Моніторинг

Аналітика

Дітям – футбол, дядям – бюджетні замовлення

Футбольні поля, це не лише місце де можна пограти у м’яч, а ще й непоганий спосіб зробити бюджетні кошти власними. Про те хто і як заробляє на будівництві футбольних полів зі штучним покриттям на Рівненщині – далі.

Ліна ЗАХАРОВА

2019-09-17 19:21

На Поліссі у 2017 році усі поля будувала «Фіалка»

За 2017-2019 роки, за даними «Прозорро» на Рівненщині укладено близько 40 договорів, які стосуються реконструкції чи будівництва міні-футбольних (футбольних) полів із штучним покриттям. На це витратили понад 40 мільйонів гривень. Ці кошти віддавали підрядникам, переважно, без тендерів. Проекти, в рамках окремої бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України», реалізовували фірми, які пов’язують між собою.



2017 рік: мільйони гривень віддали «Фіалці»

Тож позаторік футбольні поля зводили на території Миляцької та Висоцької сільрад Дубровицького району, на Рокитнівщині, у Демидівці та у Володимирецькому районі. Усі поля – а це 5 договорів – зводила ПВКФ «Фіалка». Сума, яку райони віддали фірмі, становить 6 296 316,80 грн.

 

2018 рік: у «Фіалки» з’явилися конкуренти – дві фірми родичів? 

Торік на Рівненщині у районах уклали 18 нових договорів на загальну суму 27,88 мільйонів. Деякі райадміністрації самі шукали підрядників. Наприклад, Здолбунівське ДЮСШ дало понад 1,3 млн. фірмі «Альфарембуд» на поле по вул.Яворницького, 28 а.


Джерело — Здолбунівська правда.

Однак вже 12 грудня 2018 року суму договору зменшили на 637 433,35 грн. А 22 грудня 2018 року Департамент будівництва РОДА ще додав на цей же об’єкт цьому ж підряднику 1,421 млн. Разом вийшло понад 2 мільйони, а початкова сума проекту зросла майже на 60%/


Джерело  Здолбунівська правда. 

Ми запитали директора Департаменту будівництва та архітектури Рівненської облдержадміністрації Ярослава Мазярчука:

 Там одне поле. Вони в тому році почали, замовником була Здолбунівська райадміністрація. Об’єкт не доробили, у них не було грошей. Половину робіт вони виконали, за власні кошти. А коли вже не вистачало грошей, то його передали нам на департамент. Ми його почали будувати в рамках програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України». Нам дали кошти з Києва, тобто частку держави, а ми вже знайшли підрядника і його завершили. Через те там довелося два договори укладати. Але там все в межах 1,5 млн, до тендерна сума. Фірму не міняли.

Зауважимо, департамент архітектури та будівництва РОДА торік окремо уклав 14 договорів на загальну суму 22,33 млн., а саме: з ТзОВ «БК «Случ» (4 договори на 8,89 млн.), ТзОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг» (4 договори на 5,795 млн.), 3 договори на суму 4,179 з ТзОВ «Кортакоз», 2 договори з ПВКФ «Фіалка» на суму 2,759 млн.



Лише для будівництва полів в Дубно, Зорі та Клесові департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА шукав  підрядника через конкурентні відкриті торги, все решта – прямі договори, тобто без тендерів. Крім того, схоже, що на поле в Здолбунові шляхом заміни замовника могли уникнути проведення відкритих торгів, адже, за нашими підрахунками, загальна вартість будівництва більше 1,5 млн. (1,421+0,689 грн. )



Договір з ПВКФ «Фіалка» щодо будівництва міні-поля на території ЗОШ №7 в м. Дубно розірвано в травні 2019 року і укладено новий договір на суму 1,439 млн. Трішки не дотягнули до порогу в 1,5 млн., коли обов’язковий був би тендер



Активісти ГІ «За чесний тендер», нагадують, що нещодавно Антимонопольний комітет України довів змову між фірмами «Фіалка» і «Укрбудреммонтаж інжиніринг» по двом тендерам. А фірму «Случ», свого часу, теж засновував власник «Фіалки» Юрій Фалко. Це підтверджують документи, які ми наводимо нижче.


