Моніторинг

Аналітика

Огляд ЗМІ. Новинки з-під ялинки

Закономірна та заслужена путівка на світову першість збірної України з футзалу... Непростий єврокубковий жереб «Шахтаря»... Нові голоси в актив Андрія Шевченка як кандидата на посаду президента УАФ... І без того яскраву палітру футбольного тижня збагатило рішення суду ЄС по Суперлізі, яке знову пожвавило розмови довкола цього сумнівного проекту.

Орест ЛЕЛЕКА, «ПРЕСИНГ»

2023-12-25 16:55

УКРАЇНСЬКИЙ ФУТ-ЗАЛП

На паркеті «Атлас Арени» польського міста Лодзь українська національна команда з футзалу тріумфально завершила відбірний турнір до чемпіонату світу 2024 року. Наші хлопці впевнено перемогли господарів із рахунком 5:3, обійшовши Польщу в підсумковій турнірній таблиці.

Реванш вийшов переконливим. Уболівальники отримали всі відповіді на запитання щодо прикрої поразки від поляків у першому побаченні цих суперників, коли Україна, маючи по ходу гри перевагу – 2:0, примудрилася поступитися й віддати головному, як виявилося, конкуренту, стратегічну турнірну ініціативу. Синьо-жовті довели, що розгромні перемоги над бельгійцями (10:2 і 8:2) та сербами (6:1) були невипадковими. Власне, вже після першого тайму поєдинку в Польщі гості значною мірою вирішили долю путівки на мундіаль.

«Олександр Косенко [Головний тренер українців. – Авт.] підготував суперникам несподіванку – зі стартових хвилин активним в атаках був голкіпер збірної України, – читаємо на ресурсі Football24.ua (20.12.23).Саме Юрій Савенко організував наші дві перші спроби відкрити рахунок. На 5-й хвилині він же заробив перспективний штрафний, попутно посадивши гравця збірної Польщі на жовту картку. Господарі взагалі не цуралися фолів. Дуже швидко набрали три. Останній з них став фатальним. Чернявський виконав, Абакшин добив у сітку – Україна відкрила рахунок».

На відпочинок команди йшли за рахунку 0:4. Заміна воротаря в поляків суттєво на перебіг подій на майданчику не вплинула. Спробу «камбеку» (два відіграні голи) українці перекреслили вдалою контратакою, на вістрі якої опинився Семенченко: прийнявши пас від Савенка – без сумніву, одного з героїв матчу, поцілив поміж ніг голкіперу, фактично знявши всі питання про переможця.

«Хочу подякувати хлопцям за те, що вони проявили самовіддачу, характер, майстерність, – зазначив О.Косенко в коментарі для офіційного сайту УАФ. – Хочу подякувати всім-всім, хто причетний до цієї перемоги. Ми їдемо на чемпіонат світу, це дуже важливо і для футзалу, і для країни. Ми відчуваємо підтримку всієї країни. А те, що було 4:0, а потім 5:3, – це гра, і ми розуміли, що поляки до останнього битимуться за цю путівку. Ми усвідомлювали, що це не кінець, і це не ми винні в тому, що рахунок змінився, – це поляки доклали максимуму зусиль, щоб хоч якось спробувати вирівняти гру, відігратися. Ще раз дякую хлопцям, що вони вистояли, забили п’ятий гол. Вони дійсно заслужили цей вихід на чемпіонат світу» (Uaf.ua, 21.12.23).

Фінальний турнір ЧС відбудеться в Узбекистані з 14 вересня по 6 жовтня 2024 року. Крім України, прямі путівки від Старого Світу здобули також збірні Португалії, Казахстану, Франції та Іспанії. Фінляндія, Хорватія, Нідерланди та Польща зіграють у стикових матчах.

Успіх збірної позитивно позначився й на перспективах вітчизняних клубів. Україна здійнялася на п’яте місце рейтингу європейських національних збірних із футзалу, що дозволить у наступному сезоні делегувати два колективи в Лігу чемпіонів.

