Турніри

Ліга конференцій

Зоря – Гент 1:1. ЛК, 1-й тур. Звіт

Луганці вдало стартували у груповій стадії, пропустивши першими, але оперативно завдавши удару у відповідь.

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»

2023-09-21 23:55

До Польщі «Гент» прибув у статусі лідера чемпіонату Бельгії та водночас фавориту пари. Натомість «Зорю» старт групової стадії застав у далеко не найкращий момент: команда з однією перемогою у шести матчах несподівано розташувалася в підвалі таблиці УПЛ. Власне, втрата лідерів дається взнаки, а друга за кілька місяців зміна тренера – не від гарного життя.

У Люблині в луганському «старті» вийшло чимало єврокубкових дебютантів, а 20-річний Антон Боль, орендований у «Динамо», взагалі проводив першу гру за «чорно-білих». Довірити талановитому, але молодому і недосвідченому хлопцю надвідповідальне місто в центрі оборони Валерія Кривенцова змусила травма півфіналіста ЧЄ-2023 (U21) Арсенія Батагова.

Саме Болю вже на початку матчу довелося гасити пожежу біля власних воріт. Це Тарік Тіссудалі, отримавши пас із глибини, увірвався зліва у карний майданчик і, здавалося, вже обіграв Антона, але наш захисник в останній момент все ж таки встиг вибити м’яч з-під ніг марокканця на кутовий.

У діях футболістів «Зорі» ясно відчувалося хвилювання, проте до якоїсь паніки, непотрібної метушні справа не доходила. Навпаки, луганці намагалися виходити із оборони через короткий пас і попри тиск з боку суперників давали собі раду. Тож окрім моменту Тіссудалі, бельгійцям за перші півгодини не вдалося створити на чужій половині поля нічого по-справжньому суттєвого.

Щоправда, у володіннях Даві Руфа було ще спокійніше – контратакуюча гра у підопічних Кривенцова не виходила. Едуардо Герреро одного разу до перерви змусив показати свою майстерність бельгійського кіпера, але зробив це, як з’ясувалося, із офсайду.

Тим часом Микиті Турбаєвському наприкінці першого тайму довелося виручати свою команду, коли здалеку цілив у нижній кут Арчі Браун. Належна реакція 21-річного голкіпера «Зорі» мала додати впевненості його партнерам.

А вже по відновленні гри перший удар у площину воріт внесли до свого доробку номінальні господарі. Денис Антюх на правому фланзі добре зіграв у відборі, переадресував м’яч у центр на Герреро, а вже панамець вивів на удар Дениса Нагнойного. І хоча спроба нашої «десятки» не виглядала переконливою, і Руф без труднощів ліквідував загрозу, – це вже було щось.

Ну а за кілька хвилин «Гент» відверто пробачив нашу команду. Після подачі кутового Свеном Кумсом, повітряної  атаки Уго Кейперса і дуже ефектного сейва Турбаєвського фантастичний шанс отримав Пітер Геркенс, але зігравши на добивання, взяв надто високо.

Проте початком штурму збоку гостей цей момент не став. Навпаки – «Зоря» все частіше і все ефективніше організовувала контрвипади, а один з них просто мала реалізовувати. Це Герреро від центральної лінії втік від опонентів, вискочив на побачення з Руфом, але схибив, пробиваючи в дальній кут.

По закінченні години гри Хейн Ванхазебрук зробив відразу три заміни, намагаючись освіжити дії своїх підопічних, і один із «джокерів» майже відразу віддячив тренеру за довіру. Ендрю Юльсагер, скориставшись «ліберальністю» Романа Вантуха, прострелив з правого флангу, а Кейперс у дотик переправив м’яч у сітку.

Віддаємо належне луганцям – прикрий епізод не змусив їх розклеїтися, і хлопці із завзяттям, не зволікаючи, взялися за виправлення ситуації. Взялися і швидко досягли свого. Гарна розмашиста комбінація із залученням 5 – 6 гравців дозволила перевести гру з лівого флангу на правий, а завершилося все розсудливою і націленою передачею Ігоря Кирюханцева в район 11-метрової позначки. Герреро, якого геть забули оборонці, завдав потужного удару низом і не залишив шансів воротареві.

Останні хвилини матчу пройшли в атаках бельгійців, яких нічийний рахунок вочевидь не влаштовував. Нашим пощастило, коли Кейперс поцілив у стійку, ледве не оформивши дубль, потім Турбаєвський знову виручив, впоравшись із гарматою Кумса. Була ще пара неприємних ситуацій у володіннях «Зорі», але команда Кривенцова зрештою вистояла.

1:1 – гарний початок з усіх точок зору. А ще – важливий психологічний фундамент для подальшого виступу в Лізі конференцій.  За два тижні, 5 жовтня, на луганців чекає виїзне протистояння з ісландським «Брейдабліком».
 
ЗОРЯ – ГЕНТ 1:1
Гол:
Герреро (70) – Кейперс (61).
Зоря: Турбаєвський, Кирюханцев, Боль, Жордан, Снурніцин, Яцик, Антюх (В.Волошин, 77), Вантух, Мишньов (Мічин, 77), Нагнойний (Венделл, 77), Герреро.
Гент: Руф, Фадіга (Фофана, 61), Кандусс, Ватанабе, Торунаріга, де Сарт (Гандельман, 61), Кумс, Геркенс (Юльсагер, 61), Браун (Самуаз, 77), Кейперс, Тіссудалі.
Попередження: Кирюханцев (86) – де Сарт (57).
Арбітр – Даніеле Кіффі (Італія).
21 вересня. Люблін (Польща). Арена Люблін. +18’C.

footclub.com.ua