Турніри

Глобус

Лунін допоміг «Реалу» виграти клубний чемпіонат світу

Лунін вперше у своїй кар’єрі у «Реалі» пропустив тричі, але у свій день народження виграв дебютний трофей клубного Мундіалю.

2023-02-11 23:26

Раз у рік переможці континентальних футбольних федерацій збираються у багатому місті, аби коронувати європейський гранд статусом клубного чемпіона світу. 11 попередніх розіграшів турніру завершились тріумфом команд зі Старого світу. Поєдинок між «Реалом» і «Аль-Хілялем» був приречений на таку ж долю, хоча в теорії могла статись сенсація – як-не-як, це базовий клуб збірної Саудівської Аравії.

Голкіпер мадридців Андрій Лунін на свій 24-й день народження потрапив у стартовий склад. Якби Куртуа був здоровим, то Андрію навряд чи подарували таке свято, адже Карло Анчелотті кинув у бій тотальну основу. Не вистачало лишень травмованого Менді, однак його вже давно й успішно підміняє Камавінга.

Зустріч стартувала так, як і можна було очікувати. Європейці захопили контроль над м'ячем і швидко забили два голи. На 13-й хвилині Вальверде, Бензема й Вінісіус закрутили комбінацію, в завершенні якої Вінісіус вийшов віч-на-віч – 1:0. На 18-й же Вальверде підхопив відскок після прострілу Модрича, пробивши з лінії штрафного – захисник перекрив огляд голкіперу, тож аль-Айюф доволі незграбно пропустив м'яч під рукою. 2:0!

Карло Анчелотті влітку уклав з хавбеком парі: «Якщо він не заб'є 10 у цьому сезоні, то італієць завершить кар'єру». Це був саме 10-й гол. Ще за дві хвилини Бензема міг оформити розгром, але його потужний лонгшот парирував Аль-Айюф.

Втім, саудити не розклеїлись, зумівши закрутити інтригу. Ще на 14-й хвилині В'єтто стріляв з дистанції у лівий нижній кут, лишень трішечки не влучивши, а на 26-й араби скоротили відставання в рахунку. Мадридці проспали ривок Мареги за спину, дозволивши його втекти на побачення з Луніним – українець не тільки не врятував, а й пропустив м'яч під рукою. 2:1!

В другій половині тайму «Аль-Хіляль» навіть вирівняв хід зустрічі, непогано працюючи з м'ячем та без нього. З таким футболом можна впевнено триматись у середині таблиці топ-чемпіонату. У «Реала2 ж практично не виникало гостроти. Лишень наприкінці тайму «вершкові» огризнулись пострілом Модрича метрів з 20-ти (голкіпер відбив) та розрізним пасом Вальверде на Бензема – Карім з близької відстані пробив повз дальню стійку.

Відпочивати команди відправились за хиткої переваги «Реала2, але на початку другого тайму все повернулося на свої місця. На 53-й хвилині Вінісіус обігрався з Камавінга й викотив передачу на лінію воротарського, звідки замкнув Бензема – 3:1! На 58-й же Феде отримав проникний пас від Карвахаля на правий край штрафного, опинившись перед Аль-Айюфом і пробивши над ним. 4:1!

Щоправда, після цього повторилася картина зі старту зустрічі. Мадридці розслабились і ковтнули вихід віч-на-віч через той же фланг, що і при першому пропущеному. В'єтто на 63-й хвилині хитро перекинув м'яч над рукою Луніна. 4:2!

«Реал», здавалося б, прокинувся й закрив гру вже на 69-й внаслідок вривання Себальйоса на лівий край штрафного. Дані дещо відпустив м'яч, але вийшла ідеальна скидка під удар Вінісіусу. 5:2! Втім, оборона «бланкос» не збиралася робити матч нудним – за 10 хвилин Мішаел пройшов повз трьох захисників у карному майданчику й з гострого кута виконав пас на В'єтто, відігравши Луніна. Лусіано забив у порожні. 5:3!

Справа могла дійти і до четвертого голу, причому Лунін знову діяв не найбільш надійним чином. Українець не зміг зафіксувати м'яч після прострілу Мішаеля, удар В'єтто накрив Рюдігер, а Марега з відскоку не влучив у ворота! На щастя для Андрія, цей момент став останнім для арабів.

Зрештою, «Реал» довів справу до звитяги з рахунком 5:3, ставши восьмиразовим переможцем клубного чемпіонату світу. Лунін у свій день народження став першим українцем, якому вдалося виграти цей турнір.

РЕАЛ (Мадрид, Іспанія) – АЛЬ-ХІЛЯЛЬ (Саудівська Аравія) – 5:3
Голи:
Вінісіус (13, 69), Вальверде (18, 57), Бензема (54) – Марега (26), В’єтто (64, 79).
Реал: Лунін, Карвахаль (Вальєхо, 79), Рюдігер, Алаба, Камавінга, Модрич, Чуамені (Себальйос, 62), Кроос, Вальверде, Бензема (Родріго, 62), Вінісіус.
Аль-Хіляль: Аль-Айюф, Абдулхамід, Су, Аль-Булаїгі, Х.Ад-Давсарі, Куельяр, Канно, Каррільйо (Мішаел, 75), В’єтто (Аль-Хамдан, 86), С.Ад-Давсарі (Н.Ад-Давсарі, 76), Марега (Ігало, 86).



football24.ua