Турніри

Глобус

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Україна в кроці від топ-15

Могло бути краще… «Дніпро-1» міг дотерпіти до нічиєї (хоча за грою трохи поступався АЕКу), і тоді картина була б кардинально іншою.

Ігор СЕМЙОН, «UA-Футбол»

2023-02-17 11:20

Тоді б Україна обійшла не тільки «стоячу» Чехію, але й Норвегію, яка в особі «Буде-Глімта» несподівано втратила один бал (0.25 очка за конвертацією Таблиці коефіцієнтів) у протистоянні з «Лєхом». Але не склалося. Показавши п'ятдесятивідсоткову ефективність (два з чотирьох, або 0.4 з 0.8 можливих за конвертацією Таблиці коефіцієнтів – перемога «Шахтаря» і поразка «Дніпра-1»), Україна максимально наблизилась до мети. Але ще її не досягнула.

Мета – топ-15 і збереження п'яти місць у єврокубках. Для цього потрібно з двох матчів у відповідь хоча б в одному не програти. Хоча існує й інший шлях: «Шахтар» може дозволити собі програти «Ренну» в ігровий час з різницею в один м'яч, але тоді потрібна перемога в серії пенальті. За такого сценарію Україна зусиллями «гірників» отримала б один бал бонусу за вихід в 1/8 фіналу Ліги Європи, чого було б достатньо для випередження Чехії.

А якщо «Лєх» здолає «Буде-Глімт», то одного бала Україні вистачить й для випередження Норвегії. А от аби випередити Швейцарію, потрібно мінімум два бали (одна перемога, або дві нічиїх, або нічия й вихід «Шахтаря» в 1/8 фіналу Ліги Європи) за умови, що «Базель» програє й другий матч «Трабзонспору» (перший залишився за турками 1:0).

Однак тут ще треба зважати на позицію Данії. Так, вона далеченько позаду. Так, за підсумком тижня Україна ще на 0.2 бала наростила перевагу над цією країною, але все ж «Мідтьюлланн» залишається у грі. Гостьова нічия зі «Спортингом» – серйозна заявка. Хоча ще далеко не гарантія проходу далі.

Сербія зусиллями «Партизана» на тижні здобула перемогу й унаслідок меншого дільника ще на 0.1 бала відірвалася від України. Туреччина набрала стільки ж, скільки й ми, приструнивши «Базель», що нам на руку (+ 0,4 відносно Швейцарії). Дружні поляки не дозволили Норвегії взяти максимум, дозволивши Україні на 0.15 бала скоротити відставання. Ну і плюс 0.2 відносно Данії, як уже було зазначено. Але ці всі сльози не матимуть значення без останнього штриха…

За тиждень Україні необхідний ще мінімум один бал. Конче необхідний. Без нього буде сумно…

ua-football.com