Турніри

Молодь

Євро-2023 (U21). 1/4 фіналу. Франція – Україна 1:3. Звіт

Українці не лише вишли в півфінал турніру, але й вперше в історії завоювали путівку на Олімпійські ігри!

Влад МИРЕНКО

2023-07-03 00:00

Українці виходили на матч, знаючи, що він точно не стане останнім для них на цьому турнірі. У разі перемоги все зрозуміло – наша команда ще зіграє щонайменше в півфіналі. А у разі поразки – завдяки позитивному для нас результату чвертьфінального матчу між Англією та Португалією – українці отримували б втішний приз у вигляді плей-офф проти Грузії за путівку на Олімпійські ігри 2024 року.

На поєдинок проти французів, які, поза всяким сумнівом, виглядати фаворитами цієї пари, Руслан Ротань приготував сюрприз: Мудрик нарешті відновився від травми і вийшов з перших хвилин, причому Криськів, який до цього грав на позиції лівого вінгера, теж потрапив у стартовий склад і опинився на непрофільній для себе позиції центрального нападника (Сікан залишився в запасі, а Ванат відбуває другий і останній матч дискваліфікації).

Українці одразу ж почали реалізовувати свою концепцію гри – з акцентом на контроль м’яча, з білдапом від воротаря, з виходом в атаку через короткий-середній пас. Однак під пресингом французів не все у нашої команди виходило як слід. Попервах саме суперники виглядали гострішими і, мабуть, заслужено відкрили рахунок: швидка і красива комбінація розірвала оборону синьо-жовтих через її лівий фланг, і Шеркі відзначився чітким ударом низом у ближній кут.

Пропустивши гол, українці заграли активніше, і вже біля воріт Шевальє ставало гарячіше. На 23-й хвилині Мудрик мав гарну нагоду пробити з меж штрафного, але змазав удар – Криськів добив м’яч у сітку воріт, але його гол скасували через офсайд. Французи відповіли небезпечним ударом головою Гуйрі, але Трубін зіграв бездоганно.

Нарешті через півгодини гри нагадав про себе Мудрик, який до того і в атаці не надто відзначався, і в обороні не завжди відпрацьовував. Завдяки своєму фірмовому прориву Мудрик заробив пенальті, який на 32-й хвилині чітко реалізував Судаков.

Французи могли швидко відповісти, але Баркола красивим обвідним ударом влучив у штангу. А незадовго до перерви Мудрик чудовим пасом з глибини вивів один на один Судакова, який прийняв непростий м’яч і закотив його в ворота, обігравши Шевальє. Цей епізод нагадав переможний гол Циганкова у ворота Північної Македонії в нещодавньому матчі національної збірної в кваліфікації ЄВРО-2024: таке ж елегантне закидання Мудрика і підключення півзахисника з глибини.

По перерві українці стали грати обережніше, не гребували простим виносом вперед. А може то просто французи так притисли нашу команду… Як би то не було, підопічні Ротаня багато оборонялись, намагались вибігти в контратаку, але час від часу старались гасити активність суперників своїм тягучим розіграшем м’яча.

В середині другого тайму Мудрик знову видав схожу на ту – гольову – передачу, але Назаренко, який вийшов на заміну, розібрався в ситуації гірше Судакова. Французи, між тим, оновили команду і продовжували шукати шляхи до воріт Трубіна. На 81-й хвилині Калімюендо без перешкод пробив головою, наш воротар відбив, але Ваї добиває в порожні… Арбітри зарахували гол, але ВАР за мить його відмінив через офсайд.

Не встигли французи пережити розчарування від рішення ВАР, як Назаренко на правому фланзі блискучою проникаючою передачею знайшов Бондаренка, який класно обіграв захисника і геніально підсік м’яч на воротарем. Видатний гол! Який фактично зняв усі питання…

Отже, молодіжна збірна України не лише сенсаційно вийшла до півфіналу ЄВРО-2023, де зіграє з Іспанією (з якою раніше в групі розписала нічию 2:2), але й вперше в історії завоювала путівку на Олімпійські ігри. Браво!!!

ФРАНЦІЯ – УКРАЇНА – 1:3
Голи
: 1:0 Шеркі (19), 1:1 Судаков (32, пен), 1:2 Судаков (44), Бондаренко (86)
Франція: Шевальє, Нкунку, Люкеба, Сімакан (Жандре, 72), Калюлю, Ле Фе, Какере, Тюрам (Адлі, 72), Баркола, Гуйрі (Ваї, 72), Шеркі (Калімюендо, 80)
Україна: Трубін, Вівчаренко, Таловєров, Батагов, Сич, Бондаренко (Желізко, 88), Бражко, Мудрик (Брагару, 78), Судаков, Кащук (Назаренко, 59), Криськів (Сікан, 59)
Попередження: Тюрам (58) – Криськів (51), Вівчаренко (56), Сікан (62)

footclub.com.ua