Моніторинг

Аналітика

Огляд ЗМІ. Очки рахують восени

Виступ двох наших повпредів у групових єврокубкових турнірах визначив інформаційний фон звітного тижня. На жаль, українських уболівальників спіткало жорстке розчарування від гри «Шахтаря», а ось «Зоря» спромоглася на позитивну сенсацію.

Орест ЛЕЛЕКА, «ПРЕСИНГ»

2023-09-25 10:10

«ШАХТАР»: ПЕРЕБУДОВА НА ХОДУ

Іще напередодні старту гірників у Лізі чемпіонів дехто з оглядачів бив на сполох, висловлюючи сумніви щодо спроможності команди Патріка ван Лувена гідно протистояти португальському «Порту» в першому турі змагань. Зокрема, своїми думками з цього приводу поділився з читачами сайту «Трибуна» Дмитро Ватрас. На його думку, чергова перебудова гри, пов’язана із заміною головного тренера, не додає оптимізму «помаранчево-чорних».

«Швидше навпаки – простежується цілий ряд факторів, через які віра в успіх принаймні на старті групового етапу здається надто обнадійливою», – вважає автор (Ua.tribuna.com, 19.09.23).

Він констатує: гравці команди ніяк не звикнуть до більш «вертикального» футболу, що його намагається прищепити колективові нідерландський наставник. Іще один тривожний фактор – не надто переконлива фізична готовність гравців «Шахтаря», котрі «просідають» навіть у матчах внутрішнього чемпіонату.

«Команда регулярно віддавала ініціативу супернику після виходу з роздягальні – навіть тоді, коли сама повинна була проявляти активність. Найпроблемнішими були спроби зіграти на втримання, це провокувало гостроту у безпосередній близькості до воріт. «Шахтар» не те що не хоче закривати гру – він зазвичай не може це зробити. Ні через контроль, ні через оборонну роботу. Одна з причин – втома за такої інтенсивності. Звідси – ті ж червоні картки, бо за вказівками треба бути агресивними, але гравці часто не встигають за темпом», – читаємо в статті Д.Ватраса (Ua.tribuna.com, 19.09.23).

Травматизм і кадрові втрати лише додають невтішних барв загальній картині, яка й віддзеркалилася в результаті зустрічі з «Порту» (1:3). Критика, спричинена поразкою, була очікуваною, але її загальний тон виявився настільки різким, що склалося враження: немовби чемпіон України, який останнім із українських клубів стартував на континентальній арені, несе відповідальність за весь наш єврокубковий загін, включно з тими командами, що вже вибули з розіграшу.

«Якщо вірити інсайдерам, Йовичевича звільняли через те, що найвище керівництво не пробачило приниження від «Фейєнорда» в ЛЄ (7:1), – робить екскурс у недалеке минуле Тарас Котів (Football24.ua, 19.09.23).Так ось, тоді трапилися майже така ж статистика пропущених ударів – і навіть з меншим xG суперника і більшим своїм показником очікуваних голів. Просто сьогодні 6 сейвів зробив Різник, а тоді в роттердамців залітало геть усе. Прогрес наразі лише в меншому рахунку, але суперник так само, як тоді навесні, контролював гру практично від і до».

«Ще до матчу за «Шахтар» було дуже лячно, і здавалось, що серйозний провал дуже ймовірний – настільки було багато проблем у гірників, –підтримує колегу Олександр Сажко (Ua.tribuna.com, 19.09.23).Але, можливо, саме це питання і треба задавати: чому «Шахтар» підійшов до цієї Ліги чемпіонів майже в такому ж розібраному стані, як до попередньої, коли команду збирали в останній момент з того, що погано лежало?.. Змінили хаотичного тренера на системного, підписали тільки влітку 7 (!) легіонерів, а по суті ця команда поки що, можливо, навіть гірша за минулорічну – як мінімум точно до неї дуже близька за поточним станом».

Ван Леувен відверто здивував стартовим складом, у якому не знайшлося місця декому із загартованих виконавців, але з’явилися навіть абсолютні дебютанти. Аналітики дійшли висновків, що подібні експерименти на найвищому клубному рівні – крок вимушений, не від хорошого життя. Й цілком логічний підсумок протистояння – настільки ж плачевний, як і перспективи «Шахтаря» в нинішній лігочемпіонській кампанії.