ВАКАНСІЯ ДЛЯ ФАВОРИТА

Головна ж футбольна дружина нашої держави живе очікуванням матчів плей-офф кваліфікації Євро-2024. Першим суперником навесні наступного року, нагадаємо, стане команда Боснії-Герцеговини, зустріч із нею відбудеться 21 березня в місті Зениця.

Тема стикових матчів стала однією з головних у розлогому інтерв’ю головного тренера української збірної Сергія Реброва одному з інстаграм-каналів. Наставник, зокрема, зазначив, що разом із штабом ретельно вибудовує підготовку до гри, що зимова пауза дозволяє до найменших нюансів розібрати дії опонента. Одна з тонкощів – психологічна готовність.

«Що це таке взагалі фаворит? – перепитує журналіста Ребров. – Ось ми грали з Італією, яка була фаворитом, але на останній хвилині повинні були пробивати пенальті та перемагати. «Фаворит» – накладає на тебе більше відповідальності. Зараз усі вважають, що ми – фаворити, але, як на мене, це нічого не означає. Ми повинні дуже уважно ретельно готуватися до гри та виходити на цей матч. Упевнений, що вміємо грати у футбол, ми це показували. Зараз дуже важливо не думати, що ти фаворит, а сконцентровано готуватися до зустрічі» (Ua.tribuna.com, 18.12.23).

Вочевидь, Ребров уже має в уяві кістяк команди на зустріч із боснійцями. Втім, зважаючи на насиченість зимового календаря клубів, у яких виступають українські легіонери, на певні кадрові питання щодо тих виконавців, які виступають удома, оголошувати стартовий склад зарано. Тому «по персоналіях» від наставника пролунало досить стисло.

Зокрема, він порадив гравцям іспанської «Жирони» Циганкову та Довбику не залишати команду впродовж зимового трансферного вікна (а пропозицій від топ-клубів лідери сенсаційного каталонського колективу мають удосталь!).

«Від «Жирони» ніхто такого не очікував. Клуб упевнено виглядає, вони на першому місці по грі у Ла Лізі. Я сподіваюся, що Віктор і Артем прогресуватимуть далі. Довкола них багато чуток. Важливо, щоб вони закінчили сезон у «Жироні», а вже потім думали про інші клуби», – ретранслює думку Реброва сайт 1927.kiev.ua (18.12.23).

Також головний тренер збірної сказав, що розраховує на воротаря мадридського «Реала» Андрія Луніна: «Для голкіперів дуже важлива ігрова практика. Коли ми не викликали Андрія до збірної, він взагалі не мав практики. А зараз бачимо, що грає дуже впевнено та допомагає «Реалу». З такою грою він дуже важливий гравець і для нашої команди» (Xsport.ua, 18.12.23).

Висловився Сергій Станіславович і з приводу жеребу донецьких гірників, наших останніх наразі повпредів у європейських клубних турнірах: «Якщо «Шахтар» підійде в гарній формі до протистояння з «Марселем», він має дуже хороші шанси» (Ua.tribuna.com, 18.12.23).

ЧАС ЗГАДАТИ «МАРСЕЛЬЄЗУ»

Так, жеребкування першого раунду плей-оф Ліги Європи визначило в суперники «Шахтареві» один із найавторитетніших французьких клубів – «Марсель». Перший матч відбудеться 15 лютого 2024 року, зустріч-відповідь – 22 лютого.

«Складний опонент, хороша команда, великий клуб, – прокоментував жереб наставник донеччан Маріно Пушич. – На цьому рівні взагалі немає легких суперників. У Лізі Європи всі команди спроможні виступати в Лізі чемпіонів. Задоволений результатом жеребкування, буде дуже цікаво» (Shakhtar.com, 18.12.23).

«Не найкращий варіант, але й не найгірший, – проаналізував результат жеребкування колишній голкіпер донецького клубу Юрій Вірт. – «Марсель» зараз на ходу, але якщо «Шахтар» збереже своїх лідерів, якісно проведе підготовчий період, продуктивно попрацює на трансферному ринку, то має всі шанси пройти французький клуб» (Sport.ua, 18.12.23).

