Україна

Прем'єр-ліга

Вівчаренко: «Коли граєш за «Динамо», треба думати лише про перемоги»

Захисник «Динамо» Костянтин Вівчаренко розповів як іде процес його одужання, що він думає про старт киян у чемпіонаті, а також прокоментував інтерес до нього з боку «Порту» і «Бернлі». 

2023-09-20 11:59

– Костянтине, як твоє здоров’я?
– Травма турбує мене ще з квітня. А зараз я ще посилив її. Болить у районі паху. Це звичайний синдром, який буває у багатьох футболістів. Тому сподіваюсь, що все скоро пройде, і я повернусь у гру.

– Скоро – це скільки? Який термін повернення?
– Не хочу загадувати. Думаю, ще приблизно два тижні.

– Швидше одужуй! Зате я зараз можу запитати у тебе, як виглядає гра Динамо зі сторони?
– Важко зараз щось сказати, тому що ми зіграли лише чотири гри. Як бачите, і з Оболонню, і з Чорноморцем у нас були дуже важкі матчі. Всі команди виходять проти нас, як на останній свій матч, і б’ються. Взяти, наприклад, Оболонь – ця команда вже котру гру не забиває. А в грі з нами забила двічі. Тому на кожного суперника нам потрібно дуже добре налаштовуватися, щоб не втрачати очок.

– Оболонь забила вам два м’ячі, можливо, через те, що в Динамо є проблеми в обороні?
– Думаю, у всіх є помилки, від них нікуди не дінешся, але ми на тренуваннях приділяємо багато уваги грі в обороні, і покращення вже є (у матчі з Ворсклою команда вперше у чемпіонаті зіграла в обороні на «нуль», ? прим. О.П.). Будемо прагнути, щоб надалі у нас позаду було менше проблем.

– Проте Динамо практично в кожній грі пропускає. В чому причина?
– Думаю, не мені називати ці причини. Для цього є тренерський штаб, вони нам скажуть, що не так. А ми будемо слухати їхні зауваження і працювати так, щоб пропускати менше. Краще взагалі не пропускати, як у матчі з Ворсклою.

– Лінія оборони у вас у кожному турі змінюється?
– Важко щось на це сказати. Але тут нічого не поробиш – травми, а ще дискваліфікації. Тренерам видніше, хто на даний момент має грати. Це їх вибір.

– По грі особисто до себе маєш претензії?
– Звичайно – не без цього. Мені більше треба грати на атаку, створювати моменти для партнерів. Буду більше над цим працювати.

– Безпосередньо Луческу ставить тобі якісь задачі чи, може, дає поради?
– Особисто мені ніяких задач Луческу не ставив. Так, по моментах були якісь тактичні зауваження.

– В Одесі ти вперше в сезоні вийшов в основі. Яка головна причина поразки від Чорноморця, на твою думку?
– В Одесу у нас був доволі довгий переїзд. Звичайно, тут мені можуть заперечити, що все це відмазки. Проте, повірте, дуже важко, коли ти сидиш по вісім-дев’ять годин у автобусі в дорозі, а потім виходиш і граєш. Хоча слід віддати належне і Чорноморцю. Гадаю, одеська команда провела проти нас найкращу свою гру. Хоча і ми багато моментів створили, просто не зуміли їх реалізувати – десь трохи не пощастило. А так у другому таймі у одеситів тільки два моменти були, з яких вони нам і забили голи.

– Зараз, коли ти дивишся у турнірну таблицю, що бачиш?
– Бачу, що ми зіграли мало ігор і перебуваємо не на першому місці.

– Ви відстаєте від Шахтаря на вісім балів, однак маєте у запасі три гри. В такій ситуації важко наздоганяти суперника?
– Не пам’ятаю, щоб у нас було зіграно так мало ігор на тлі всіх інших команд. Але психологічно це на нас не тисне. Це лише початок чемпіонату – будемо вигравати відкладені ігри, і наздоганяти суперників.

– У боротьбі за золото Шахтар ? основний суперник для Динамо?
– Скажімо так: він найбільш принциповий для нас суперник. Але я вважаю, що у нас в чемпіонаті будуть матчі, в яких нам доведеться важче, ніж в іграх проти Шахтаря.

– Коли граєте проти Шахтаря, хто для тебе найбільш небезпечний футболіст?
– Зубков – дуже гарний, технічний гравець. А ще: Бондаренко, Судаков – індивідуально сильні футболісти. Тому Шахтар є Шахтар, він завжди для нас небезпечний.

– Вам реально в цьому сезоні скласти їм конкуренцію?
– Так у нас нема іншої цілі. Всі змагання, в яких Динамо бере участь для нас важливі. Тому на кожну гру будемо виходити з метою перемогти.

– Що скажеш про інші команди?
– Чесно кажучи, мене інші команди не цікавлять. Я за ними взагалі не стежу.

