Турніри

Молодь

Євро-2023 (U21), 1/2 фіналу. Іспанія – Україна 5:1. Несподіване фіаско

Проваливши другий тайм, команда Ротаня залишає молодіжну першість Європи.

Денис БОРИСЕНКО, «Футбольний клуб»

2023-07-05 23:56

На початку гри суперники обмінялися доволі гострими атаками, які намагалися завершити Мудрик та Санцет, заробивши перші корнери. А потім кожна з команд зосередилася на виконанні обраного плану.

Українці тримали м’яч охоче, проте розігрували його неквапливо, у темпі, що дозволяв іспанцям вправно перекривати напрямки можливих загроз. Коли ж піренейцям вдавалося перехоплення, вони діяли набагато швидше та динамічніше, раз по раз знаходячи у захисній ланці синьо-жовтих якісь прогалини.

Проте так сталося, що відкрити рахунок вдалося нашій збірній. На 13-й хвилині Судаков, перебуваючи глибоко на своїй половині поля, зробив чудовий пас низом на хід Мудрику, який за рахунок швидкості втік від опікуна та зробив передачу в район 11-метрової позначки. Туди вже мчав на повній Бондаренко, замкнувши адресат партнера холоднокровним ударом у нижній кут.

Іспанці відігралися дуже швидко, також скориставшись індивідуальною швидкістю свого гравця. Вже на 17-й хвилині Руїс встановив рівновагу на табло, по-спринтерськи випередивши на дистанції Бражка, що у високому захисному блоці синьо-жовтих виконував роль третього центрбека.

А ще невдовзі Фурія роха вийшла вперед. У середині тайму Санцет упіймав оборону українців на неузгоджених діях опорної зони та центральних захисників, отже, отримавши м’яч, він майже одразу пробив метрів з 24-х. На жаль, наш голкіпер Трубін також прогавив момент удару і ліквідувати загрозу не встиг. Так рахунок і став 2:1 на користь Іспанії.

Реакція збірної України на ці дві похибки була доволі холоднокровною. Відібравши контроль над м’ячем, вона у звичному для себе темпі перейшла у масований позиційній наступ, щоправда, головним чином розраховуючи на активність Мудрика. Напевне, задуми тренерського штабу Ротаня були більш різноманітними, проте суперник дуже грамотно перекривав зони і не дозволяв партнерам Михайла виходити на зручні позиції для атаки.   

Утім, на 41-й хвилині Мудрику вдалося таки створити момент для Сікана, що пробив у самісінькій кут в дотик – тут вже відмінно відіграв голкіпер іспанців Тенас, не дозволивши нашій збірній повернутися у роздягальню з нічийним рахунком.

На другий тайм синьо-жовті вийшли з твердим наміром відігратися. Про це дуже швидко засвідчили Бондаренко із Судаковим, ледь не примусивши іспанців розпочати все заново. Однак, на жаль, перша ж спроба суперника відповісти нам своєю контратакою стала вдалою. Цього разу, на 54-й хвилині, Бондаренко вигадав проблему вже сам собі – у власному штрафному майданчику він зробив занадто самовпевнену передачу на партнера, яку легко перехопив Бланко і довів перевагу до 3:1.

Ротань спробував кардинально змінити перебіг подій на полі за рахунок масованих замін, але іспанці також не забарилися із ними. У підсумку їхні перебудови виявилися більш результативними, і коли Орос Гуарте на 69-й хвилині забив четвертий гол у ворота Трубіна, усе в цьому півфіналі стало зрозумілим.

Треба визнати, що клас суперника виявився набагато вищим, а його перемога цілком закономірною. Але коли Серхіо Гомес забив ще й п’ятий гол у ворота Трубіна, наша команда чомусь вже майже не чинила спротиву – адже проти двох захисників синьо-жовтих вискочили одразу п’ять (!) гравців суперника!

Тож занадто великий ризик Ротаня у другому таймі зазнав фіаско, і це буде наукою талановитому українському тренеру та його здібним вихованцям.

Іспанія U21 – Україна U21 – 5:1
Голи: 
Руїс (17), Санцет (24), Бланко (54), Орос Гуарте (69), Серхіо Гомес (78) – Бондаренко (13)
Іспанія: Тенас, Віктор Гомес, Паредес, Пачеко, Міранда, Бланко (Бернабе, 75), Баена (Вейга Новас, 75), Санцет (Орос Гуарте, 59), Родрі (Барренечеа, 59), Серхіо Гомес (Рікельме, 80), Руїс.
Україна: Трубін, Сич, Таловеров, Батагов, Вівчаренко (Брагару, 61), Бражко (Желізко, 61), Бондаренко (Очеретько, 76), Судаков, Мудрик, Назаренко (Кащук, 46), Сікан (Ванат, 61).
Попередження: Бланко (37) – Сич (44)

footclub.com.ua