м'ячем, незважаючи на свою статуру. Було б круто купити такого форварда в «Панатінаїкос», він би посилив нашу команду. Українець зробив клоунів із наших захисників...» (Footboom1.com, 02.08.23).

За рахунку 1:1 гості піймали свою гру і почали диктувати умови суперникам.

«Дніпрянам непогано давалися пресинг і просування через фланги. Варто відзначити певну асиметрію у діях фулбеків – Каплієнко підіймався високо й давав ширину ліворуч (Рубчинський намагався підтримувати його), в той час як Пасіча можна було побачити перед штрафним. Бланко ж починав просування з позиції лівого захисника.

…«Панатінаїкос» став частіше відсиджуватись на власній третині, забувши про тиск на задню лінію «жовто-чорних». Це одразу позначилось на якості просувань «Дніпра-1». Підопічні Кучера поступово перехопили контроль над ходом гри і почали створювати топ-моменти»
(Football24.ua, 01.08.23).

Перед перервою «Дніпро-1» мав кілька непоганих можливостей відзначитися, ще один гол Довбика був відмінений через офсайд. На початку другого тайму після знову таки кількох небезпечних атак українська команда нарешті вийшла вперед зусиллями Едуарда Сарапія. Проте інтрига протрималася недовго.

Відразу після того, як Кучер провів потрійну заміну, аби додати швидкості своїм підопічним, «Панатінаїкос» зрівняв рахунок. А ще через кілька хвилин Володимир Танчик у досить сумнівній ситуації був вилучений з поля… 

Як підсумок – нічия 2:2. Для виїзної битви вона виглядає достойним підсумком, ось тільки не дає права дніпрянам продовжувати грати в Лізі чемпіонів.

«Можу сказати, що це протистояння ми програли у першому таймі першого матчу, тому що другий тайм першої зустрічі і сьогоднішній матч показали, що ми здатні на більше, і ми можемо грати з такими командами, як «Панатінаїкос». Сьогодні мені сподобалося, як грали хлопці» (Scdnipro1.com.ua, 01.08.23), – з такою оцінкою Олександра Кучера важко не погодитися.

Автор «Футбольного клубу» Олег Морозов зі свого боку вважає, що у «Дніпра-1» є підстави сподіватися на успішну здачу найближчих єврокубкових іспитів:

«Після відверто слабкої гри в умовно домашній зустрічі команда Кучера показала, що має козирі, які можуть допомогти їй бути конкурентоспроможною в на тлі певної когорти європейських суперників. А на що здатні дніпряни без Довбика, який намилився в Іспанію, ми побачимо дуже скоро. А саме тоді, коли в третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи срібний призер УПЛ зійдеться із празькою «Славією» (Footclub.com.ua, 02.08.23).

Журналіст Ігор Цвик, між іншим, закликає дніпрян підійти до чергового іспиту з тим самим настроєм, який колектив показав у Греції. Мовляв, за такої умови задача виходу в наступне коло не виглядатиме надскладною.

«Славія» – доволі міцна команда з українцями Тарасом Качарабою і Максимом Таловеровим, але нічого особливого там немає. Найдорожчий гравець – чеський атакувальний півзахисник Онджей Лінгр, котрий коштує 4 мільйони євро. Там є ще кілька гравців збірної Чехії, однак, якщо підійти до цього матчу так само, як до вчорашнього, то «Дніпро-1» цілком може пройти далі» (Sportanalytic.com, 02.08.23).

І ось такі примхи долі: згідно з результатами жеребкування, яке відбулося 7 серпня у Ньоні, переможець пари «Славія» – «Дніпро-1» у раунді плей-офф Ліги Європи (24 і 31 серпня) зустрінеться з луганською «Зорею» – третьою командою УПЛ за підсумками минулого чемпіонату.

Підопічні Ненада Лалатовича розпочали сезон із двох поразок – від «Руху» (1:2) та «Кривбаса» (1:3), проте на континентальні серпневі бої, беззаперечно, вони вийдуть із подвійною мотивацією. Навіть попри те, що луганцям забезпечена єврокубкова осінь – в Лізі Європи у разі успіху, в Лізі конференцій у разі невдачі.

Щодо підопічних Кучера, то вони гарантують собі участь у груповому турнірі (щонайменше Ліги конференцій), лише за умови перемоги над «Славією». У разі ж, якщо сильнішими виявляться чехи, право на подальші єврокубкові пригоди доведеться виборювати в раунді плей-офф третього за рангом турніру. В такому випадку дніпрян очікує побачення з найкращим представником пари «Лех» (Польща) – «Спартак» (Словаччина).

