Україна

Калейдоскоп

Україна вшанувала пам’ять легендарного тренера Валерія Лобановського

Україна вшановує легендарного Валерія Лобановського. Тренера, який змінив історію світового футболу. Гравці називали його полковником та генералом за суворість. Вболівальники маятником, за звичку постійно хитатися у тренерському кріслі. Бо переживав за кожен матч.

2020-05-13 23:47

Легендарний тренер, талановитий психолог, турботливий, а іноді й суворий наставник...

18 років тому в лікарні Запоріжжя зупинилося серце українського футбольного Метра. Київське «Динамо» тоді змагалося із запорізьким «Металургом». Валерію Лобановському стало зле прямо посеред матчу. Але медиків він дозволив викликати лише після фінального переможного свистка для «Динамо». Цілий тиждень медики намагаються його врятувати, однак безуспішно. Серце великої людини не витримує навантаження.

Ігор Суркіс, президент ФК  «Динамо»:

«Я прекрасно помню этот матч, я сидел рядом с ним на скамейке. Он умер можно сказать на футбольном поле, мы его будем помнить пока мы живы мы его помним...»

Феномен Лобановського намагаються розгадати і досі. Метр шукав свій стиль гри, розробляв концепції та стратегії матчів. З нікому не відомих хлопців він виховував зірок футболу. 13 разів під його керівництвом клуб «Динамо» ставав чемпіоном СРСР, 9 разів вигравав кубок країни, тричі європейські кубки.

Рідні, близькі, колишні вихованці та друзі сьогодні згадували память геніального тренера - зранку на Байковому кладовищі. А потім у центрі столиці.

Цього року, через карантин, мітинг памяті Валерія Лобановського скасували. Проте, усі бажаючі вшанували память метра та поклали квіти біля меморіалу.

Світлана Лобановська, донька Валерія Лобановського:

«Для меня это не 18 лет – это вчера. А что я могу чувствовать когда не стало моего родного человека… Конечно, боль утраты. И она не проходит. Мне хочется, чтоб молодежь не только футбольная, но и молодежь помнила своих героев…»

Григорій Суркіс, почетний член УЄФА:

«По сьогоднішній день Лобановський є світовою зіркою футболу не тільки тренера, а й гравця. Він спромігся зробити те що не вдавалося жодному українському тренеру. У нас є молода поросль не тільки динамівців, а й взагалі в українському футболі, яка спроможна зробити все можливе для того, щоб вивести наш футбол на зовсім інший рівень, і щоб успіхи українських збірних не були випадковістю, а сприймалися як закономірність».

Символічно, що серце футбольного Майстра зупинилося в річницю заснування футбольного клубу «Динамо». Саме 13 травня 1927 року було офіційно зареєстровано футбольну команду, яка пізніше подарує легенд світового масштабу.

Ссылка на ВИДЕО

Podrobnosti.ua