На думку Вірта, керманич французів, італієць Гаттузо, зумів стабілізувати склад, передав підопічним ту непоступливість, якою відзначався сам, коли виходив на поле. Є в «Марселя» кілька яскравих лідерів, зокрема, нападник Обамеянг почав більш вимогливо відноситися до себе й знову багато забиває. Пригадав пан Юрій і побачення з марсельцями у чвертьфіналі Кубку УЄФА-2008/09. Тоді помаранчево-чорні двічі перемогли (2:0 і 2:1), вийшли до півфіналу, а врешті-решт – стали переможцями турніру.

А ось тренер і експерт Олег Федорчук більше схиляється до песимізму в оцінках лютневих перспектив «Шахтаря».

«Марсель» – яскравий представник атлетичного футболу (що для нинішнього «Шахтаря» не зовсім підходить), із перспективною молоддю у складі, – поділився фахівець спробою прогнозу для сайту Bookmaker-ratings.com.ua (19.12.23). Крім того, наш суперник представляє європейський топ-чемпіонат. Вважаю, що донеччанам із жеребом все ж таки не пощастило. Великі проблеми можуть виникнути у «Шахтаря», якщо підуть ключові виконавці. Я не виключаю, що серед таких буде Георгій Судаков. Це помітно послабить команду».

Федорчук віддає гірникам 40% шансів на успіх у протистоянні. На боці «Шахтаря» – молодечий запал колективу, пристойна гра середньої лінії та непоганий голкіпер.

«Також плюс у тому, що наставник Маріно Пушич матиме більше часу для вивчення команди й, відповідно, підготовки до цих матчів. Після зимової перерви ми й зрозуміємо, що то за тренер», – резюмує його український колега (Bookmaker-ratings.com.ua, 19.12.23).

По гарячих слідах жеребкування деякі наші ЗМІ виокремили сильні сторони та вади «Марселя». Загальний висновок – «Шахтарю» буде непросто в протистоянні з клубом, що рветься в Лігу чемпіонів наступного скликання.

На груповому етапі Ліги Європи французи в своєму квартеті посіли другу позицію слідом за англійським «Брайтоном». У складі колективу з Лазурового Берега чимало відомих гравців. Окрім Обамеянга, це і 29-річний іспанський голкіпер Пау Лопес, і захисник збірної Франції Клаусс, його колеги по обороні аргентинець Балерді, конголезець Мбемба та бразилець Лоді, хавбеки Верету (Франція), Кондогбія (ЦАР) та Унахі (Марокко), форварди Сарр (Сенегал) і Корреа (Аргентина).

ШЕВЧЕНКО ШУКАЄ КОМАНДУ?

«Якщо він керуватиме нашим футболом, вважаю, це буде гарно для всіх. Це та людина, з якою можна спілкуватися та знайти спільну мову. Якщо його оберуть президентом УАФ, я бажаю лише успіхів. Це дуже відповідальна посада. Зі свого боку буду підтримуватиму Миколайовича і зроблю все, щоб допомогти».

Це ще одна цитата зі згаданого вище інтерв’ю Сергія Реброва, де він висловлюється на адресу багаторічного товариша по київському «Динамо» і збірній України Андрія Шевченка. Останній наразі залишається єдиним кандидатом на керівну посаду, за його висування проголосували близько двох десятків із 27 колективних членів УАФ. На звітному тижні до них приєдналася також Прем’єр-ліга України.

«Вважаю нинішній вибір цілком нормальним, враховуючи авторитет Шевченка і те, що він може підібрати якісну команду, і під його ім’я, під його слово, гарантії можуть прийти серйозні, тямущі менеджери, які принесуть користь українському футболу», – вважає експерт Олександр Сопко, що його проінтерв’ював кореспондент порталу «ФутБум» (Footboom1.com, 20.12.23).

«Потрібна правильно підібрана команда, а також чітке розуміння поставлених завдань, від чого ви хочете відштовхуватися – від дитячого футболу, реформи проведення різних чемпіонатів, створення незалежного телебачення тощо, – заглибився О.Сопко в тему. – Якщо Шевченко зуміє зібрати навколо себе нових людей, які, до того ж, будуть професіоналами у своїй справі, тоді можна буде послухати його програму і розуміти, що це принесе...

