Турніри

Чемпіонати

П'ять фактів про Мудрика, яких ви могли не знати

Офіційний сайт УЄФА знайомить широкий загал уболівальників із українським вінгером, який став головною трансферною сенсацією останніх років.

Богдан БУГА, Uefa.com

2023-01-17 15:07

Перехід до «Челсі» зробив 22-річного Михайла Мудрика найдорожчим українським футболістом в історії. Донецький «Шахтар» повідомив, що отримає за свого гравця 70 мільйонів євро як фіксовану трансферну виплату і ще 30 передбачені як бонуси.

Мудрик відомий своєю фантастичною швидкістю, видатним дриблінгом та здатністю самостійно вирішити результат матчу. UEFA.com розповідає про деякі менш відомі якості та сторони життя українського вінгера.

Земляк гравця «Реала»
Мудрик народився у Краснограді – невеликому місті Харківської області з населенням близько 20 тисяч жителів. Цікаво, що донедавна, мабуть, не він вважався головною футбольною зіркою рідного міста, а воротар збірної України та мадридського «Реалу» Андрій Лунін. Їхній шлях у футболі був схожим: обидва починали в місцевій ДЮСШ, займалися в академії харківського «Металіста», звідки перебралися до «Дніпра».

Але якщо вундеркінду Луніну вдалося піднятися на дорослий рівень у «Дніпрі», то Мудрик у 16-річному віці ще з'їздив на місячний перегляд до «Порту», якому з певних причин не підійшов, після чого вже осів у «Шахтарі». У жовтні минулого року сталася нетривіальна подія: двоє уродженців 20-тисячного Краснограда зіграли один проти одного на «Сантьяго Бернабеу» у Лізі чемпіонів.

Віра в Бога
З ранніх років Мудрик цікавився релігією. За його словами, вперше Біблію (адаптовану для дітей) прочитав у дев'ятирічному віці, причому ні батьки, ні хто інший йому це не нав'язували – то був його особистий та усвідомлений вибір. Зараз він називає віру в Бога надважливою частиною свого життя і активно демонструє її, в тому числі за допомогою татуювань.

Перша і найбільш помітна – Only Jesus (Тільки Ісус) на шиї, але є багато інших. «На вказівному пальці напис англійською «Спасибі Богу». Хрест на кисті теж є знаком моєї віри. Якщо скласти долоні, вийде слово FE – португальською мовою це «віра». На грудях напис: «Дорогий Господи, якщо я сьогодні втрачу надію, будь ласка, нагадай мені, що твої плани кращі за мої мрії», – розповідав Мудрик в інтерв'ю сайту «Шахтаря».

Не став чемпіоном світу серед молоді у 2019 році
У 2019 році 18-річний Мудрик уже вважався однією з головних висхідних зірок українського футболу, але тодішній тренер збірної U20 Олександр Петраков навіть не включив його в заявку на молодіжний чемпіонат світу в Польщі, за що отримав достатньо критики як перед стартом турніру, так і по його ходу. «Я розумію, звідки взявся ажіотаж довкола цього гравця. Але як головний тренер можу сказати, що він не є гравцем цієї команди. Він не підходить нам за стилем», – пояснював Петраков, який згодом довів свою правоту сенсаційним тріумфом на чемпіонаті.

За іронією долі, саме за Петракова Мудрик дебютував у національній збірній України – 1 червня 2022 року у стиковому матчі кваліфікації чемпіонату світу проти Шотландії (3:1). Наразі в активі Мудрика вісім матчів без забитих голів за синьо-жовтих. До речі, за віком він може зіграти на чемпіонаті Європи серед молоді, який з 21 червня по 8 липня приймуть Грузія та Румунія. Принаймні, тренер української «молодіжки» Руслан Ротань уже заявив, що дуже сподівається «відпросити» Мудрика у майбутнього наставника національної команди.

Італійський «футбольний батько»
У юному віці Мудрик прославився роликами у Youtube, в яких демонстрував фінти та техніку. Під час матчів же він, на думку багатьох, зловживав індивідуальними діями, уникав силової боротьби та чорнової роботи. Деякі «олдскульні» фахівці уїдливо називали його «фрістайлер, а не футболіст». Подумати тільки, ще якихось два роки тому Мудрик був запасним гравцем у чернігівській «Десні», але завдяки праці та дисципліні зробив неймовірний прорив. «Боженька поцілував його в тім'ячко, – говорив колишній тренер «Десни» Олександр Рябоконь. – Але ще він готовий тренуватися день і ніч. Не йшов з поля, доки не стемніє».

Розуміючи, що йому явно потрібно додати в атлетизмі, Мудрик почав працювати з персональним тренером, значно підвищивши загальну та швидкісну силу, а також наростивши м'язову масу. Вирішальний імпульс його кар'єрі, мабуть, дала безмежну довіра попереднього тренера «Шахтаря» Роберто Де Дзербі, якого Мудрик називає своїм «футбольним батьком». «Якщо не виведу Мудрика на топ-рівень, вважатиму це особистою поразкою», – наголошував свого часу Де Дзербі, при якому вінгер нарешті проявив свої найкращі якості, а потім продовжив прогресувати і за Ігора Йовичевича.

Не перший здобуток академії «Шахтаря»
«Шахтар» довго славився тим, що вміє знаходити, розкривати та успішно продавати молодих бразильців. Але в академії клубу завжди чудово працювали і з українськими талантами, яким, втім, через зрозумілі причини було важко пробитися до першої команди. Тим не менш, Мудрик стане далеко не першим українським футболістом, вихованим у «Шахтарі», який потім гучно заявив про себе в одному з топ-чемпіонатів. Одразу на думку спадає, звичайно ж, Олександр Зінченко, який з «Манчестер Сіті» чотири рази виграв англійську прем'єр-лігу і зіграв у фіналі Ліги чемпіонів-2021, а зараз феєрить із «Арсеналом».

Також на слуху Руслан Малиновський, який нещодавно вирушив підкорювати французький чемпіонат із марсельським «Олімпіком» після успішного періоду в «Аталанті». У 2009 році сенсацією став перехід за 25 мільйонів євро із «Шахтаря» до «Барселони» Дмитра Чигринського (починав у Львові, але як топ-гравець сформувався вже у донецькій академії). А якщо копнути глибше, можна згадати, що вихованцем гірників був і Сергій Ребров, який став суперзіркою у київському «Динамо», звідки перебрався до «Тоттенгема» за вражаючі для 2000 року 18 мільйонів. Зараз у «Шахтарі» чудово себе виявляє ціла низка інших вихованців – Микола Матвієнко, Анатолій Трубін, Георгій Судаков. Хто з них стане наступною трансферною бомбою?

uefa.com