Турніри

Євро-2008

Як українці в Сірадзе очі позичали

Лесь НЕПІДКУПНИЙ, «ПРЕССИНГ» Проґавивши на 89-й хвилині результативний удар Давида Сірадзе, збірна України звела до нічиєї матч проти Грузії і вкрай ускладнила завдання виходу до фінальної частини Євро-2008. Тим не менше, гадаю, зараз не час посипати голову попелом – зачекаємо хоча б до середи. А там може статися величезне диво, і ми переможемо чемпіонів світу (не такий вже й страшний чорт, як його малюють)…

2007-09-10 00:44

Напевно, чимало вболівальників, журналістів та фахівців надвечір в суботу пережили дежа-вю. Знов стадіон імені Бориса Пайчадзе. Знов ми ведемо. Знов останні хвилини. І знов – 1:1… А мені, чесно кажучи, в той момент, коли Деметрадзе разом з Сірадзе пошили в дурні всеньку українську команду згадалося зовсім інше: те, як впевнено та невимушено вигравали в Тіблісі Франція (3:0) та Італія (2:0). Команди, котрусь з яких ми маємо випередити в боротьбі за путівку до Австрії та Швейцарії…

Пробачте за прямоту, але таку слабку гру, яку продемонструвала в столиці Грузії команда Блохіна, одразу й не пригадаєш. Будемо відверті, збірна України нічим не переважала досить посереднього суперника, у складі которого виступає лише один гравець європейського рівня (у нас таких як мінімум вдвічі більше). Незважаючи на присутність мудрого Шевченка, тямовитих Назаренка та Ротаня, завзятого Вороніна (потім його змінив надто холоднокровний Калиниченко), комбінаційна гра українців зовсім не клеїлась.

І справа, на мою думку, не в незвичній схемі (команда діяла фактично з трьома номінальними захисниками), і не в поганій фізичній формі (навпаки – для більшості сезон в самому розпалі). Ні. Припускаю, що хлопці елементарно не налаштувалися на матч з грузинами, подумки вже міряючись силами з Італією і, відповідно, намагаючись зекономити ті самі сили для цього суперпоєдинку. Інакше я не можу пояснити неприпустиму кількість «обрізок», неуважність в обороні (коли б це за однин матч кільком нашим «стовпам» захисту між ногами м’яча прокидали?), купу нехарактерних грубих помилок в атаці.

За таких обставин, вважається, можна виграти і завдяки індивідуальній майстерності окремих гравців. Та, на жаль, жоден з українців не подужав ноші лідера. Марно старався Шевченко, якого, на мою думку, Блохін абсолютно правильно випустив з перших хвилин. У нашого капітана вистачає і досвіду, і майстерності, ось тільки сил та витривалості нині – як кіт наплакав. Наче на чужій вечірці почувався Воронін. Дещо розгубленим виглядав Ротань. Не реалізував свій потенціал Назаренко, вектор думок котрого почасти суперечив загальнокомандному. Хоча його характеристику міг значно підправити один-єдиний удар. А ще прекрасна передача на Калиниченка, який, схоже, вирішив не вчитися на власних помилках.

Я навмисно детально не зупиняюся на діях задньої лінії. Проблеми в цій ланці – не новина, до того ж багато в чому вони зумовлені об’єктивними причинами. Найбільше лякає те, що наші захисники, як складається враження, не спроможні (чи не хочуть) грати на межі сил, зціпивши зуби тримати удар (особливо від сильнішого суперника). Одним словом, якщо нічого не зміниться впродовж найближчих кількох днів, то Індзаггі, Дель П’єро, Пірло та компанія і каміньчика не залишать від українських редутів. А після конфузу в столиці Грузії бійцям Блохіна кров з носа треба обігрувати чемпіонів світу.

Нічогеньке завдання, еге? Особливо після того, що ми побачили в Тбілісі, де українці не в футбол грали, а ледь животіли на полі. Гірше всього, що нічия з грузинами не лише позбавила «синьо-жовтих» двох надважливих балів, але й зруйнувала віру – нашу й гравців збірної – в магічну формулу «не втрачаємо свої очки, вдома намагаємося забрати очки у фаворитів, розраховуємо, що суперники ще раз-другий схиблять на дистанції – і вперед на Євро».

На щастя, нам знову трохи підсобили суперники. Цього разу – французи, котрі відстояли нічию в Мілані. Відтак, перемога над збірною Італії не лише виправить наше турнірне становище, але, переконаний, надасть позитивного психологічного імпульсу українцям, котрого вистачить на весь подальший кваліфікаційного шлях. Справа за малим – здобути три очки в середу на НСК «Олімпійський»…

ГРУПА В. Матчі 8 вересня.

Грузія – Україна – 1:1

Голи: 0:1 Шелаєв, 7. Сірадзе, 89.

Грузія: Ломая, Цкітішвілі, Каладзе, Асатіані, Гвініанідзе, Салуквадзе, Ментешешвілі (Тананашвілі, 78), Джакобия (Сірадзе, 61), Деметрадзе, Марцваладзе, Іашвілі (Кенія, 61). Україна: Шовковський, Єзерский, Русол, Кучер, Шелаєв (Гладкий, 90), Тимощук, Ротань (Гай, 79), Гусєв, Назаренко, Воронін (Калиниченко, 71), Шевченко.

Шотландія – Литва – 3:1.

 

Італія – Франція – 0:0.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ

Группа B

Збірні

І

В

Н

П

ЗГ

ПГ

O

Франція

8

6

1

1

15

2

19

Шотландія

8

6

0

2

16

7

18

Італія

8

5

2

1

13

6

17

Україна

7

4

1

2

9

7

13

Литва

8

2

1

5

5

10

7

Грузія

9

2

1

6

14

15

7

Фарери

8

0

0

8

2

27

0