ДИНАМО. ДВОМА СКЛАДАМИ

Паралельно із «Дніпром-1» 10 і 17 серпня здаватиме свій екзамен і «Динамо». У 3-му раунді кваліфікації Ліги конференцій киянам доведеться схрестити шпаги з «Арісом». Знову таки, грецьким. Перша гра пройде в Салоніках, друга – у Бухаресті, на «Джулешті», арені місцевого «Рапіда».

Як зауважив головний тренер «Динамо» Мірча Луческу, проводити умовно домашні єврокубкові поєдинки в румунській столиці – його ініціатива:

«По-перше, торік було дуже тяжко з Польщею, дистанції були дуже великими. По-друге, я роблю ставку на вболівальників «Рапіда», які є любителями футболу, і вони не проґавлять можливості бути присутніми на нашому матчі. У Кракові в нас взагалі не було вболівальників.

Ми дуже довго грали без глядачів… взагалі. Треба спробувати зіграти із підтримкою. У Бухаресті українців ще більше. На стадіоні створюється дуже приємна та сприятлива атмосфера для футболу. Та і я теж повертаюся додому»
(Dynamomania.com, 02.08.23), – аргументував Луческу, додавши, що у разі виходу до групового етапу Ліги конференцій, кияни із логістичних міркувань продовжать грати на «Джулешті».
 
До речі, аби дістатися основної сітки євротурніру, динамівцям слідом за «Арісом» доведеться прибрати зі свого шляху і переможця пари «Бешикташ» – «Нефтчі». Це стало відомо після проведеного 7 серпня жеребкування раунду плей-офф. У разі виходу до наступної стадії «Динамо» проведе перший матч у Румунії (24 серпня), а другий (31-го) – у Туреччині чи Азербайджані.

На тлі наближення єврокубкових матчів радує, що «біло-сині» вкотилися в сезон достатньо впевнено – перша сходинка і найбільша кількість забитих м’ячів говорять самі за себе. Причому лідерство вони захопили не тільки в УПЛ, але і в юнацькій першості.

Команда U19 взагалі не помітила суперників у двох стартових турах – 3:0 і 7:0. Фахівці серед інших відзначають нападників Матвія Пономаренка та Владислава Герича, які в цих матчах забили по три м’ячі, а також голкіпера В’ячеслава Суркіса, який обидві гри відстояв «на нуль».

Між тим, надійна гра захисту – те, чого наразі бракує першій динамівській обоймі.

«Динамо» – мій головний фаворит чемпіонату. Проте якщо воно
хоче бути успішним в цьому сезоні, то дуже серйозно потрібно думати про посилення центру оборони»
(Dynamomania.com, 31.07.23), – висловлює свою думку відомий коментатор Віктор Вацко.

Над цим розмірковує і Луческу – на складнощах у задній ланці наставник акцентував увагу ще після стартової гри з «Минаєм» (4:1):

«Наша головна проблема – це позиція центрального захисника. У нас є багато молодих футболістів цього амплуа, але для такої позиції насамперед потрібний досвід. А його у наших молодих гравців якраз немає. Можливо, цю проблему вирішимо до кінця трансферного вікна» (Dynamo.kiev.ua, 30.07.23).

Водночас румунський фахівець хвалить своїх підопічних за їх ставлення до роботи та згуртованість.

«Я хотів би подякувати хлопцям, які в непростий період зібралися докупи і створили дуже сприятливий клімат усередині колективу. Я дуже задоволений цим» (Dynamo.kiev.ua, 30.07.23).

У столичному дербі з «Оболонню» 4 серпня «Динамо» не виглядало бездоганним у захисті, зате на чужій половині поля показало себе із найкращого боку, знову відвантаживши супернику чотири голи – 4:2.

Мабуть, через те, що завдяки VAR був відмінений гол номінальних господарів, а у їхні ворота призначено два пенальті, деякі представники «Оболоні» залишились незадоволені арбітражем. Проте екс-рефері ФІФА Мирослав Ступар упевнений, що подібні претензії не мають під собою підґрунтя:

«Було справжнє дербі, коли ніхто із суперників не хотів поступатися. Вистачало ігрових епізодів, коли арбітру та його помічникам важко було прийняти правильне рішення. Але я не побачив у їхніх діях упередженості… У керівництва ФК «Оболонь» мають бути претензії до своєї команди за нереалізовані гольові моменти та Віталія Грушу, який примудрився протягом чотирьох хвилин заробити два попередження та залишив «пивоварів» у меншості» (Sport.ua, 05.08.23).

У цьому сенсі цілком адекватним виглядає коментар голкіпера «Оболоні» Назарія Федорівського, який був розлючений через поразку, але визнав перевагу більш досвідченого і класного опонента.