– Але ти ж не можеш не бачити, хто там нагорі турнірної таблиці. Кривбас, Рух – це вискочки?
– У Руху зовсім молода команда. Не знаю, наскільки їх вистачить. В останньому турі вони вже оступилися ? у грі з ЛНЗ. Кривбас – хороша команда, у неї високий потенціал. Дніпро-1, коли в його складі був Довбик, явно був сильнішим. Але з амбіціями у них все гаразд, тому вони прагнутимуть вгору. До речі, як і Зоря. Минулий сезон для луганської команди був дуже гарним, зараз у них новий тренер, відбуваються якісь зміни, подивимось, до чого це призведе. Хто і як виступить, буде видно з турнірної таблиці у кінці сезону.

– Твій коментар щодо відходу з Динамо Сидорчука?
– З Ворсклою була лише перша гра без Сидорчука. Сергій – легенда Динамо, наш капітан. На мій погляд – це втрата. Але наскільки вона вагома для нас, покажуть подальші наші ігри.

– Яка роль Сидорчука була поза полем?
– Як капітан, він міг як «напхати», так і підтримати тебе.

– Тобі діставалось від нього?
– Та всім діставалось, хто погано грав.

– Позицію Сидорчука зайняв на полі Бражко. Як вважаєш, він готовий його замінити?
– Так. За рік, який Бражко провів у Зорі, він значно додав. Перш за все, у впевненості. Та і в ігрових компонентах в нього є зрушення в кращій бік: відбір м’яча, точність передач. Хоча і в академії він цим відрізнявся.

– Ви обирали нового капітана чи його призначив Луческу?
– Не знаю. Я вже два тижні не тренуюсь з командою. Чув, що Ярмоленко сказав: «У країні війна, тому виборів нема». На гру з Ворсклою з капітанською пов’язкою команду вивів на поле Буяльський, значить, тепер він наш капітан.

– Динамо багато забиває. Що скажеш про атаку?
– Те, що попереду в нас грають швидкі, та технічні гравці. Ярмоленко – це серйозне посилення для нас в атаці. Він теж легенда Динамо. Стільки років Андрій віддав клубу. І зараз, в такий непростий час, він прийшов, щоб допомогти команді – здобути чемпіонство. Дуже розраховуємо на нього.

– Виліт із Ліги Конференцій дещо спростив життя Динамо?
– Знаєте, було б набагато краще, якби ми все-таки пробилися у груповий етап цих змагань. Але буває всяке у футболі. Тепер, звісно, ми зосередились на чемпіонаті і Кубку України. Коли ти виступаєш за такий великий клуб, як київське Динамо, потрібно завжди думати тільки про перемоги. По-іншому ніяк. Так що будемо прагнути стати чемпіонами та володарями Кубка. Зробити це нам буде складно, але ми боротимемося з усіх сил.

– На Шахтар зараз буде більше ігрового навантаження – це плюс для Динамо?
– В принципі, ми будемо більше відпочивати, а вони більше грати. Однак Шахтар буде більше у тонусі. Час покаже, це плюс для нас чи мінус.

– На твій погляд, як краще: грати, через кожні три дні чи один раз на тиждень?
– Щоб відновитись і привести себе у порядок, звичайно, що недільний цикл краще.

– А ти дивишся матчі Ліги чемпіонів, Ліги Конференцій за участю інших наших команд? Вболіваєш за них?
– Ну, звичайно. Дивлюсь, підтримую всі наші команди, які грають на міжнародній арені. Так, ми суперники, на внутрішній арені, але в Європі ми повинні підтримувати один одного. Адже ми – це Україна.

– У Шахтарі в тебе є друзі?
– Є знайомі. Іноді ми підтримуємо один одного після ігор. А іноді «травимо» один одного.

– Наприклад?
– Бондаренко «травив» мене за Порту. Ну, коли в інтернеті всі почали писати, що Вівчаренко може перейти у португальський клуб, а потім у англійський Бернлі. Так Артем почав писати коментарі, вже трансфер мені робити в цей клуб.

– Всі ці розмови про твій можливий продаж – в Порту, Бернлі, як все це на тебе діє?
– Ставлюся до всього цього спокійно. Коли буде щось конкретне, тоді й буду реагувати. А так, навіщо тратити зайві емоції.

– Тобто з Порту і Бернлі конкретики не було?
– Чесно – не знаю. Якщо я тут – у Динамо, то все це було несерйозно.

– Ти бачиш себе в основному складі Динамо?
– Звичайно. Я дуже хочу постійно грати в основі Динамо. Це одна з моїх цілей у житті. Але для початку потрібно скоріше оговтатись від травми. Ось вилікуюсь, почну тренуватися, набирати форму. Буду доводити на заняттях, що я гідний цього.

– Ти зовсім молодий гравець, але в майбутньому мрієш пограти за кордоном? Якому чемпіонату віддаєш перевагу?
– Для мене топ-чемпіонат – це Англія. В майбутньому там би хотів пограти. Там, де наші хлопці виступають: Забарний, Миколенко, Зінченко. Кожну гру за їх участю дивлюсь, хоча вболіваю за Манчестер Юнайтед.

– А якщо надійде пропозиція не з Англії, а з іншої країни Європи?
– Не знаю. Та всі європейські чемпіонати по-своєму гарні. Подивимось, як моя ігрова кар’єра буде далі просуватися. Не хочу щось наперед загадувати. Зараз я – гравець київського Динамо, тому буду віддавати усі свої сили тут.           

sport-express.ua