Коли він зі збірною досягав тих чи інших результатів, усі ним захоплювалися: «Ну ось, нарешті, у нас з’явився тренер». І самі футболісти повірили в те, що можна не тільки, що називається, в окопах сидіти, а й самим грати у футбол, отримуючи від цього задоволення. Певну ментальну революцію він у команді провів» (Footboom1.com, 20.12.23).

Вельми цікава й думка щодо кандидатури на посаду голови УАФ президента клубу УПЛ житомирського «Полісся» Геннадія Буткевича.

«Ми багато років з Андрієм у близьких, хороших стосунках, – зізнався функціонер у бесіді з репортером сайту Ukrfootball.ua (19.12.23).Я знаю, що це за людина, що за особистість. У збірній України він був головним тренером, і це також керівна робота – ти підбираєш колектив, розподіляєш обов’язки, працюєш спільно заради результату. Зараз масштаб його досвіду, зацікавлень і амбіцій зріс. Це нормально.

Для нас, для держави та футболу, це чудово, що є така легендарна особистість і вона підтримує в усьому Україну. Андрій Шевченко може відкрити будь-які двері в світовому футболі. Не будучи президентом УАФ, він уже багато зробив для підтримки України. Тому я бажаю йому всього найкращого, не сумніваюся, що він добре обдумав, що запланував зробити, а всі клуби, всі обласні федерації, всі футбольні організації йому допоможуть».

ОСКАРЖЕННЮ – ПІДЛЯГАЄ

Тема створення європейської футбольної Суперліги, що нею ми завершуємо наш різдвяний огляд, на перший погляд, напряму не стосується українського футболу. Втім, із вердиктом судової інстанції Євросоюзу, так чи інакше, доведеться рахуватися будь-кому з футбольних суб’єктів.

«Суд Європейського Союзу виніс рішення на користь Суперліги», – рішення організації, розміщене на її офіційному Тwitter, розповсюдили Footboom1.com і більшість профільних сайтів (21.12.23).

Правники вважають: у ФІФА та УЄФА немає нормативної бази, яка забезпечувала б їхню прозорість, об'єктивність, відсутність дискримінації та співмірність. Аналогічним чином, правила, що надають ФІФА та УЄФА виключний контроль над комерційною експлуатацією прав, пов'язаних із цими змаганнями, можуть обмежити конкуренцію з огляду на їхню важливість для засобів масової інформації, споживачів і телеглядачів у Європейському союзі.

Суд зазначає, що організація міжклубних футбольних змагань і використання прав на ЗМІ, безумовно, є економічною діяльністю. Тому вони повинні відповідати правилам конкуренції та поважати свободу пересування, навіть незважаючи на те, що економічна діяльність у спорті має деякі характерні особливості, як-от існування асоціацій із певними регулюючими та контролюючими повноваженнями та правом накладати санкції.

Нагадаємо, у травні 2021 року Суперліга звинуватила УЄФА та ФІФА у порушенні закону про конкуренцію. У квітні того ж року 12 європейських клубів оголосили про створення Суперліги. До неї увійшли англійські «Арсенал», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Тоттенхем», «Челсі», іспанські «Атлетико», «Барселона» та «Реал», а також італійські «Інтер», «Мілан» і «Ювентус».

Згодом дев’ять клубів відмовилися від участі у проекті, зацікавленість у якому зберігають «Барселона» та «Реал». На тлі нового рішення заспівувачі Суперліги оперативно опублікували формат змагань, залучившись підтримкою деяких президентів клубів із топ-когорти. Як із нагальною проблемою сперечатимуться УЄФА та ФІФА, ще доведеться почути. Першою твердою реакцією головуючих футбольних інституцій було таке.

«УЄФА ухвалює до відома рішення, винесене сьогодні судом Європейського союзу у справі про Суперлігу, – оприлюднив позицію офіційний сайт Європейської футбольної спілки. – Це рішення не означає схвалення чи визнання так званої «суперліги». Воно швидше підкреслює наявний раніше недолік у системі попередньої авторизації УЄФА, технічний аспект, який вже був визнаний та усунений у червні 2022 року.