«Ви бачили, як ми налаштувалися на цю зустріч. Зрозуміло, що динамівці нас переграли за рахунок майстерності, насамперед Андрія Ярмоленка, Віталія Буяльського та Миколи Шапаренка. Ми отримуємо досвід. У нас в роздягальні зараз хороша атмосфера. Ми трохи злимося, але на самих себе – багато голів пропустили. Результат нас не задовольняє, але ми намагатимемося покращити свою гру як в обороні, так і в атаці» (Sportarena.com, 05.08.23).

Як зазначав Луческу, вже після першого тайму «Динамо» могло вести в рахунку 5:0 чи навіть більше. В атакувальній фазі «біло-сині» виглядали вельми солідно, і біля воріт «пивоварів» дійсно було створено цілу купу моментів.

«Ярмоленко не є головною зіркою цієї команди, але є важливою частиною. У нього, можливо, вже немає якостей, щоб вирішувати все самостійно, але точно є клас допомагати команді. Буяльський увімкнув плеймекера, тому що і без нього є кому забивати, Шапаренко додає цікавих рішень, розвантажений Сидорчук знаходить партнерів між лініями.

Що й казати про Ваната. Він є чи не першим нападником «Динамо», який з часів Брауна Ідейє дивиться на ворота. Хоча сам він нагадує більше Ісмаеля Бангура через таке ж нахабство і непередбачуваність у діях. «Динамо» дуже яскраво та якісно грає в атаці»
(Fanday.net, 05.08.23), – написав у своєму телеграм-каналі коментатор Ігор Бойко.

Уже в четвер на киян чекатиме непросте випробування в Салоніках, і хочеться сподіватися, що до нього вони підійдуть зосередженими і вмотивованими.

Хто в Греції гратиме з особливими відчуттями та неабияким натхненням – так це Андрій Ярмоленко. Ще б пак, востаннє вінгер захищав динамівські кольори в єврокубках ще у 2017-му! А пересвідчитись у тому, наскільки сильно скучили за ним столичні вболівальники, Андрій мав змогу у неділю, 6 серпня, коли на стадіоні «Динамо» відбулася відкрита автограф-сесія клубної легенди.

«Незважаючи на спекотну погоду, поспілкуватися із футболістом прийшло близько 1000 уболівальників різного віку, статі, професій та роду діяльності, і черга до конференц-залу простягалася аж на вулицю. І це не дивно, адже через пандемію COVID та війну, через які глядачі не можуть бути присутніми на матчах, усі скучили за подіями за участі наших футболістів, особливо, Андрія Ярмоленка, який кілька років виступав за кордоном.

Але присутні були винагородженні сповна, адже Андрій приділив усім увагу, привітно спілкувався роздавав автографи та фотографувався на пам’ять – йому зустріч із динамівськими уболівальниками теж принесла радість та задоволення. Дехто просив записати відео-звернення до військових, які захищають нашу країну на передовій, і динамівець залюбки це робив»
(Fcdynamo.com, 06.08.2023).

До слова, у матчі проти «Оболоні» Ярмоленко відзначився дублем, закривши першу і відкривши другу сотню голів у чемпіонаті України. Чому б у четвер 33-річному вінгеру не підкорити інше досягнення і не забити 20-й гол за «Динамо» у єврокубках? Від ювілея Андрія відділяє лише один влучний удар.

ШАХТАР. ПОВЕРНЕННЯ ЧИГІ

Минулого тижня і «Шахтар» надав привід згадати його легенд. У неділю гірники офіційно провели з великого футболу голкіпера Андрія П’ятова, який відіграв 482 матчі за донецький клуб. Під час товариського матчу проти «Тоттенгема» (1:5) 39-річного ветерана було замінено, а партнери влаштували йому символічний почесний коридор. Надалі П’ятов буде опікуватися підготовкою воротарів «Шахтаря».

Тим часом достатньо несподівано до лав «помаранчево-чорних» повернувся 36-річний центрбек Дмитро Чигринський, який зробив собі ім’я саме в донецькому клубі, проте не грав за нього вже майже півтора десятиліття. Причина, через яку «Шахтар» покликав Чигринського, лежить на поверхні. Основний захисник команди Валерій Бондар зламав ключицю й вилетів приблизно на два місяці, а його колега по амплуа Ярослав Ракицький продовжує відбувати 4-матчеву дискваліфікацію.

За словами Чигринського, йому зателефонував директор «Шахтаря» з футболу і колишній партнер Даріо Срна. «Я особливо не думав – це не було запрошення, насправді, розмова була на 20 секунд. Запитання таке: «Ну що, Чигі, ти готовий?» Я відповів: «Готовий. Коли виїжджати?» (Shakhtar.com, 05.08.23).

