Україна

Перша ліга

Шаран: «Стоячого» футболу не буде»

Pfcalexandria.com.ua У неділю, 31 січня, президент ПФК «Олександрія» Микола Лавренко представив команді головного тренера, відомого в минулому футболіста, 38-річного Володимира Шарана. «Він має великий досвід, як футболіст, тому йому вже як тренеру треба, перш за все, прививати гравцям почуття патріотизму за команду, направляючи їх на бажаний результат».

pfcalexandria.com.ua

2010-02-01 05:55

– Також я хочу подякувати всім гравцям та В.Перваку за проведення збору в Криму. Я сам був присутнім на кількох матчах. Бачив, що напрацювання є, але кінцевий результат побачимо навесні. Команда на професійному рівні провела збори, бо кожен гравець повинен з усією відповідальністю відноситися до виконання поставлених перед ним завдань. Ми не робили поспішних дій в призначенні головного трена. Можливо, тому що не очікували такого повороту подій з попереднім тренером С.Ковальцем. Біля 40 пропозицій було від кандидатів на цю посаду.

Я особисто провів зустрічі і співбесіди з понад 10-а кандидатами. Стосовно В.Шарана, то ми знаємо один одного ще за часів вищої ліги, коли він допомагав команді. Ми поставили завдання не лише віднайти тренера який створить професійний, мобільний колектив, а й знатиме, що в ньому робити. Для нашої команди невирішеною є проблема реалізації та результативності. Доходячи до штрафної гравці  зупиняються, як перед мінним полем. Тому і поставлене завдання  перед В.Шараном розмінувати його – віднайти мінерів – класних футболістів.

Ми повинні частково змінити стиль гри. Треба щоб всі разом і на полі, і поза його межами шукали відповіді на поставлені завдання другого кола, яке залишається незмінним – включитися в погоню за лідерами. Я знаю достеменно, як ведеться селекційна робота в Севастополі, Львові, Луцьку. Якихось гучних трансферів у цих клубах не передбачається. У нас з вами є час, щоб надолужити прогалини в організації гри, доукомплектуватися, щоб у бажаній формі підійти до весняно-літнього  циклу 19-ї  першості.

Новий тренер не буде працювати з чистого листка, як заведено серед тренерів, які приймають керівництво  командою. Про це ми з ним говорили попередньо. Команда має свій стиль гри, кістяк,  результати. Допомагати йому будуть Андрій Сергійович Купцов та Віталій Миколайович Первак. Я хочу, щоб наші цілі і вирішення завдань з В.Шараном увійшли гарною сторінкою в історію олександрійського футболу. Гадаю що новий тренерський склад з завтрашнього дня почне працювати з ранку  і до вечора, щоб у березні представити ту команду, яка покаже бажаний результат. Треба перебудувати дещо – закрити вузькі місця в грі команди.

Тому цілеспрямовано і достатньо прискіпливо будемо  переглядати кожного кандидата. На мою думку, той склад який поїде до Туреччини,  а це 23-24 гравці, і буде працювати з березня складаючи основу команди. Після Туреччини  ми будемо конкретно говорити, кого нам не вистачає в команді. Тренеру треба віднайти той смичок, який дасть якісну гру скрипки. Туреччина чекає нас. Уже є спланований попередній графік проведення навчально-тренувального збору, в який включено і контрольні матчі з командами прем’єр-ліг та перших ліг Росії, Болгарії, Туреччини та України.

3 лютого вже в другій половині дня у вас розпочнуться перші тренування, а 2 лютого, щоб не втрачати дорогоцінний час, ми зіграємо в Києві проти «Динамо». Головним завданням цього збору є розкриття можливостей новобранців команди та закладення міцного фундаменту боєздатності команди на майбутні перемоги.

– Як Ви відважилися в цій непростій ситуації прийняти пропозицію стати головним тренером ПФК «Олександрія», як все для Вас відбувалося? – Мені спершу зателефонував віце-президент клубу Ігор Матаков, який  сказав, що президентом розглядається і моя кандидатура, як одного з можливих претендентів на цю відповідальну посаду. А вже через кілька днів я мав безпосередню  розмову з президентом клубу  Миколою Миколайовичем Лавренком. У ній ми попередньо обмінялися своїм  баченням перспективи створення міцного ,стабільного, боєздатного колективу. Треба, щоб кожна гра подобалася вболівальникам – мала результат. Коли ми самі були свого часу футболістами – це для нас було головним. Через певний час мені зателефонували і сказали, що в головних аспектах наші цілі співпадають . Моє завдання, як головного тренера, – ставити максимальні цілі та виконувати їх.

