Турніри

Молодь

Шлях на Олімпіаду. Можливі сценарії для нашої «молодіжки»

Питання щодо участі українських футболістів у Іграх може вирішитися вже у неділю. Проте можливий і додатковий матч.   

Ігор СЕМЙОН, «UA-Футбол»

2023-06-29 11:00

На чемпіонаті Європи (U21) збірна України з другого місця групи вийшла до чвертьфіналу, де зіграє з Францією. На турнірі також розігруються три путівки на Олімпійські Ігри-2024. Їх отримають три найкращі команди Євро-2023 без врахування позицій Франції (відібралася на Олімпіаду як господар) та Англії (не бере участі в Олімпіаді). Україна може отримати першу у своїй історії путівку на Олімпійські Ігри вже за підсумком чвертьфіналів, за підсумком чвертьфіналів може випасти з боротьби, або може скластися ситуація, за якої синьо-жовтим доведеться грати додатковий матч.

Сітка турніру

Чвертьфінали
Грузія – Ізраїль
Англія – Португалія
Іспанія – Швейцарія
Франція – УКРАЇНА

Півфінали
Грузія/Ізраїль – Англія/Португалія
Іспанія/Швейцарія – Франція/УКРАЇНА.

Ось всі можливі сценарії розвитку подій:

– якщо Україна пройде Францію у чвертьфіналі, то отримає путівку на Олімпійські Ігри-2024 за умови, що Англія у чвертьфіналі пройде Португалію;

– якщо Україна пройде Францію у чвертьфіналі, а Англія вилетить від Португалії, для отримання путівки на Олімпійські Ігри-2024 потрібно буде виграти півфінал або матч за третє місце;

– якщо Україна вилетить від Франції у чвертьфіналі, а Англія не пройде Португалію, тоді путівки на Олімпійські Ігри-2024 у нашої команди не буде;

– якщо Україна вилетить від Франції у чвертьфіналі, а Англія пройде до півфіналу, Україна візьме участь у додатковому матчі плей-офф за путівку на Олімпійські Ігри-2024 за умови, що або Грузія, або Іспанія також пройдуть до півфіналу.

Можливі суперники в додатковому матчі плей-офф (за п'яте місце) (якщо Україна вилетить від Франції, а Англія і Грузія (або Іспанія) пройдуть у півфінал):

Португалія (якщо у півфінал пройдуть Англія, Грузія та Іспанія);
Грузія (якщо у півфінал пройдуть Англія, Ізраїль, Іспанія);
Іспанія (якщо у півфінал пройдуть Англія, Грузія і Швейцарія).

З Ізраїлем можливий матч за третє місце турніру та вихід на Олімпійські Ігри-2024, якщо Україна програє у півфіналі (будь-кому), а Ізраїль також у півфіналі програє Португалії. Зі Швейцарією матч ні за третє, ні за п'яте місце неможливий. Але можливий півфінал проти цієї збірної, перемога в якому дасть путівку на Олімпійські Ігри-2024 (якщо в іншому півфіналі не буде Англії).

Матчі чвертьфіналів заплановані на перше та друге липня.

У разі потреби додатковий матч за право взяти участь у Олімпіаді буде проведено в Бухаресті. Він буде зіграний 7 липня о 22:00 або 8 липня о 16:00 (київський час) на стадіоні «Стяуа».

ua-football.com