Турніри

Ліга конференцій

«Зоря» – «Брейдаблік»: огляд ісландських ЗМІ

Ісландські журналісти підбивають підсумки виступів «Брейдабліка» у першому єврокубковому сезоні, в якому клуб із цієї країни пробився до групового раунду турніру УЄФА. Це не лише історичний успіх, а й гарна нагода заробити призові гроші.

Антон ПРОКОПОВ

2023-12-15 09:31

Через виступи в Лізі конференцій «Брейдаблік» провалився у внутрішніх турнірах, але це було передбачувано, адже футболісти не звикли до такого напруженого графіку та постійних подорожей у далекі країни. Незважаючи на те, що «Брейдаблік» завершив груповий етап, програвши всі 6 матчів, в Ісландії всі пишаються командою та сподіваються, що це надихне інші клуби з цієї країни на успіхи у єврокубкових турнірах.

MORGUNBLADID

«Велика поразка в останній грі «Брейдабліка»,
журналіст сайту Morgunbladid вважає, що на груповому етапі ісландському клубу так і не посміхнувся успіх, тому що він не заслуговував завершити турнір із 6 поразками у 6 матчах.

«Сьогодні ввечері «Брейдаблік» розгромно програв луганській «Зорі» з України з рахунком 0:4 у групі B на «Арені Люблін» у Польщі. Це був заключний тур групового турніру Ліги конференцій, і тому зрозуміло, що «Брейдаблік» без очок опиниться на четвертому місці в групі. Результат не найкращий, адже ісландський клуб був близьким до того, щоб зіграти внічию хоча б один раз, але й лаяти команду не хочеться.

Таким чином, «Брейдаблік» пройшов груповий етап Ліги конференцій, не набравши жодного очка, але давайте згадаємо, що для «Брейдабліка» завершився дуже довгий сезон. Загалом за рік команда зіграла 48 матчів, що є рекордом Ісландії. Перший матч відбувся проти команди «Вікінг» у чемпіонаті 4 квітня, або 254 дні тому, а «Брейдаблік» виграв той матч з рахунком 3:2. Останній матч відбувся 14 грудня, за два місяці після завершення чемпіонату. Весь цей час потрібно було якимось чином підтримувати ігрову форму, що дуже складно для ісландського клубу. Після завершення сезону більшість гравців вирушають у відпустку, або більше уваги приділяють основній роботі. Саме тому складно пред'являти претензії до «Брейдабліку», який опинився у такій незвичній ситуації для ісландських клубів
».

RUV.IS

«34 гри за 170 днів, європейські турніри позаду»,
журналіст видання RUV нагадує читачам про найскладніший графік ісландського клубу, який змушений був фактично протягом 6 місяців кожні 5 днів грати матч, що дуже складно для такого скромного клубу.

«Сьогодні ввечері «Брейдаблік» провів свій останній матч на груповому етапі Ліги конференцій. На жаль, це була чергова поразка, цього разу з рахунком 0:4 від української команди «Зоря», і тому ісландський клуб програв усі свої ігри в групі. На цьому команда завершила довгий та стомлюючий шлях у європейських турнірах, через який команді з Копавогюра доводилося грати кожні п'ять днів упродовж шести місяців. Такого навантаження раніше не було жодної команди з Ісландії.

Сьогоднішню гру було програно з самого початку, адже після двадцяти хвилин гри українці вели з рахунком 3:0. Незважаючи на це, «Брейдаблік» створював моменти та погрожував воротам господарів, але м'яч не влучив у сітку воріт.

На кінець року у «Брейдабліку» просто закінчилися сили, адже з 27 червня команда зіграла шістнадцять європейських матчів за 170 днів. За цей час команда також зіграла 15 матчів чемпіонату та кубку. Таким чином, команда грала кожні п'ять днів упродовж майже півроку. Усього команда провела 48 матчів із 4 квітня. З того часу минуло 248 днів.

Європейський турнір стартував 27 червня проти «Тре Пенне» в Ісландії, а завершився сьогодні ввечері у Любліні на сході Польщі. Загалом у єврокубках гравці та персонал команди пролетіли, за приблизними підрахунками, 42 350 кілометрів.

Сезон в Ісландії давно завершено, тому темп сповільнився з початку групових змагань, але якийсь час ісландці грали кожні три дні.

До того ж додаються всі подорожі, які забирають багато часу та сил. Це навантаження, якому немає рівних в історії ісландського футболу. Основна відмінність «Брейдабліка» від суперників у тому, що більшість гравців є напівпрофесіоналами та виконують іншу роботу. Наприклад, Хескульдуру Гуннлаугссону, капітану команди, довелося відмовитися від улюбленої роботи – приготування листкового тіста, яким він займався останні кілька років.