«Шахтер» едва ли сможет в нынешнем сезоне, как год назад, до конца сохранить интригу в борьбе за путевку в плей-офф Лиги чемпионов, – виносить вердикт Terrikon.com (20.09.23).«Порту» наглядно продемонстрировал разницу, которая существует между донецкой командой и теми, кто реально претендует на попадание в 1/8 финала. Увы, итог неутешителен. Более актуальным становится вопрос, сможет ли «Шахтер» конкурировать с «Антверпеном» за третье место в группе?»

«М’язове пошкодження в Лемкіна змусило ван Леувена проводити перебудову ледь не всього захисту прямо під час гри. Дебютант Міроші в підсумку став центральним захисником, що в двох випадках ледь не коштувало команді четвертого пропущеного м’яча. Що ж до атаки, то все замикалось на Зубкові, і хоча той кілька разів дуже цікаво пробивав у площину, проте Кошта більше пропускати голів не мав наміру», – резюме анонімного автора порталу Sport.ua (20.09.23) прозоро натякає на те, що ван Леувен не має глибини складу для підсилення командних дій, далеких від ідеалу впродовж поточного сезону.

Утім, і до самого наставника в журналістів – купа претензій: не лише по складу, а й по тактиці, по мотивації тощо.

«Про ван Леувена. Поки що я не бачу, чим він принципово кращий за Йовичевича. Напевно, ще зарано. Але іноді здається, що «запальничка»-хорват більше відповідав нинішній суворій порі в «Шахтарі», ніж авторитарний голландець із кам’яним обличчям», – пише Ігор Юрич (Ua-football.com, 20.09.23).

«Нинішній головний тренер «гірників» у плані емоцій, драйву, харизми поступається своєму попереднику, – відзначає в унісон Валерій Василенко (Sport.ua, 20.09.23).Причому поступається не лише емоційною складовою. Йовичевич при всій його безладності знаходив у собі сили і сміливість визнавати свої помилки і брати провину на себе. Ван Леувен подібними якостями похвалитися поки що не може».

«Цьому складу треба ще багато прогресувати, щоб грати в Лізі чемпіонів. Але за підсумком першого матчу здалося, що ван Леувен також був частиною проблеми та свою частину роботи провалив – як по загальній готовності команди до матчу, так і по конкретних рішеннях, – заглиблюється в тему О.Сажко (Ua.tribuna.com, 19.09.23).З ван Леувеном дійсно треба запастись терпінням – йому потрібна дистанція. Так, немає нічого страшного, щоб програти «Порту», але все ж таки б хотілось, щоб хоча б рішення тренера були зрозумілими. І, здається, друге після драйву Йовичевича, чого не вистачило «Шахтарю», це логічних рішень тренера на конкретний матч».

Звісно, несправедливим було б обійтися без спроб віднайти бодай мінімум позитиву щодо нинішньої глави історії гірників. Оглядачі відзначають атакуючі зусилля Зубкова, дії на останньому рубежі Різника та потенціал тих виконавців, що поки залишаються в резерві чи заліковують пошкодження: Матвієнка, Бондаря, Траоре, Шведа, Петряка та Чигринського.

Та й ван Леувен, власне, здатен, на думку преси, покращити ситуацію.
 
«Важкий удар для тренера, але хочеться вірити, що нідерландець та його тренерський штаб справляться з випробуванням, – підбадьорює тренера Сергій Ситник (Footboom1.com, 19.09.23).Скупому на емоції Леувену десь важко знаходити відклик у підопічних після відкритої людини-оркестра Йовичевича. Леувен інший і хочеться, щоб він залишався собою, а не підлаштовувався під обставини, не йшов на поводу у підопічних, у яких раніше щось виходило...»

«ЗОРЯ»: ПОЗИТИВ – ЯК АВАНС

Колишній клуб голландця – луганська «Зоря» – стартував у основній сітці Ліги конференцій із нічиєї, здобутої в протистоянні з фаворитом свого квартету, бельгійським «Гентом».