Документ надали активісти ГІ «За чесний тендер»

Директором ПВКФ «Фіалка» є Юрій Фалко, ми поспілкувалися з ним щодо будівництва полів та використаних для цього матеріалів штучного покриття:

 У 2017 році ми будували поля на Рівненщини. Потім – не ми. На нас виходили в основному райони, місцеві спортивні школи. Це все робилось не через область,  повідомив Юрій Фалко.

– А з вами на пряму укладали угоди з замовником чи вас обирали через тендери? 
– Як де. Є об’єкти де через тендер обирали підрядника. Є такі де були просто угоди. Якщо це треба замінити покриття на старому майданчику, то це мала сума, дотендерна. Якщо треба провести світло, краща огорожа треба – тоді росте вартість, і вже все через тендер проводять.

– Покриття де замовляли? Через Федерацію футболу домовлялись чи самі шукали?
– 
У Федерації точно нічого не замовляли. По-різному вибирали покриття. Ну, в основному замовляли з-за кордону: Туреччина, Німеччина, Італія, Польща. Все залежало від проєктно-кошторисної документації. Є різні види покриття. Якщо проєктом передбачено прямий ворс, то це один виробник. Якщо є проєкт, де треба менше гумової крихти, то інше покриття використовується, дорожче. Про довговічність рано говорити, побачимо. Якщо німецька трава стелиться, кучерява, то для неї менше крихти й піску використовується. Якщо це пряма трава, 5-6 см ворс, то туди треба більше гумової крихти. Все залежить від проєкту.

– Але всі проєкти вартували до 1,5 млн гривень?
– 
Так.

– Люди задоволені полями цими?
– 
 Звичайно, усі поля експлуатують. Я сам інколи граю у футбол на таких полях. Замовники часто до мене звертаються.

– За чим звертаються?
– 
Замовляють послугу чистки цієї трави. Для цього треба спеціальна машина. Вона у нас є. 

– Вашим конкурентом у 2017 році була фірма «Случ». Ви маєте якесь відношення до цієї фірми, чи її керівників?
– 
Ні, не маю.

– А з іншими фірмами?
– 
Ні.

Конкуренти «Фіалки» – зовсім не конкуренти?

За даними журналістських розслідувань Юрій Фалко тісно пов'язаний з власником ТзОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг» Вадимом Саком, адже він є братом дружини Юрія Фалко.


Торік одне з мініфутбольних полів на Поліссі відкривали із Мариною Порошенко, дружиною експрезидент України. Фото – прес-служби Рівненської ОДА.

Директор «інжиніринга» Вадим Сак неохоче говорив із журналістами. Телефоном він повідомив нам, що не пам’ятає які саме поля робила його фірма.

На запитання про те, де замовляли покриття Вадим Сак не відповів, мотивуюче це тим, що такими питаннями займається бухгалтерія. Контактів бухгалтерів фірми, чи інших відповідальних осіб, Вадим Сак не надав.

Ще одна фірма зі списку – ТзОВ «БК «Случ». Офіційно товариство зареєстроване в Житомирській області, хоча часто «ходить» по тендерні кошти на Рівненщину. Мабуть, неспроста, адже саме Юрій Фалко разом з Андрєєвою Людмилою Анатоліївною заснували цю фірму. Власником зараз є інша особа –  Бондарець Сергій Дмитрович.



Матеріально-технічну базу БК «Случ» орендує за адресою: Рівне, провулок Шпанівський, 55. За вказаною адресою знаходяться і об’єкти сім’ї Фалко, землю під якими вони хочуть викупити в Рівненській міській раді.

Розпитати представників фірми «Случ» про будівництво футбольних полів – не вдалось. Телефони, які вказані у відкритих реєстрах  або не відповідають, або слухавку знімають працівники «які на фірмі вже не працюють».