Під час європейського туру «Брейдаблік» зустрічався з командами з дев'яти країн. Від слабкої команди «Тре Пенне» із Сан-Марино до клубу, який вийшов до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – «Копенгагена». Різниця між командами, з якими вони зіткнулися цього року, неймовірна. «Копенгаген» вийшов у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, а «Тре Пенне» виявився настільки слабким, що бився б у нижчих дивізіонах ісландського футболу.

Зрозуміло, що тодішній тренер команди Оскар Храфн Торвальдссон був вкрай розчарований домашньою поразкою від «Копенгагена» з рахунком 0:2. Кілька місяців згодом та ж команда обіграла «Манчестер Юнайтед» на «Паркені».

Команда завершила змагання на четвертому місці у чемпіонаті, а також вибула після серії пенальті у півфіналі кубка проти КА. Але все ж таки успіх «Брейдабліка» цього року увійде в історію.

«Брейдаблік» програв усі три домашні матчі з різницею в один гол. Домашні матчі проти тель-авівського «Маккабі» та луганської «Зорі» вони, напевно, згадують із жалем. Перемога принесла б їм 75 мільйонів ісландських крон, а нічия принесла б їм 24 мільйони.

«Брейдаблік» показав кілька хороших ігор, але завжди був на крок позаду своїх суперників. Сьогодні ввечері ісландська команда приєдналася до групи «Лінкольну» з Гібралтару у 2021 році та «Чукарічки» із Сербії цього року, які завершили груповий етап ліги з нульовим результатом.

Але замість того, щоб думати про брак очок у «Брейдабліку», можна подивитися вперед. Так званий чемпіонський маршрут, яким ісландські чемпіони щороку стартують у відбіркових матчах Ліги європейських чемпіонів, є гідною нагодою для ісландських команд вийти в груповий етап.

Мабуть, найпрекрасніше в успіху «Брейдабліка» те, що більшість гравців виросла в Копавогюрі. У сьогоднішній поразці від «Зорі» у стартовому складі було семеро вихованців академії.

За оцінками, за успіх у Європі цього року команда з Копавогюра здобула близько півмільярда ісландських крон. Якась частина призових пішла на витрати на подорожі, але цікаво буде простежити за розвитком команди наступного року під керівництвом Халльдора Арнасона. Як вони розпоряджатимуться коштами?

Цього року «Брейдаблік» пробив скляну стелю, але наступного року ми чекатимемо, що інші команди зроблять крок уперед. Ісландським командам хотілося б, щоб участь у Лізі конференцій стала звичкою. Тоді можна буде помріяти про щось більше.

VISIR

«Кошмарний кінець європейської пригоди»,
журналіст сайту Visir розчарований тим, що «Брейдаблік» програв усі 6 матчів на груповому етапі, хоча він заслуговував один чи два рази зіграти внічию.

«Свій останній матч на груповому етапі Ліги Конфедерації «Брейдаблік» програв «Зорі» з рахунком 0:4. На цьому їхня європейська пригода цього сезону закінчилася, але «Брейдаблік» став першою ісландською командою, яка дійшла до групового етапу. Там вони програли всі шість ігор із різницею голів – 13.

«Брейдаблік» також пройшов найдовший шлях, який могла взагалі пройти якась європейська команда до групового етапу. Дорога, яка розпочалася в Ісландії 27 червня під час попереднього раунду відбірного турніру Ліги чемпіонів. Потім були обіграні «Тре Пенне» та «Будучність», а потім дорога вела до Ірландії, де «Брейдаблік» несподівано виграв дуель у «Шемрок Роверс». У наступному турі вони мали серйозне випробування проти «Копенгагена». Гідна гра, на жаль, не принесла їм там жодних результатів, але розпачу не було, адже «Флеші» мали ще два шанси.

Перший шанс представився відразу після поразки на виїзді від «Зринськи Мостар» з рахунком 6:2, друга гра була виграна з різницею в один гол і дала надію на поєдинок із македонською командою «Струга». «Брейдаблік» впевнено виграв той матч з рахунком 2:0 і після 10 кваліфікаційних ігор забезпечив собі місце в груповому раунді.

На жаль, на груповому етапі цей успіх повторити не вдалося. «Брейдаблік» сьогодні був маленькою командою. Дозволивши господарям поля повністю домінувати у грі, вони заслужено почали програвати ще на початку гри. Жоден з гравців «Брейдабліку» сьогодні не показав свою найкращу гру, і важко когось хвалити після такої важкої поразки. Дуже поганий кінець щасливому успіху «Брейдабліка».

«Брейдаблік» та «Зоря» вибули з гри. «Маккабі Тель-Авів» виграв групу, за ним слідує «Гент». Жеребкування 1/8 фіналу відбудеться наступного понеділка.

«Брейдаблік» фінішував на 4-му місці в чемпіонаті Ісландії і в наступному сезоні знову отримає можливість вийти в груповий етап Ліги
конференцій, але тепер дорога ставатиме ще більш важкою».

footboom1.com