Україна

Калейдоскоп

Пішов з життя Михайло Фоменко

На 76-му році життя перестало битися серце колишнього головного тренера збірної України Михайла Фоменка.

2024-04-29 10:18

Легендарний тренер народився 19 вересня 1948 у селі Мала Рибиця на Сумщині. Був вихованцем сумського футболу. Грав за такі клуби, як «Спартак» (Суми), «Зоря» (Луганськ) та «Динамо» (Київ).

Як тренер працював із командами «Фрунзенець» (Суми), «Десна» (Чернігів), «Кривбас» (Кривий Ріг), «Гурія» (Грузія), «Рашид» (Ірак), «Автомобіліст» (Суми), «Динамо» (Київ), «Верес» (Рівне), «ЦСКА-Борисфен» (Київ), ЦСКА (Київ), «Металіст» (Харків), «Металург» (Запоріжжя) та «Таврія» (Сімферополь). Також Михайло Іванович тренував національні збірні Іраку, Гвінеї та України.

Саме під орудою Фоменка збірна України перервала прокляття стикових матчів у кваліфікації на великі турніри та через плей-офф вийшла на ЄВРО-2016.

Як гравець, Михайло Фоменко тричі вигравав чемпіонат СРСР та два рази ставав володарем Кубка СРСР. У 1975 вигравав Кубок володарів Кубків та Суперкубок УЄФА. Віце-чемпіон Європи (1972) та бронзовий призер Олімпіади (1976).

Як тренер, Михайло Іванович виграв чемпіонат та Кубок України у 1993 році.

Футбольна Україна понесла чергову непоправну втрату. Висловлюємо співчуття рідним та близьким Михайла Івановича Фоменка. Вічна пам?ять…

upl.ua