Чи дійсно в змозі допомогти чемпіону оборонець, який вже збирався вирушити до Індії або Індонезії, згодом стане зрозуміло. Щодо  самого Чигринського, то він горить бажанням проявити себе у рідному клубі якнайкраще: 

«Для мене, як би то не пролунало в моєму віці, це є велика можливість, велика мотивація та обов’язок приносити користь «Шахтарю». Загалом не хотілося би багато часу відводити на емоції, а хочеться одразу взятися до роботи й рухатися вперед. Я дивлюся тільки в майбутнє, і мотивації в мене – хоч відбавляй» (Shakhtar.com, 05.08.23).

Жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів, до якого потрапив «Шахтар», відбудеться лише 31 серпня, а матчі першого туру заплановані на 19/20 вересня. Тобто у гірників є ще п’ять з половиню тижнів, аби підготуватися до євростарту. І це добре, адже поки команда Патріка ван Леувена виглядає важкувато.

Справа не в тому, що потужний «Тоттенгем» мов на тренуванні розібрав захист гірників – навіть на внутрішній арені у них виникають серйозні проблеми.

У стартовому турі донеччани здолали «Металіст 1925», але зробили це не дуже переконливо. Мінімально поступившись – 1:2, харківський клуб мав нагоди, аби врятувати гру.

«Матч з «Металістом 1925» показав, що «Шахтар» буде іншим у порівнянні з минулим сезоном. Ван Леувен хоче грати у більш вертикальному стилі. Мене не залишало враження, що команда поки що не дуже сприймає та розуміє цей футбол.

Раніше багато років гірники стилістично грали інакше. Тих таки Бондаренка та Криськіва в академії вчили контролювати м'яч. Вони, на мою думку, у першому матчі загубилися і не мали можливості показати свої козирні ігрові якості»
(Fanday.net, 31.07.23), – висловлює тривогу Віктор Вацко.

«Щодо «Шахтаря», то тут виникло чимало запитань. Без Степаненка та Судакова (апендицит!) команда зіграла у якийсь суперфланговий футбол, можна сказати, поступившись центром поля далеко не найсильнішому супернику. «Металіст 1925» мав чимало моментів, і все могло закінчитися для гірників набагато гірше» (Dynamo.kiev.ua, 01.08.23), – ділиться схожими думками багаторічний главред журналу «Футбол» Артем Франков.

Те, що проблема носить системний характер, показав і матч другого кола, коли «Шахтар» втратив очки у грі з «Вересом» (1:1), який влітку ледве втримався в елітному дивізіоні.

Більше того, єдиний м’яч, забитий «помаранчево-чорними», викликав серйозну дискусію. Арбітр Олександр Шандор призначивши штрафний у бік рівненської команди, начебто показав на свисток і тим самим дав зрозуміти, що удар можна буде завдати лише за його командою. Тим не менш, Микола Матвієнко пробив, не дочекавшись відповідного сигналу і змусивши дезорієнтованого голкіпера діставати м’яч із сітки власних воріт. Гол попри протести господарів було зараховано.

І хоча автор влучного удару запевняє, що рефері, вказуючи на свисток, лише спитав, чи буде «Шахтар» «пробивати по свистку», багато хто вважає «Верес» несправедливо постраждалою стороною.

Такої думки, наприклад, дотримується Мирослав Ступар, на переконання якого, суддя своїми діями дезорієнтував рівнян.

«Арбітр Олександр Шандор припустився методичної помилки, коли, призначивши штрафний, почав жестом сигналізувати, що пробиватиметься він по свистку. Арбітр не повинен це робити, обмежившись лише контролем відстані до стінки. Цим він ввів «Верес» в оману.

Також здивувала позиція Шандора, коли Матвієнко виконував результативний удар: перед гравцями, що вишикувалися в стінці, спиною до воріт. Як за таких обставин стежити за тим, що відбувається у карному майданчику?» (Sport.ua, 02.08.23).

«Навіть якщо абстрагуватися від того, що жести Шандора в напрямку свистка збили гравців «Вереса» з пантелику, можна говорити про те, що своїм розташуванням на полі суддя перекривав поле огляду голкіперові «Вереса» та кільком гравцям. А це неприпустимо.

І якщо за формальними ознаками гол забитий без порушення правил, це той яскравий приклад, коли суддя створив ситуацію, в якій одна з команд була апріорі в невигідному становищі. А це вже порушення спортивного принципу»
(Ua-football.com, 03.08.23), – робить свої висновки оглядач Ігор Семйон.

