Турніри

Молодь

Євро-2023 (U21). Група В. Іспанія – Україна 2:2. Звіт про бойову нічию

Двічі ведучи у рахунку, команда Руслана Ротаня не втримала перемогу і фінішувала другою у групі В.

Денис БОРИСЕНКО, «Футбольний клуб»

2023-06-27 23:45

Незважаючи на бажання обох команд посісти перше місце в групі, їхні тренери все ж дозволили собі масштабні ротації стартових складів. Зокрема, Руслан Ротань зробив аж дев’ять замін, надавши відпочинок групі основи, майже так само вчинив і його візаві Санті Денія. Тож обидві команди дещо хитрували, готуючись до чвертьфіналів.

Однак навіть із такими суттєвими змінами вони намагалися зберегти звичний стиль футболу, що виявилося не так просто. Так, лише протягом дебютних 7-8 хвилин суперники обмінялися дуже грубими помилками українця Очеретька та іспанського кіпера Агірресабали, що обрізалися при контролі м’яча у власних карних майданчиках і ледь не привезли по голу у свої ворота.

Але потрохи гравці прибрали зайві емоції та почали демонструвати доволі солідну якість гри. І наша збірна мала в чому поступалася молодшій фурії, часто-густо за рахунок упевненого розіграшу м’яча в різних зонах примушуючи її більше уваги приділяти обороні або грі у відборі. Звичайно, часом не обходилося без прикрих катаклізмів, наприклад, із перехопленим пасом Селюка на Нещерета, але тоді вже воротар київського «Динамо» рятував синьо-жовтих. Щоправда, одного разу і Руслан вигадав собі пригоду, вводячи м’яч у гру, яку, на щастя, нівелювала помилка арбітра...

В Іспанії виникали свої проблеми, хоча відчувалася, що вона грала із певним запасом швидкості, демонструючи готовність за потреби додати іще. Відсутність її лідерів на полі, звичайно, також давалась взнаки, особливо - коли підлеглі Санті Денії переходили до позиційної атаки, а наша команда добре перекривала зони і уникала якихось неприємностей.

Наприкінці ж першого тайму українцям вдалося упіймати суперника на контратаці, яку на блискавичній швидкості розігнав правим флангом Назаренко. Подолавши із м’ячем дистанцію метрів у 60 та відірвавшись від захисника, він зробив націлену верхову передачу в район лінії воротарського майданчика на В'юнника, котрий головою влучив під поперечину. Отже, на перерву синьо-жовті пішли на першому місці в групі.

Другу половину матчу молодь Ротаня вийшла грати від оборони, але цей план зруйнувався майже одразу через автогол, який привезли собі, гасячи «пожежу», Сирота та Желізко. Перший переривав простріл іспанця уздовж воріт Нещерета, але поцілив у партнера, що перебував поруч, і вже від нього м’яч заскочив у порожні ворота – 1:1. Відверто кажучи, на такий курйозний гол за ці неповних 50 хвилин наша оборона упевнено награла…

Фурія роха на досягнутому зупинятися не стала. Прискоривши рух м’яча та значно додавши у мобільності, піренейці вже не дозволяли нашим гравцям відчувати себе спокійно. Тікі-така поступово набрала обертів, унаслідок чого відрізки українського володіння м’ячем стали значно коротшими.   

Згодом тренери почали вводити в бій свіжі, основні сили, що видавало їхні справжні наміри поборотися за необхідний обом результат. Проте нічия була на користь більш досвідчених іспанців, і вони упевнено пильнували її агресивними наступальними діями.  

Тоді Ротань зробив іще декілька замін, підсиливши кадрами атакуючу ланку. Залишалося грати 15 хвилин, і наша команда спробувала схилити шальки терезів на свою користь. Це вийшло досить швидко у найсвіжішого Сікана, який у боротьбі за довгий пас на якусь мить випередив кіпера іспанців та заробив пенальті для Судакова. Той із своїм завданням упорався, знов вивівши уперед збірну України!

Останній відрізок поєдинку команда Ротаня провела також доволі сміливо, не намагаючись лише відбиватися. Проте Іспанія знайшла в собі сили відігратися. Її форвард Абель Руїс, що також вийшов на заміну, приспав пильність центрбека Сироти та спрямував м’яч у сітку Нещерета – 2:2! На жаль, на цьому справу й було завершено. Перше місце у групі залишилося за фурією.

ІСПАНІЯ U21 – УКРАЇНА U21 – 2:2
Голи: 
Желізко (49, автогол), Абель Руїс (90) – В'юнник (43), Судаков (81, пенальті).
Іспанія: Агірресабала (Лео Роман, 46), Мануель Санчес, Хіла, Гільямон, Мартінес Лопес, Сансет (Абель Руїс, 64), Бернабе (Вейга Новас, 83), Рікельме, Орос, Барренечеа (Родрі, 74), Камельо (Бланко, 64).
Україна: Нещерет, Лях, Салюк, Сирота, Вівчаренко (Сич, 46), Желізко, Очеретько (Судаков, 73), Назаренко (Сікан, 73), Криськів (Бражко, 63), Брагару (Кащук, 63), В'юнник.
Попередження: Криськів (7).

footclub.com.ua