Турніри

Молодь

Чвертьфінали молодіжного ЄВРО-2023. Ключові моменти

У суботу та неділю в Грузії та Румунії пройдуть чвертьфінали молодіжного ЄВРО. Розповідаємо про найцікавіше.

2023-06-30 14:18

Чвертьфінали

1 липня
Грузія – Ізраїль (19:00, «Борис Пайчадзе», Тбілісі)
Іспанія – Швейцарія (22:00, «Джулешті», Бухарест)

2 липня
Англія - Португалія (19:00, «Шенгелія Арена», Кутаїсі)
Франція – УКРАЇНА (22:00, «Клуж Арена», Клуж-Напока)

Півфінали

5 липня
ПФ1 Грузія / Ізраїль – Англія / Португалія (19:00, «Батумі Арена», Батумі)
ПФ2 Іспанія / Швейцарія – Франція / УКРАЇНА (22:00, «Стяуа», Бухарест)

Фінал

8 липня
Переможець ПФ1 – переможець ПФ2 (19:00, «Батумі Арена», Батумі)

Всюди – київський час

Підсумки групового етапу

СУБОТА

ГРУЗІЯ – ІЗРАЇЛЬ

Понад сто тисяч глядачів загалом відвідали три матчі збірної Грузії на стадіоні «Борис Пайчадзе» у Тбілісі, де дебютанти молодіжного ЄВРО обіграли Португалію та зіграли внічию з Бельгією та Нідерландами, у підсумку посівши перше місце у групі A. Матчі за участю грузинської збірної били рекорди відвідуваності фінальних стадій: 41 886 людей спостерігали за камбеком проти Бельгії, а потім 43 004 уболівальники на трибунах святкували вихід до чвертьфіналу після нічиєї з голландцями. Як наслідок, чвертьфінал з Ізраїлем перенесли на стадіон «Борис Пайчадзе», щоб задовольнити підвищений попит на квитки.

Ізраїль тим часом творить свою історію. Після нічиєї 1:1 з чинним чемпіоном Німеччиною завдяки двом відбитим Даніелем Перецем пенальті та поразці 0:2 від Англії ізраїльтяни мінімально обіграли чехів – наприкінці зустрічі відзначився Омрі Гандельман. Результативний пас на нього зробив Оскар Глух – один із кількох гравців цієї команди, які допомогли збірній Ізраїлю U19 сенсаційно пробитися у фінал ЄВРО-2022. На початку червня багато хлопців із цієї «молодіжки» також брали участь у чемпіонаті світу серед юнаків до 20 років в Аргентині, де принесли Ізраїлю бронзові медалі. Втім, один із них – захисник Рой Ревіво – у суботу відбуватиме дискваліфікацію.

Півзахисник збірної Грузії Зуріко Давіташвілі: «Ми були у найскладнішій групі, і не всі вірили, що в нас вийде. Але ми самі вірили в успіх із самого початку. Тепер нам потрібно швидко забути про те, що сталося, і грати на перемогу у чвертьфіналі».

Головний тренер збірної Ізраїлю Гай Лузон: «Ми увійшли в історію, виявили стійкість, терпіння та показали свій клас. Я дуже пишаюся тим, що є тренером цієї дивовижної команди».


ІСПАНІЯ – ШВЕЙЦАРІЯ

Якщо деякі гравці збірної Іспанії відчули втому до кінця матчу другого туру проти Хорватії, то тепер вони відновили сили, адже Санті Денія зробив 10 замін у стартовому складі на вівторкову зустріч із Україною (2:2). У підсумку Абель Руїс, який вийшов на заміну, зрівняв рахунок на 90-й хвилині і дозволив Іспанії як переможцю групи залишитися в Бухаресті – ще один плюс напередодні чвертьфіналу.

За грою Швейцарія, мабуть, заслужила більше ніж 1:4 від Франції в середу. Принаймні дует із «Базеля» Дан Ндой, який забив свій другий гол на турнірі, і Зекі Амдуні справді вражав в атаці. Але зараз тренера команди Патріка Рамена, напевно, найбільше непокоїть той факт, що з вісьмома пропущеними голами швейцарці показали найгірший результат в обороні на груповому етапі.

Головний тренер збірної Іспанії Санті Денія: «Необхідно продовжувати вдосконалюватися. Ми завжди маємо бути терплячими, коли володіємо м'ячем. Щоб перемагати суперників, ми маємо бути бездоганними. Ми досягли нашої першої мети – вийшли до чвертьфіналу, та ще й дали відпочити гравцям».