Чому саме цим фірмам віддали найбільше коштів на будівництво міні-футбольних полів зі штучним покриттям пояснив директор департаменту Рівненської ОДА Ярослава Мазярчука:

 Фірми дуже просто обираються – хто вміє будувати ці поля, той робить. Є ще один момент  район мав надати гарантійного листа, що 50% суми на будівництво виділять з місцевого бюджету. Тоді ми склали список і зі столиці дали свою частку грошей. Постановою Кабміну ми керувалися, коли усі ці частки грошей віддавали підрядникам. Вартість одного проекту – в межах 1,5 млн гривень, дотендерна сума. Так показувала кошторисна вартість, що тендер можна не проводити. Коли цю програму починали реалізовувати, то ті міні-поля могли робити тільки кияни. Більше ніхто не вмів. Потім наші дві фірми «перехватили» їхню технологію і почали наші робити.

– Дві фірми – це які саме?
– Я не пам’ятаю, як вони звуться. Треба дивитися їхні назви.

– А там складна технологія будівництва?
– Треба вирити невеличкий котлован, засипають його піском, щебенем а потім зробити спеціальну суміш на яку укладується саме покриття. В середину засипається мєлка фракція крошки, щоб покриття не підривалось. Воно огороджується. Ми завжди йшли за спеціальною сіткою у Епіцентр, зеленою. Вона не ржавіє. Але практика показує, що ця сітка не витримує м’ячів. Інколи ставлять іншу сітку, це вже по замовленню місцевих, як вони хочуть. Але по ціні вибирають таку сітку, щоб в межах кошторисної документації було. Є навіть випадки коли дешевшу сітку знаходять. Сума самого проекту не міняється.

– Вони якісно роблять, люди задоволені цими полями?
 То ж грають там у футбол діти. Там нема нічого складного, щоб ті поля зробити. Для цього треба мати спеціальні машини. Для ковра того і крошки. Роблять якісно.

– Освітлення є?
 Немає, проектами не передбачене освітлення.

– А на чиєму балансі ці поля будуть? Хто за ними доглядатиме?
 Доглядати там не складно. Нічого хитрого там немає. Ми будуємо і на баланс передаємо школам.

– Школам?
– Районним управлінням освіти, якщо точно.

– А де підрядник замовляє покриття для поля, є якісь конкретні побажання щодо якості чи певної марки?
– Ні нема нічого такого. Матеріали, за нашими даними, вітчизняного виробництва.

2019 рік: поля у «бідних районах» існують лише на папері?

Цього року коштів на реалізацію бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» держава не передбачала. Зате на Рівненщині залишилось кілька полів, які недобудували торік та позаторік. Обласний департамент з питань будівництва уклав 6 договорів з підрядниками, аби завершити розпочаті раніше проекти. Наприклад, у Здолбунові та Дубні будівництво почали торік, але на добудову полів гроші передбачили з бюджету на 2019 рік.

Чому довелось докидати грошей на об’єкти, пояснив Ярослав Мазярчук:

– Штучні футбольні поля у районах можна було б завершити ще до 1 вересня, якби райони надали свою частку грошей. Не закінчені роботи ще у смт Рафалівка, Більська воля – Володимирецький район, Колки, Дубровицький район, Борове у Зарічному, Кухча, Здолбунів, вул. Яворницького, Межирричі, Переброди, Дубровиця, Шпанів, Городок, Зоря, Клесів. Залужжя, Радивилів. Село Крупець Радивилівський район. Це всі на цей рік. Нам з Києва дали гроші ще в тому році. А цього року цієї програми не було.

У Рівному теж грають у футболах, але без ФФУ?

Відомо, що цього року управління освіти Рівного уклало угоди з ТзОВ «Буд Сквер» (41894833), фірма Романа Зінькова, сина екс-директора КП «Управління майновим комплексом» Рівнеради, для будівництва полів в ЗОШ № 25 та НВК «Гармонія». Ще одне футбольне поле, на Тиннівській у Рівному, будує ФОП Макаров Федір Юрійович.

