Турніри

Ліга Європи

Ліга Європи, 1/8 фіналу. «Динамо» програє та вибуває

Загальний рахунок двоматчевої дуелі засвідчив про різний клас команд, ставши уроком не лише для киян...

Сергій ВОРОНЮК, «Футбольний клуб»

2019-03-14 22:00

Надважка місія господарів уже на п’ятій хвилині стала нездійсненною – перший же кутовий біля воріт Бойка завершився голом. Це Вілліан подав від прапорця, Лофтус-Чик, відштовхнувшись у повітрі від Сидорчука, скинув на «п’ятачок», звідки Жиру впритул «розстріляв» голкіпера.

Від француза чекали гольових подвигів іще на «Стемфорді», саме його фото прикрасило обкладинку офіційної програмки зустрічі. Але в рідних стінах він обмежився дотепним пасом на Педро, після якого той відкрив рахунок. Цього разу Жиру не став себе стримувати, скориставшись гостинністю динамівських захисників: забив тричі, довівши свій актив у нинішньому розіграші Ліги Європи до дев’яти влучань.

Другий його гол, як і м’яч Маркоса Алонсо, лише підкреслив перевагу «Челсі» по всіх компонентах. Динамівцям, попри всі передматчеві міркування вголос, усе ж не вдалося позбавитися надмірного пієтету перед суперником, який подібні речі відчуває та, як правило, не пробачає.

Утім, чого гріха таїти – клуби дійсно складені з гравців різного класу, різної ринкової вартості (загальне співвідношення – 1:10), протягом сезону колективам доводиться вирішувати завдання різної складності, на тлі зовсім різного рівня національних турнірів. Останній тур чемпіонату України довів, наскільки великою є прірва між двома нашими грандами та їхніми земляками-суперниками. І, на жаль, настільки ж далеко на сьогодні відірвалися від «Динамо» та «Шахтаря» провідні команди Старого Світу.

Напевно, саме з цих позицій варто оцінювати підсумок двоматчевого протистояння киян із лондонцями. Відзначаючи при цьому відчутний прогрес молодої української команди. Не вистачило впевненого завершального акорду – грюкнути дверима не завадило б.

...Другий і третій голи «Челсі» нагадували такий собі футбольний «дитячий мат» у три ходи. На 33-й хвилині Алонсо обігрався з партнером у довгу «стіночку» й вирізав діагональ у центр карного майданчика, де Кадар марно намагався втримати Жиру. А вже в компенсований арбітром час француз та іспанець долучили до зразкової комбінації Хадсона-Одої. В обох ситуаціях усе робилося на швидкості, злагоджено, геометрично точно, викликаючи естетичну насолоду.

У киян по перших 45 хвилинах можна згадати хіба що гол Гармаша з офсайду: виконання було на рівні кваліфікованих центрфорвардів, але до того Денис на мить випередив події. Динамівцям креативні дії давалися дуже й дуже важко, адже «Челсі», навіть досягши великої переваги, зупинятися не збирався – наче натякаючи майбутнім суперникам у Лізі Європи про свої амбіції.

Оцінила це навіть Фортуна – коли на початку другої половини гри Сидорчук двічі упродовж однієї атаки мусив перегравати Кепу: але спочатку воротар зіграв бездоганно, а потім хавбек «Динамо» влучив у штангу.

Як і тиждень тому, по перерві біло-сині виглядали більш активними й упевненими. Але знову забивав суперник. Або – майже забивав. Жиру «увімкнув» голову, оформивши хет-трик. Скориставшись «обрізкою» киян у центрі поля, реалізував вихід сам-на-сам Хадсон-Одої. А голу Алонсо зі штрафного завадив карколомний стрибок Бойка із сейвом, що напевне стане найефектнішим у цьому раунді.

Які висновки зроблять динамівці з антирекордного домашнього розгрому? Відповідь хотілося б отримати якнайскоріше, на часі – весняна частина чемпіонату країни та кубковий турнір, де підопічних Хацкевича чекає донецький «Шахтар» – іще один опонент європейського рівня, але вже далеко не «Челсі»...

ДИНАМО – ЧЕЛСІ – 0:5
Голи:
Жиру (5, 33, 59), Алонсо (45+1), Хадсон-Одої (78).
Динамо: Бойко, Миколенко, Кадар, Бурда, Кендзьора, Шепелев (Андрієвський, 87), Сидорчук (Че Че, 65), Сідклей (Смирний, 81), Шапаренко, Циганков, Гармаш.
Челсі: Кепа, Маркос Алонсо, Крістенсен, Рюдігер, Дзаппакоста (Аспілікуета, 69), Лофтус-Чик, Ковачич, Канте (Жоржиньо, 65), Вілліан (Педро, 74), Жиру, Хадсон-Одої.
Попередження: Миколенко (61) – Аспілікуета (73).

footclub.com.ua