«Гент» наразі є лідером бельгійського чемпіонату. Команда демонструє активний, агресивний, швидкий футбол, до якого ми були готові. Можна вважати, що результат позитивний для нас, – констатував після гри наставник «Зорі» Валерій Кривенцов (Sport.ua, 22.09.23).Хлопці активно працювали в обороні, що не дало супернику багато грати біля наших воріт. Було достатньо хороших моментів для реалізації, але сьогодні матч був досить хиткий – могли програти, а могли й перемогти».

Поєдинок у польському Любліні деякі журналісти охарактеризували як «гру до першого забитого». Втім, пропустивши на 67-й хвилині від гостей, номінальні господарі знайшли в собі сили швидко відігратися й відстояти позитивний для себе мирний підсумок.

«Після прикрої невдачі команда Кривенцова не розвалились і одразу побігла вперед, чого аж ніяк не очікували побачити футболісти суперників. Завершилось це для них дуже погано – Кирюханцев на правому фланзі штрафного зробив простріл, а Герреро на другому темпі нарешті влучив у той дальній кут, – інформує Football.ua (22.09.23).Суттєвого перевороту в плані зміни ігрового малюнка цей момент не спричинив, і гості так само чинили тиск на наші володіння. Але Турбаєвський просто сумлінно виконував власні обов’язки, рятуючи команду в критичний момент. Цього подекуди не вистачало іншим нашим єврокубковим бійцям».

Роль голкіпера «Зорі» виявилася вирішальною, проте, й партнери характер проявили, завоювавши цінний бал для єврокубкової скарбнички України.

«Нельзя не отметить самоотверженную игру луганской команды и реакцию голкипера. Общими усилиями «Заря» сумела добиться результата», – констатує Terrikon.com (22.09.23).

«Дещо сенсаційні 1:1 дали можливість заробити бали і «Зорі» в турнірну таблицю, й Україні в таблицю коефіцієнтів. І, звісно, Валерій Кривенцов заробив собі плюсик до тренерської репутації», – наголошує Сергій Рип'юк (Sport.ua, 21.09.23).

У луганському «старті» вийшло чимало єврокубкових дебютантів, а 20-річний Антон Боль, орендований у «Динамо», взагалі проводив першу гру за «чорно-білих». Тож певну розбалансованість було видно неозброєним оком. У діях футболістів «Зорі» ясно відчувалося хвилювання, проте до якоїсь паніки, непотрібної метушні справа не доходила. Навпаки, господарі намагалися виходити з оборони через короткий пас і, попри тиск з боку суперників, давали собі раду.

«1:1 – нічия, на яку, вважаю, «Зоря» цілком заслужила і яку, безумовно, можна назвати досягненням, враховуючи турбулентний стан луганчан, які за півроку змінили трьох тренерів, – віддає належне команді Євген Савчук (Footboom1.com, 21.09.23).Щодо останнього, яким наразі є Валерій Кривенцов, то він дав зрозуміти, що має реальний план побудови конкурентноздатної команди. Принаймні, другий тайм матчу проти «Гента» дає підстави на це сподіватися. Наразі головна задача – стабілізувати гру, адже, як показав матч у Любліні, фрагментами «Зоря» діяла як єдиний механізм, а фрагментами можна було спостерігати дисбаланс між лініями. Потрібен час, щоб максимально ліквідувати наслідки невдалого експерименту, пов’язаного з приходом до команди Лалатовича. Лише час покаже, чи варто чекати якогось дива від Кривенцова, враховуючи, що капітальним ремонтом доведеться займатися на ходу. Але в цьому є й позитивний момент, адже в такій ситуації «Зоря» залишається темною конячкою. Отже сюрпризи, приємні для українських уболівальників і, водночас, неприємні для конкурентів, цілком можливі».

Знов-таки можна припустити, що схвальні оцінки гри луганчан значною мірою спричинені сукупністю невдач решти українських клубів у нинішньому євросезоні, що це – певний аванс, який іще треба буде підтверджувати. Однак, сподіватися хочеться на краще, погоджуючись і такими, скажімо, висновками, які робить Ігор Цвик.