Зрештою обґрунтованість претензій «Вереса» підтвердив і  Комітет арбітрів УАФ:

«На практиці, коли арбітр втручається в динаміку виконання штрафного удару (позначаючи спреєм місце виконання штрафного), доцільним є не поновлювати гру, а зробити це за свистком» (Uaf.ua, 04.08.23).

Утім, рівненці все одно залишились задоволені, адже вони відібрали очко у чемпіона. А ось останньому доведеться за тиждень у зустрічі з міцною «Олександрією» доводити випадковість цієї невдачі. До речі, окрім згадуваних «Динамо» і «Олександрії», 100% очок у двох стартових турах набрав і таким чином також випередив гірників львівський «Рух». Підопічні Віталія Пономарьова, які в минулому сезоні билися за виживання, здобули вже дві вольові звитяги, провівши напрочуд потужні другі тайми.

І схоже, це далеко не останній сюрприз, який готує нам поточний розіграш УПЛ.

ХАРЛАН. НЕ ПРИЗУПИНИТИ, А ВІДМІНИТИ

Отже, осінній кількісний склад українських представників у турнірах УЄФА визначиться наприкінці серпня, натомість вже зараз відомо, що в період з 2023 по 2027 рік у Європейському футбольному союзі працюватимуть 10 українців. Відповідна інформація надійшла 2-го числа, коли у Ньоні були представлені нові склади адміністративних органів. Дев’ятеро працюватимуть у різноманітних комітетах, окрім того, зберіг за собою статус почесного члена УЄФА Григорій Суркіс, який із 2004 по 2019 рік був членом Виконкому організації, а з 2013 по 2019 рік до того ж обіймав посаду її віце-президента.

Григорія Михайловича вже встиг привітати Комітет молоді та спорту Верховної Ради України, секретарем якого наразі і є функціонер.
«Вітаємо нашого колегу, секретаря Комітету, народного депутата України Григорія Суркіса!» (Ua.tribuna.com, 03.08.23), – йдеться у повідомленні в офіційному телеграм-каналі Комітету молоді та спорту ВР України.

І власне, саме Суркіс став одним із співавторів проекту Постанови Верховної Ради, яку Комітет молодьспорту запропонував Парламенту прийняти за основу та в цілому, з урахуванням пропозицій Комітету.

Мова йде про звернення до парламентів та урядів демократичних країн, Міжнародного олімпійського комітету (МОК), міжнародних спортивних федерацій – із закликом засудити незаконну дискваліфікацію Міжнародною федерацією фехтування (FIE) української шаблістки Ольги Харлан.

Нагадаємо, наша відома спортсменка на чемпіонаті світу в Мілані відмовилась тиснути руку представниці РФ, за що була дискваліфікована і знята зі змагань. І хоча пізніше, в тому числі завдяки активній позиції Комітету молоді та спорту ВР, організаторів ЧМ таки змусили допустити Ольгу до командного турніру, дискваліфікація з неї не була знята, а лише призупинена.
 
«У проекті Звернення, зокрема наголошується на тому, що Верховна Рада України повністю підтримує гідний вчинок олімпійської чемпіонки Ольги Харлан і рішуче засуджує ганебне рішення Міжнародної федерації фехтування про дискваліфікацію української спортсменки та закликає Міжнародну федерацію фехтування:

– повністю скасувати дискваліфікацію Ольги Харлан та офіційно принести їй вибачення;

– притягнути до відповідальності всіх осіб, причетних до ухвалення рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан;

– пожиттєво дискваліфікувати російську спортсменку Анну Смірнову за провокативний вчинок, що суперечить олімпійському духу.

Під час обговорення члени Комітету наголосили на тому, що оскільки рішення Міжнародної федерації фехтування не скасовує дискваліфікацію Ольги Харлан, а лише призупиняє своє рішення та підтверджує його правильність, тобто і далі вважає її винною, це залишає можливість для повторення подібних провокацій як у фехтуванні, так і інших видах спорту, в правилах яких передбачені обов’язкові рукостискання чи поклон. Тому вкрай важливим є заклик до міжнародних спортивних федерацій внести зміни до правил спортивних змагань, скасувавши обов’язковість рукостискання чи поклону у змаганнях, в яких беруть участь і українські, і російські чи білоруські спортсмени»
(Rada.gov.ua, 03.08.23).

Є надія, що найближчим часом Верховна Рада візьме за основу запропоновану Постанову, вкотре продемонструвавши згуртованість українського суспільства і зробивши ще один надважливий крок на шляху до нашої спільної і такої жаданої Перемоги. 

pressing.net.ua