– Які враження від побаченого з точки зору матеріально-технічної бази клубу? – Те що ми бачили і чули по телебаченню то одне, а побаченим ми були приємно здивовані: поля,  Будинок футболу, сама база... Тут зроблено такий об’єм роботи, що не всі команди навіть прем’єр-ліги можуть таким похвалитися. Гравцям тут створені умови за європейськими стандартами.

– Володимире Богдановичу, скажіть, будь-ласка, чи зможе сьогоднішній склад команди виконати завдання президента клубу Лавренка. Адже Ви знаєте напевно кістяк команди? – Я ще не всі можливості гравців команди знаю. Гаврюшова знаю, бо.  разом з ним грав. Сашу Кочуру знаю по Кіровограду, де я там був тренером, Локтіонова. Багато прізвищ на слуху . Сьогодні зранку В.Первак познайомив мене з кожним гравцем. Будемо працювати. Вирішуватимемо належним чином поставленні завдання президентом клубу. Час для цього є.

– Вас знають як знаного футболіста, а які доробки тренерського багажу має Володимир Шаран? – Як не дивно, але в 2002 році, коли я закінчив кар’єру футболіста в «Поліграфтехніці» (на той час вона була в вищій лізі) і розпочалася моя тренерська кар’єра. Мене запросили спочатку  в Кривий Ріг до команди «Кривбас-2». яка мала непогані результати. Закінчивши курси тренерів тренував молодіжний склад «Кривбасу». Через певний час П.Кушлик, головний тренер «Закарпаття», запросив мене тренером. Так сталося він пішов, а я залишився виконувати обов’язки головного тренера. Було дуже тяжко – не було умов, які є в «Олександрії». Повірте, якби вони були тоді в «Закарпатті», то команда не залишила б вищу лігу.

– Який стиль гри сповідує Володимир Шаран? – Моя тренерська концепція – це комбінаційний та атакуючий футбол. Зрозуміло, що не з кожним суперником такий стиль гри буде домінувати, але намагатися грати на результат треба, щ об і гра, і рахунок були на нашу користь. «Стоячого» футболу не буде.

– Олександрійський вболівальник своєрідний: вимогливий, справедливий… Щоб Ви побажали йому? – Я маю добру згадку про олександрійського вболівальника. Коли  вперше вийшов на поле в футболці «Поліграфтехніки» проти «Арсенала», я помітив, що на гру приходять  родинами, переживають серцем за результат кожного матчу. Хочу, щоб і навесні трибуни  стадіону були заповнені. А ми для цього постараємось. Коли так буде – буде і результат. Щоб і в тяжку хвилину вболівальник мав терпіння підтримувати команду. А наше завдання – приносити йому радість від гри і, звичайно, перемагати.

ДОСЬЄ

Народився 18 вересня 1971 року, Маріямпіль, Івано-Франківська область. Майстер спорту (з 1991 року). Півзахисник, грав, зокрема, за «Карпати» (Львів), «Динамо» (Київ) і «Дніпро» (Дніпропетровськ). «Поліграфтехніка» (Олександрія). Провів 1 матч за національну збірну України. Вихованець ДЮСШ м. Бурштин (перший тренер – М. С. Сит) і Львівського спортінтернату. Навчався у Львівському державному інституті фізичної культури. Чемпіон Європи серед юнаків 1990, бронзовий призер юніорського чемпіонату світу 1991. Починав кар'єру у львівських «Карпатах» у сезоні 1989 року. В сезоні 1991 перейшов до київського «Динамо». У складі динамівців став триразовим чемпіоном України (1993 1994 і 1995) і володарем Кубка України 1993. Згодом виступав за «Дніпро» (Дніпропетровськ) протягом 1995-1997 років, ФК «Львів» і в 1998-2000 роках повернувся до «Карпат», з якими здобув бронзу чемпіонату України 1998 і став фіналістом Кубка 1999, здобувши путівку до Кубка УЄФА. Завершував ігрову кар'єру в «Поліграфтехніці» Олександрія (2001-2002). Працював тренером у командах «Кривбас-2» (Кривий Ріг), «Зірка» (Кіровоград) і «Закарпаття» (Ужгород). Титули та досягнення: Чемпіон України: 1993, 1994 і 1995. Кубок України: 1993

www.pfcalexandria.com.ua