«Ось таку гру від української команди в єврокубках хочеться бачити. Котра не робить дитячих помилок в обороні, чий воротар тягне все, що може і навіть інколи не може. Коли тренер чітко знає, що йому робити, а коліна футболістів не трусяться ще до стартового свистка. Звісно, вчорашня нічия ще далеко не означає вихід із групи. Але тепер ми бодай побачили, що «Зоря» складе конкуренцію своїм опонентам і, можливо, зачепить ще кілька очок. І хто б міг подумати, що найбільше балів цього сезону в таблицю коефіцієнтів для України здобуватиме саме луганський клуб?» (Sportanalytic.com, 23.09.23).

УЄФА: ОСКАРЖЕННЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ

Цінність кожного залікового бала, завойованого українськими клубами, підтверджується становищем у таблиці коефіцієнтів УЄФА.

«Перший тур групового етапу єврокубків вийшов для України не надто радісним, – підраховує Sportarena.com (22.09.23).«Зоря» та «Шахтар» заробили на двох лише одну нічию, а Україна опустилася на 18-у позицію в рейтингу. Так, місце у ТОП-20 за підсумками сезону ми, швидше за все, збережемо, але нинішню позицію можемо не втримати».

Тим часом у ранжуванні ФІФА для національних збірних «синьо-жовті» закріпилися на 24-й позиції (серед представників Європи Україна – 13-а). Цьому сприяло очко, здобуте підопічними Сергія Реброва в зустрічі з англійцями. На жаль, поразка від Італії стала по тому не єдиною втратою – Українську асоціацію футболу покарав Дисциплінарний комітет УЄФА, інкримінувавши нашим уболівальникам расистську поведінку.

«УАФ повинна буде заплатити 20 тисяч євро штрафу, – повідомляє ресурс Footboom1.com (20.09.23).Крім того, буде закрито частину трибун під час наступного домашнього матчу національної команди під егідою УЄФА. Зазначається, що УАФ заздалегідь повинна буде повідомити УЄФА про те, які сектори будуть закриті. При цьому кількість закритих місць має становити щонайменше 5 тисяч. Також УАФ буде оштрафована на 5 тисяч євро за запуск феєрверків і на 8 тисяч євро за блокування громадських місць».

Проблемам, пов’язаним із фанатами, приділив багато уваги в своєму інтерв’ю словенській телекомпанії N1 президент Європейського футбольного союзу (УЄФА) Александер Чеферін. Він також зупинився на таких аспектах сучасного шкіряного м’яча, як ліміт зарплат і мультиклубні системи, досить скептично висловився щодо «феномену» Саудівської Аравії, проаналізував стрімке зростання популярності жіночого футболу, знову заперечив право на існування Суперліги.

Для нас найважливішим став той фрагмент спілкування Чеферіна з репортером, де очільник УЄФА окреслює умову, за якої на міжнародну арену можуть повернутися російські команди.

«Доки Росія буде виключена з європейських футбольних змагань? До кінця війни», – цитує чиновника Obozrevatel.com (18.09.23).

КЛУБИ: НЕФОРМАЛЬНИЙ ПІДХІД

Зайвим свідоцтвом того, що український футбол продовжує функціонувати попри воєнний стан і російську агресію, стала зустріч президентів клубів вітчизняної Прем’єр-ліги. Відколи подібний саміт відбувся востаннє, а це 12 років тому, кількість проблем, які потребують зацікавленого продуктивного обговорення, значно зросла.

«Зустріч відбулася в закритому заміському клубі під Києвом, пройшла у неформальному форматі та тривала майже 4 години, – повідомив Footboom1.com (20.09.23).На ній були представлені 9 клубів: «Динамо» (Ігор Суркіс), «Дніпро-1» (В’ячеслав Фрідман), «Зоря» (Євген Геллер), «Полісся» (Геннадій Буткевич), «Кривбас» (Костянтин Караманіц), «Чорноморець» (Володимир Генінсон), «Верес» (Іван Надєїн), «Колос» (Андрій Засуха) та ЛНЗ (Дмитро Кравченко)».