Нападник збірної Швейцарії Дан Ндой: «Ми знаємо, на що здатні. Знаємо, що можемо грати набагато краще. Треба старанно попрацювати перед наступним матчем та уникнути безглуздих помилок, які можуть дуже дорого коштувати».


НЕДІЛЯ

АНГЛІЯ – ПОРТУГАЛІЯ

Португалія обіграла Англію у всіх трьох попередніх зустрічах на молодіжному ЄВРО, у тому числі на груповому етапі у 2021 році. Але цього разу португальці зіткнуться з командою, яка здобула у групі три вражаючі перемоги з рахунком 2:0 над Чехією, Ізраїлем та Німеччиною. Гарантувавши собі перше місце достроково, Англія змогла вдатися до ротації в останньому матчі, але з такими бомбардирами, як Кемерон Арчер та Харві Еліотт, це не надто вплинуло на її рівень гри.

Португалія оговталася від поразки Грузії в першому турі, зігравши внічию з Нідерландами, а потім обігравши Бельгію з рахунком 2:1 завдяки пенальті Тьягу Данташа на останніх хвилинах. Без кількох ключових гравців, у тому числі найкращого бомбардира кваліфікації Гонсалу Рамуша та найкращого гравця ЄВРО-2021 Фабіу Вієйри, збірній Португалії знадобився деякий час, щоб знайти свій ритм. Але, схоже, вона виходить на пік якраз вчасно.

Нападник збірної Англії Ноні Мадуеке: «Нашою першою метою був чвертьфінал. Друга – перше місце в групі. А ще ми хотіли просто насолодитися цим викликом. Ми впоралися з усіма трьома завданнями. Шість забитих голів, нуль пропущених, дев'ять очок...»

Нападник збірної Португалії Педру Нету: «Ми дуже раді, що нам удалося вийти до чвертьфіналу, але мені здається, що ми поки що не розкрили весь свій потенціал на цьому турнірі. Ми як команда можемо набагато більше, ніж те, що ми показали в останніх трьох матчах. Сподіваюся, що у чвертьфіналі ми зіграємо на максимумі».


ФРАНЦІЯ – УКРАЇНА

Руслан Ротань дав відпочити проти Іспанії майже всім основним гравцям, але навіть при цьому його команда була дуже близька до перемоги та першого місця у групі. Гол Абеля Руїса на 90-й хвилині «подарував» синьо-жовтим побачення з, можливо, головним фаворитом турніру вже у чвертьфіналі. Проте українці на цьому ЄВРО довели, що не бояться нікого, а ще в них у рукаві є козир – Михайло Мудрік, який поки що не виходив на поле через травму.

Французи здобули у своїй групі три перемоги – особливо вражаючим вийшов матч проти Швейцарії, який завершився з рахунком 4:1. Потужність атаки цієї команди лише підкреслює її збалансованість у всіх лініях при тому, що кожен гравець у будь-який момент може блиснути індивідуально.

Головний тренер збірної Франції Сільвен Ріполь: «Коли береш дев'ять очок у групі з Італією, Норвегією та Швейцарією, це, звичайно, виглядає непогано. Тепер добре відпочинемо і добре підготуємося до матчу з суперником топ-рівня – Україною».

Головний тренер збірної України Руслан Ротань: «Вітаю команду з виходом до чвертьфіналу! Ми це заслужили і підтвердили, що знаходимося на правильному шляху. Ми прагнули цього два роки, коли прямували до фінальної стадії та намагалися покращити свою гру. Це заслуга насамперед. гравців. Я дуже пишаюся хлопцями – вони щодня працюють, щоб ставати кращими».

Олімпійські ігри-2024 у Парижі

Європа буде представлена трьома командами у чоловічому футбольному турнірі Олімпійських ігор-2024 у Парижі, якщо не брати до уваги господарів турніру з Франції. Ці три збірні і будуть визначені під час молодіжного ЄВРО-2023. На Олімпіаду проб'ються три найкращі команди, за винятком Франції та Англії, які не відбираються на Ігри.

У разі потреби у Бухаресті буде проведено додатковий матч за право зіграти на Олімпіаді. Його буде зіграно 7 липня о 22:00 за Києвом або 8 липня о 16:00 на стадіоні «Стяуа».

uefa.com