Турніри

ЧС-2022

Польща – Аргентина 0:2. ЧС-2022, група С. День Мессі та Левандовськи

Збірна Аргентини тиснула, здобула право на пенальті, але Мессі не зміг переграти Щенсни. Однак у другому таймі південноамериканці забили двічі, зуміли виграти у матчі та очолили групу.

2022-11-30 23:59

Незважаючи на незабитий пенальті Лео Мессі збірна Аргентини перемагає поляків та виходить до плей-офф з першого місця у групі. Однак і команда Польщі крокує до 1/8 фіналу, оскільки її не змогли випередити мексиканці.

Перед останнім туром групи С усі чотири команди мали шанси на плей-офф й у матчах між собою мали визначити перші дві команди квартету. Польщу проти Аргентини влаштовувала нічия, за будь-яких розкладів вона виводила б Левандовськи та компанію в 1/8. За певних розкладів «альбіселесте» теж влаштовував би мирний результат, але навряд чи Мессі та компанія хотіли залежати від підсумку матчу Мексики та Саудівської Аравії.

Аргентинці намагалися з перших хвилин взяли м'яч під контроль та одразу пішли вперед. Поляки ж у дебюті спокійно оборонялися та шукали можливість для контратаки. За перші десять хвилин Мессі встиг двічі пробити по воротах. Спочатку вистрілив з-за меж штрафного майданчика, але вийшло не надто сильно, і Щенсни м'яч спокійно забрав. Потім він вже зліва увірвався до воріт і пробив із ближчої відстані, але голкіпер поляків цього разу парирував на кутовий.

Незабаром Акунья отримав м'яч також ліворуч у штрафному майданчику, обіграв захисника і цілив у напрямку далекого верхнього кута, але вийшло вище. Хвилин через десять він знову наносив удар з тієї ж позиції, цього разу вийшло гарніше по висоті, але знову трохи неточно. Наприкінці ж півгодини ігрового часу «сухий лист» постарався оформити ді Марія, але його удар від кутового прапорця Щенсни в стрибку парирував.

Потім Альварес зліва вийшов віч-на-віч із воротарем і пробив, але голкіпер поляків врятував. Після атаки другим темпом форвард навісив на дальній кут воротарського майданчика, де Мессі головою пробив повз ворота, а потім отримав від Щенсни рукою в обличчя. Арбітр після перегляду ВАР вважав, що цього достатньо для призначення пенальті. Рішення було спірним, тож сейв воротаря після удару того ж Мессі з точки, напевне, був справедливим.

Аргентинці продовжували тиснути. Альварес ліворуч змістився в центр і пальнув з лінії карного майданчика, Щенсни відбив м'яч перед собою в де Пауля, але сам же потім упіймав футбольний снаряд. У результаті на перерву поляки завдяки своєму воротареві пішли з нулями на табло.

Але у першій же атаці після перерви аргентинці свого досягли. Моліна з ді Марією розіграли стінку на правому фланзі, і захисник прострілив трохи назад на Макаллістера, який пробив несильно, але дуже точно в дальній кут. Судді перевіряли гол щодо офсайду, але все було за правилами.

Поляки могли швидко відігратися. Вони заробили штрафний на правому фланзі, і після навісу Глік виграв боротьбу в повітрі, але пробив трохи повз штангу. Поляки взагалі постаралися додати, але тепер аргентинці вже небезпечно огризалися контратаками. Невдовзі Макаллістер міг оформити дубль. Мессі гарною діагоналлю знайшов зону зліва, куди увірвався Паредес і прострілив у центр, але удар його партнера Щенсни забрав намертво.

Та незабаром аргентинці все ж забили вдруге. Енцо Фернандес протягнув м'яч центром і зробив вертикальну передачу до штрафного майданчика на Альвареса, який потужно пробив у дальній верхній кут. Врятувати ворота Щенсни не судилося.

Майже відразу після прострілу ліворуч Мессі розстрілював ворота, але влучив у воротаря. За кілька хвилин лідер аргентинців вивів Альвареса на рандеву зі Щенсни, але удар форварда просвистів у сантиметрах від ближньої «дев'ятки». До того моменту будь-який пропущений м'яч опускав би поляків на третє місце в групі.

За п'ять хвилин до кінця Ківер зробив ліворуч жахливий пас назад, який легко перехопив Лаутаро Мартінес, вийшов віч-на-віч із Щенсни, але пробив трохи повз дальній кут. Поляки наприкінці просто відбивалися, боячись пропустити ще один гол, який міг би стати фатальним. У компенсований час Тальяфіко ліворуч вирвався на рандеву з Польщею, підняв м'яч над Щенсни, але Ківер зі стрічки головою його виніс.

Таким чином, збірна Аргентина посіла перше місце у квартеті С. І в матчі 1/8 фіналу 3 грудня їй доведеться зіграти з командою Австралії. Щодо поляків, то вони стали другим у квартеті. Вони свій матч 1/8 із Францією проведуть 4-го грудня.

ПОЛЬЩА – АРГЕНТИНА – 0:2 (0:0)
Голи: 
Макаллістер (46), Альварес (65).
Нереалізований пенальті: 
Мессі (39).
Польща:
 Щенсни, Берешинськи (Єнджейчик, 73), Ківер, Глік, Кеш, Крихов’як, Бєлік (Шиманськи, 62), Франковськи (Скурась, 46), Свідерськи (Каміньськи, 46), Зелінськи, Левандовськи.
Аргентина: Мартінес, Акунья (Тальяфіко, 59), Отаменді, Ромеро, Моліна, Фернандес (Песселья, 79), де Пауль, Макаллістер, Альварес (Мартінес, 79), Ді Марія (Паредес, 59), Мессі.
Попередження: Крихов’як (78) – Акунья (49).