«Можна впевнено сказати, що тепер в українському футболі з’явився новий формат – зустріч власників клубів. Раніше клуби відправляли на збори УПЛ своїх менеджерів та людей, які не приймають ключові рішення, тепер все буде інакше, – вважає президент «Вереса» Іван Надєїн. – Хто, як не ми будемо рушійною силою? Люди, які вкладають у футбол свої гроші. Ми не хочемо вкладати гроші у непрозору і збиткову історію. Нам треба її зробити прибутковою і прозорою. Тоді точно буде результат» (Sport.ua, 23.09.23).

Основною темою стало суддівство. Власники і представники клубів ділилися ідеями, як покращити ситуацію.

«Ключовий акцент будемо робити на відкритості арбітрів, бо сьогодні цей процес максимально закритий, – поділився І.Надєїн в інтерв’ю «Українському футболу». – Хочемо зробити прозорий процес жеребкування при призначенні суддів, і коментарі арбітрів після матчів. Ми хочемо бачити, які оцінки ставлять суддям за матч. Далі вже клуби будуть готові робити якісь системи преміювання арбітрів, щоб стимулювати до більш якісної роботи, але будуть і системи санкцій. Також плануємо ввести детектор брехні для арбітрів» (Ukrfootball.ua, 22.09.23).

Питання телепулу домовлено опрацювати більш детально на наступній зустрічі у жовтні, коли склад учасників розшириться. Іще одна ідея – звернутись до УЄФА, щоб звідти передали українським клубам платежі солідарності, які мали отримати російські команди. А це близько 10 мільйонів євро.

Вочевидь, ті, хто вкладає гроші в клубний футбол, прагнуть мати більше важелів для керування процесом. Мова про це точиться давно. Й ось, можливо, наразі в цьому напрямку зроблений рішучий крок.

«Нам нужно больше представительства и влияния в комитетах УАФ, – наводить слова Івана Надєїна Fanday.net (22.09.23).Проблема в том, что в УАФ нет сейчас голоса от клубов. Мы это также обсуждали – чтобы голос клубов был услышан, не просто медийно, а и юридически. Сегодня в УАФ мы имеем один голос из 40, поэтому процент влияния очень низкий».

Стурбованість власників елітних клубів нашої країни можна зрозуміти. Війна поглибила економічні та соціальні труднощі, з якими футбольним меценатам доводилося стикатися раніше.

«На жаль, наш чемпіонат став слабкішим, і не в плані того, що всі команди стали більш чи менш одного рівня, а в тому сенсі, що немає яскравих іноземців», – із сумом констатував днями президент київського «Динамо» Ігор Суркіс (Sport.ua, 19.09.23).

До речі, за свідченнями учасників зустрічі президентів, Ігор Михайлович ділився на ній досвідом переорієнтування динамівської стратегії на власних виконавців, що має допомогти киянам із меншими втратами пережити непрості часи. Наявність у стартовому складі «біло-синіх» 11 українців – уже давно не дивина. При цьому колектив демонструє досить яскравий футбол, напевно, найпривабливіший у лізі, що довели останні перемоги «Динамо» – над «Ворсклою» (2:0) і ЛНЗ (4:2). Під орудою Мірчі Луческу тримають марку ветерани (зокрема, Андрій Ярмоленко – наразі найкращий снайпер УПЛ!), розкриваються вчорашні дублери та гравці, повернуті з оренди.

«Для Володимира Бражка це точно видатний матч, – за підсумками гри проти черкаського ЛНЗ оцінює Микола Решнюк дії гравця, котрий має замінити в тактичних побудовах колишнього капітана команди Сергія Сидорчука. – Центральний півзахисник тільки на старті сезону провів дебютний матч за першу команду «Динамо», а вже через два місяці відзначився дебютним голом у її складі. На третій хвилині зустрічі в Черкасах Бражко наважився на удар з великої відстані й не прогадав. Постріл видався точним і безпомилковим.

Загалом Володимир провів повний матч на полі, ще більше забетонувавши за собою статус ключового виконавця у цьому колективі Луческу»
(Ua.tribuna.com, 23.09.23).

«Динамо», котрого в такому його стані нам дуже не вистачатиме цієї осені в єврокубках, отримало змогу зосередитися на внутрішніх змаганнях, де набрало 12 очок у п’яти поєдинках.

pressing.net.ua