УЄФА впевнений у надійності своїх нових правил, зокрема у тому, що вони відповідають усім відповідним європейським законам та нормам.

УЄФА, як і раніше, рішуче відстоює європейську футбольну піраміду, гарантуючи, що вона й надалі служитиме широким інтересам суспільства.

Ми продовжимо формувати європейську спортивну модель спільно з національними асоціаціями, лігами, клубами, уболівальниками, гравцями, тренерами, інститутами ЄС, урядами та партнерами.

Ми віримо, що заснована на солідарності європейська футбольна піраміда, яку вболівальники та всі зацікавлені сторони проголосили своєю незамінною моделлю, буде захищена від загрози виходу з неї європейськими та національними законами» (Footclub.com.ua, Pressing.net.ua, Tribuna.com та інші, 60+ джерел).

Не забарилося з реакцією й найвище футбольне відомство. ФІФА в соціальних мережах опублікувала відповідну заяву.

«ФІФА взяла до відома рішення, винесене сьогодні Судом Європейського Союзу щодо Європейської Суперліги. Тепер ФІФА проаналізує рішення спільно з УЄФА, іншими конфедераціями та асоціаціями-членами, перш ніж давати подальші коментарі.

Згідно зі своїм статутом, ФІФА твердо вірить у специфічний характер спорту, включаючи пірамідну структуру, яка ґрунтується на спортивних заслугах, і принципи конкурентного балансу та фінансової солідарності.

Своєю довгою та успішною історією футбол завдячує вищезазначеним принципам, які ФІФА, конфедерації та асоціації-члени продовжуватимуть просувати в майбутньому в інтересах усіх футбольних уболівальників у всьому світі», – повідомлено, зокрема, в інформації (Isport.ua, Footclub.com.ua, Pressing.net.ua та інші, 60+ джерел).

Як би там було, дискусію навколо Суперліги поновлено – спроби розколоти футбольне середовище не дають декому спокійно спати. Втім, фронт протидії цій ініціативі не звужується та шукає підкріплення. Так, проти виступили професійні ліги Франції, Німеччини та Англії, італійська федерація футболу, Асоціація європейських клубів і деякі клуби-гранди, навіть ті, що асоціювалися із запровадженням Суперліги.

Дехто не проти того, щоби попіаритися на гучному новинному тренді. При всій протилежності заперечень Суперліги збоку відставного чиновника країни-агресорки Вячеслава Колоскова та керівництва львівських «Карпат», їхня присутність у цьому обговоренні може сприйматися хіба що як саркастичне непорозуміння.

Інша справа – реакція профільних інституцій. Навіть на тлі всієї суперечливості проблеми, вагомим додатком до декларацій професійних ліг є заяви державних установ. Міністерство у справах культури, ЗМІ та спорту Великої Британії різко негативно поставилося до створення Суперліги.

«Ми беремо до уваги рішення Європейського суду щодо Європейської Суперліги. Спроба створити окремі змагання стала визначальним моментом в англійському футболі та була повсюдно засуджена фанатами, клубами та урядом. Тоді ми вжили рішучих заходів, ініціювавши перевірку футбольного управління під керівництвом уболівальників, яка закликала до створення нового незалежного регулятора англійського футболу.

Незабаром ми розглянемо законодавство, яке зробить це реальністю і заборонить клубам приєднуватися до будь-яких подібних самостійних змагань у майбутньому», – передало заяву міністерства видання The Telegraph (Footboom1.com, 21.12.23).

Із законодавчими ініціативами, що унеможливлювали б футбольну Суперлігу, виступили джерела в урядах Італії та Франції. Втім, конкретики в цьому питанні поки недостатньо. Є вердикт суду. Ймовірно, буде оскарження – аби все-таки розвернути ситуацію у суворій відповідності й на користь чинних засад європейської футбольної піраміди, що пройшла випробування часом, укріплюючи улюблену гру в статусі найпопулярнішої та найдоступнішої. Принаймні ані в ФІФА, ані в УЄФА не помітно панічних настроїв, пов’язаних із вироком Феміди щодо авантюрного проекту.

pressing.net.ua