Начальник управління освіти міської ради Василь Харковець нині у відпустці, тож про будівництво полів ми говорили з його заступницею Катериною Сичик: 

–  Ті поля, які ви мені називаєте, міні футбольні поля зі штучним покриттям, будувалися за кошти Громадського бюджету. А через це доступ до них мають усі мешканці мікрорайону. Про програму від Мінрегіону мені нічого не відомо.

Інформацію про те, що поля будували за кошти громадського бюджету підтвердив підрядник – директор ТзОВ «Буд Сквер» Роман Зіньков: 

 Так, моя фірма будувала поля у цих навчальних закладах. Ми штучну траву використовували. Із Федерацією футболу не співпрацювали. Чесно кажучи ми самі замовляли покриття. У Польщі купували. Знаю, що поля у гарному стані, їх експлуатують.

Темою будівництва полів в Україні цікавилися впливові розслідувачі зі столиці. Що з того вийшло?

Торік у травні команда журналіста Дениса Бігуса розповідала, що покриття під штучні міні-футбольні поля виробляє та продає фірма, наближена до Андрія Павелка – президента Федерації футболу України, екс-депутата від БПП «Солідарність». Павелко, який на той момент очолював бюджетний комітет Верховної Ради України.

З’ясувалось, що Громадська спілка Павелка, створила фірму «ФФУ Продакшн». Остання виготовляла штучне покриття, а для його реалізації бюджетникам та/або їх підрядникам створено фірму ТОВ «Спорт технологія».

Пізніше з’явилося кримінальне провадження, яке вказало на цікаву річ:

– на офіційному веб-сайті Мінрегіону розміщено проект будівництва футбольних полів із штучним покриттям, у якому прямо зазначалася рекомендація використовувати штучне гумове покриття вітчизняного виробництва ТОВ «ФФУ Продакшн», яке на третину дорожче, ніж аналогічне покриття іноземних виробників.

Зокрема, за даними вказаного Проекту використовується штучне покриття типу «Politan Liga Grass CP 238».


Скрін з сайту prom.ua. Ціни на штучне покриття закордонного виробництва.

Ми намагалися з’ясувати чи використовували цю «пораду» при будівництві футбольних полів на Рівненщині. Запитали у чиновників про те, де такі поля будували та як обирали підрядників. Але відповіді знайшли у самій Федерації футболу.

А що кажуть у Федерації футболу України?

Нам вдалось знайти підтвердження інформації, що її публікує команда Бігуса, у самій Федерації футболу України.

Наше джерело у місцевому осередку федерації підтвердило, що фірмам, які будували поля на Рівненщині по державній програмі, ставили єдину умову – покриття для поля замовляти через Федерацію. Йдеться про вищезгадане штучне покриття типу «Politan Liga Grass CP 238». Тобто вітчизняного виробника, що, по суті, нам підтвердили у департаменті з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА.

Якість цього покриття, за даними джерела, гірша, аніж у закордонних виробників. А ціна вища. Для прикладу, магазини по Україні пропонують покриття закордонного виробництва за цінами, які стартують і середньому від 320 гривень за квадратний метр. Ціна вітчизняного виробника, за даними джерела, вдвічі дорожча.

Джерело у ФФУ також пролило світло на іншу проблему – малі розміри поля. Тобто поля, якими можуть користуватися усі, повинні бути 60 на 40 метрів, а не 20 на 40, аби там грали не лише діти,а й дорослі. До того ж за роки існування програми, її ініціатори не розробили програму догляду, без якої поля «зношуються» вдвічі швидше.

В ідеалі вартість проекту, з освітленням, якісним покриттям та елементарною технікою для догляду за полем, стартуватиме від 1,8 млн гривень. А це свідчить про те, що шукати виконавців доведеться через тендер, а не віддавати гроші фірмі, яка подобається тому чи іншому чиновнику.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», що реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за сприяння фонду NED».
Фото з ТРК «Рівне 1», прес-служби Рівненської ОДА, prom.ua, ФФУ. 

 

radiotrek.rv.ua